Smakosze.pl Przepisy Tę wiosenną zupę mógłbym jeść codziennie. Smakuje mi dużo bardziej, niż oklepana szczawiowa
Fot. YouTube/Opolanka Kasia w Kuchni

Tę wiosenną zupę mógłbym jeść codziennie. Smakuje mi dużo bardziej, niż oklepana szczawiowa

9 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Wiosna zawitała już na dobre i to jest powód, dla którego warto zrobić zupę z tego przepisu. I to wcale nie będzie szczawiowa. Ta jest znacznie lepsza i smakuje po prostu wybornie. Poznaj przepis i przekonaj się sama.

Najlepsza zupa na wiosnę

Pewnie zastanawiasz się, co to za wiosenna zupa , skoro nie jest nią szczawiowa. Już wyjaśniam, co to za zupa. To najlepszą, wiosenną jest zupa koperkowa. Jest tak doskonała, że mógłbym jeść ją codziennie.

Ta zupa smakuje wszystkim i robi się ją bardzo łatwo. Wypróbuj tę recepturę i zaskocz domowników. Zupa na pewno sprawdzi się w te coraz cieplejsze dni. Poniżej umieściłem listę z potrzebnymi składnikami oraz przepis .

zupa koperkowa.jpg
Fot. Canva/Dar1930
Ten deser na szybko robię z 3 składników. Jest tak pyszny, że przygotowuję od razu podwójna porcję

Nie tylko koperek

Najważniejszym składnikiem tej zupy jest oczywiście koperek. Nie stworzy on jednak smaku całej zupy, dlatego będziesz potrzebowała jeszcze innych składników. Wszystkie znajdziesz na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i zaczynamy gotowanie.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu
  • duży pęczek koperku
  • 5 ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 60 g śmietany 18%
  • 20 g mąki
  • pieprz
  • sól

Przepis na zupę koperkową

Ziemniaki oraz marchewki obierz i dokładnie umyj. Następnie ziemniaki pokrój w małą kostkę, a marchewki przekrój na pół i posiekaj je w cienkie plastry. Bulion przelej do garnka, dołóż do niego ziemniaki oraz marchewki i zagotuj.

Kiedy warzywa się gotują, przełóż śmietanę do małej miski. Wsyp mąkę i dokładnie połącz oba składniki w jednolitą masę. Do gotującego się buliony wsyp drobno posiekany koperek. Następnie wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj.

Zagotuj zupę. Przypraw pieprzem oraz solą. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Zupę podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem, wtedy będzie doskonała.

koperek.jpg
Fot. Canva/Langad
Nacinam filet z kurczaka i duszę go w tym sosie. Zrobienie takiego obiadu zajmuje mi 15 minut.
Wujek pokazał mi sposób na pędzenie szczypioru w mieszkaniu. Wystarczy plastikowa butelka po wodzie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy