Mikrofalówka jest urządzeniem, które ułatwia odgrzewanie potraw. Aby jednak korzystanie z niej było bezpieczne, powinniśmy regularnie ja sprzątać. Do usunięcia zabrudzeń idealnie sprawdzi się roztwór octu. Wystarczy wstawić miskę z płynem do urządzenia, nastawić na pełną moc i podgrzewać zaledwie przez 5 minut. Efekty przyjemnie was zaskoczą. Wasza mikrofalówka pełna jest zaschniętych zabrudzeń? A może wydziela się z niej nieprzyjemny zapach? Znamy sposoby, dzięki którym, pozbędziecie się problemu. Z prostymi domowymi patentami urządzenie znowu będzie lśniło czystością.
Sposobów na kaca jest dużo, jednak domowy napój izotoniczny przygotowany z kilku prostych składników nie ma sobie równych. Izotonik błyskawicznie podstawi Cię na nogi i działa lepiej od gotowych, kupnych produktów. Poznaj przepis na domowy napój izotoniczny na kaca.Nadmierna ilość wypitego alkoholu wypłukuje wodę, witaminy i minerały z organizmu, przez co na drugi dzień czujemy się źle i cierpimy na bóle głowy. Jest jednak skuteczny i prosty sposób na kaca- domowy izotonik. Napój przygotujesz w kilka chwil, a efekt będzie natychmiastowy.Do przygotowania napoju potrzebujesz miodu, cytryny, soli i imbiru. Miód zawiera cukry, potas i związki aktywne, które wpływając na metabolizm komórkowy, szybko i skutecznie zmniejszają działanie alkoholu i przykre objawy kaca.Sól poprawia zaburzoną gospodarkę elektrolitów, a imbir dodatkowo wzmocnia i pobudza lepiej niż kawa. Izotonik przygotowany z tych kilku prostych składników postawi Cię na nogi błyskawicznie.Doskonałym sposobem na kaca jest również pożywne śniadanie- tu poznasz przepis na sycącą jajecznicę po chłopcu z boczkiem i serem wędzonym, koniecznie musisz spróbować.
Jak grillować rybę na majówkę i nie tylko? Wyjaśniamy krok po kroku, bo niestety wystarczy chwila nieuwagi, a ryba rozpadnie się na kawałki. Należy też wystrzegać się jednego błędu, a mianowicie nie należy piec na ruszcie ryb głęboko mrożonych. Lepiej wybierać świeżo złowione sztuki lub ryby chłodzone. Grillowanie ryb nie jest z pewnością tak powszechne, jak grillowanie mięs, jednak naprawdę warto po nie sięgnąć. Ryby są lżejsze dla naszego żołądka, a dostarczają mnóstwa wartościowych składników. Stanowią też doskonałą odmianę smakową. Jednak grillowanie ryb potrafi przysporzyć wielu problemów. Ich delikatne mięso często się bowiem rozpada, a po upieczeniu może być twarde i suche. Czyli zupełnie inne, niż tego oczekujemy. Dlatego podpowiemy wam, na co zwrócić uwagę, by grillowana ryba wyszła, jak należy.
Domowy kompot z rabarbaru to świetny pomysł na wiosenny napój dla najbliższych. Kompot doskonale gasi pragnienie, nawadnia i wzmacnia odporność. Jak zrobić domowy kompot z rabarbaru? Mamy najlepszy przepis.Sezon na rabarbar rozpoczyna się w kwietniu i trwa do czerwca. Wykorzystaj go więc najlepiej i przygotuj bliskim pyszną i zdrową niespodziankę- kompot z rabarbaru z dodatkiem cytryny. Łodygi są źródłem wielu witamin, przede wszystkim witaminy C, która wzmacnia odporność i opóźnia procesy starzenia.Kompot jest świetny zarówno na zimno, jak i na ciepło. Zimny napój rewelacyjnie gasi pragnienie, letni kompot natomiast świetnie sprawdza się właśnie jako dodatek do drugiego dania. Do napoju dodaj zwykły cukier, jeśli jednak chcesz obniżyć kaloryczność, zamień cukier na ksylitol.Szukasz pomysłu na ciasto na majówkę? Tu poznasz przepis na placek drożdżowy z rabarbarem, truskawkami i kruszonką, cała blacha zniknie w mgnieniu oka.
Jak usunąć kamień z dzbanka filtrującego wodę? Wystarczy jeden prosty trik — wlej do niego miksturę z dwóch płynów i potrząśnij. Po chwili zauważysz różnicę, bo osad z dzbanka zniknie, a nalewana z niego woda znów będzie kryształowo czysta. Dzbanki filtrujące używane są w wielu domach. Umożliwiają doczyszczenie wody kranowej, dzięki czemu można ją bez obaw pić, a także wykorzystać do gotowania. Filtrowanie zapewnia wodzie wyższą jakość, zapobiega też powstawaniu kamienia w czajniku. Jednak, by filtrowana woda stawała się czystsza, sam dzbanek musi być dokładnie wyczyszczony. Trzeba więc dbać o niego regularnie. Sprawdź, w jaki sposób zrobić to najskuteczniej.
Co może być hitem tej majówki? Nie wykluczone, że stanie się nim aromatyczny i delikatny pstrąg z grilla. Sekretem jego doskonałego smaku jest ziołowo-cytrynowy farsz. Ryba dzięki niemu jest wyrazista i wprost rozpływa się w ustach. Koniecznie przetestujcie tę prostą recepturę. Na ruszcie grilla dość rzadko kładziemy ryby. A szkoda, bo są o wiele zdrowsze niż mięso, a równie pożywne. Do grillowania doskonale nadają się filety, dzwonka i rybne tuszki. I dziś właśnie zgrillujemy z wami wypatroszone pstrągi. Zobaczcie, czym je nadziać, by nabrały wyśmienitego smaku.
Zasmażane buraczki to pomysł na rewelacyjny dodatek do obiadu, który podkreśla smak całego dania. Do buraków dodaj 2 łyżki soku z cytryny, a będą smakować dokładnie jak u babci. Poznaj przepis na zachwycające, kolorowe, zasmażane buraczki.Buraki to jedno z najzdrowszych warzyw. Są źródłem wielu witamin i związków, między innymi witaminy C i witamin z grupy B, a także potasu i żelaza. Buraki zawierają również antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych.Buraczki są bardzo uniwersalne, smakują świetne zarówno na ciepło, jak i na zimno, przygotujesz z nich zupy, surówki, sałatki, carpaccio, zapiekanki, dodasz do koktajli, zrobisz z nich wegetariańskie kotlety, opcji jest naprawdę wiele.Jedną z moich ulubionych wersji podania warzyw, są buraczki zasmażane z dodatkiem jabłka, cebulki i soku z cytryny. Cytryna i cukier rewelacyjnie doprawiają całe danie, nie może ich więc zabraknąć w surówce.Zasmażane buraki podasz do każdego dania mięsnego. Tradycyjne mielone, schabowe, żeberka, karkówka, a także drób i wołowina doskonale komponują z zasmażonymi warzywami z dodatkiem jabłka i cebuli.
Macie ochotę na coś lekkiego z rusztu? Możecie przygotować idealnie soczystą i aromatyczną pierś z kurczaka z grilla. Gwarantujemy, że nie ma lepszej. Smak tego delikatnego mięsa jest wynikiem marynowania go w mieszance przypraw i oleju, a potem upieczenia na grillu. Pierś z kurczaka jest delikatnym mięsem, które doskonale smakuje i nie tuczy. Zawiera bowiem bardzo mało tłuszczu, jest za to bogata w pełnowartościowe białko. Po ten rodzaj mięsa chętnie więc sięgną nawet ci, którzy są na diecie odchudzającej lub lekkostrawnej. Jednak ze względu na niską zawartość tłuszczu, mięso to wymaga odpowiedniego przygotowania. Nie można go poddawać zbyt długiej obróbce, bo zrobi się zbyt twarde i suche. Wcześniej warto je natomiast zamarynować. Dzięki temu będzie soczyste i smaczne.
Dziś zdradzimy wam wiekową recepturę na konfiturę z róży. Przepis na nią pochodzi z 1937 roku i gwarantuje uzyskanie idealnie słodkiej konfitury, bez nuty goryczki. Rarytas ten ma niebywały aromat, będzie doskonałym dodatkiem do ciast, deserów czy herbaty. Szczyt sezonu na domowe przetwory przypada na sierpień i wrzesień. Jednak wiosną również pojawiają się rarytasy, które warto utrwalić, by cieszyć się nimi także jesienią i zimą. Są nimi na przykład przeróżne, jadalne kwiaty, z których można przygotować syropy, nalewki czy konfitury. Dziś podamy wam stary przepis na konfiturę z płatków róży. Jest ona niezwykle aromatyczna i nie ma gorzkiego posmaku. Można nią smarować kromki bułki, dodawać do herbaty, deserów i ciast. Zachwyci was niepowtarzalnym smakiem.
Rozpoznajesz warzywo ze zdjęcia? Tak, to kalarepa. A wiesz, co można z niej przygotować? Proponujemy zrobić z kalarepki smakowitą surówkę siostry Anastazji. Ten dodatek do obiadu bije na głowę wszystkie inne. Przygotuj ją raz, a przekonasz się o tym sam. Surówki lub jarzynki powinniśmy podawać do każdego obiadu. Im w naszej diecie więcej warzyw, tym lepiej dla naszego organizmu. Wraz z warzywami dostarczamy bowiem wielu witamin, soli mineralnych i błonnika. Wpływają one korzystnie na przemianę materii i funkcjonowanie całego organizmu. Planując zrobienie surówki, zwykle na myśl przychodzi nam marchewka i kapusta. Jednak tak naprawdę zdrową surówkę można przygotować niemal z każdego warzywa. Bardzo ciekawa w smaku jest surówka z kalarepki. Odznacza się dużą chrupkością, soczystością i jest po prostu pyszna. Sprawdźcie, jak robi ja siostra Anastazja.
Szukacie niezwykłego dodatku do pieczywa? Polecamy charakterną i aromatyczną pastę kanapkową z pieczonych marchewek. Jej zapach jest wyborny, a uzyskasz go dzięki dodatkowi egzotycznej przyprawy. Gdy już upieczesz marchewki, pastę przygotujesz w 10 minut. Pasty do pieczywa stanowią doskonałe urozmaicenie kanapek. Można je przygotować z wielu składników, np. twarogu, ryb wędzonych i z puszki, z ugotowanych jaj, a nawet z szynki, mięsa czy pieczonych warzyw. Te ostatnie są pełne zdrowia, bo dostarczają dużo błonnika, witamin i soli mineralnych, a przy tym są niskokaloryczne i nie zawierają cholesterolu.
Wiesz, jak poradzić sobie z kamieniem w czajniku? Wystrzegaj się jednego popularnego błędu. Jakiego? Większość osób, po odkamienianiu czajnika nie wygotowuje go przed ponownym użyciem. Z tego powodu herbata i kawa mogą smakować okropnie. Kamień w czajniku jest dość popularnym zjawiskiem. To dlatego, że w naszych kranach płynie zwykle twarda woda, z której pod wpływem wysokiej temperatury łatwo wytrąca się osad wapnia i magnezu. Gdy osadu nagromadzi się grubsza warstwa, powstaje kamień. Może on przedostawać się do wody, którą zaparzamy na przykład herbatę, co wygląda mało apetycznie. Pod drugie osadzony wewnątrz czajnika kamień, utrudnia przewodzenie ciepła, co sprawia, że zużywamy więcej energii elektrycznej lub gazu. Nie jest to więc tez ekonomiczne. Dlatego warto oczyszczać czajnik regularnie, najlepiej raz w miesiącu.
Sprawdźcie, co zrobić, żeby tarty na Wielkanoc chrzan nie ściemniał. Wystarczy zastosować jedną, prostą sztuczkę, a mianowicie dodać do niego kilka łyżek soku z cytryny. Można też sięgnąć po inny dodatek, a chrzan również pozostanie jasny i apetyczny.Wielkanoc i świąteczny stół kojarzy się z kilkoma charakterystycznymi produktami. Wśród nich jest chrzan, który podaje się np. do wędlin i mięs, a także do pieczonej kiełbasy. Podnosi on też smak żurku i sosów. Tarty chrzan można bez problemu kupić. Jednak ten przygotowany własnoręcznie ma silniejszy aromat i jest ostrzejszy. Z pewnością ma też prostszy skład, bo nie zawiera żadnych zbędnych dodatków. Sprawdź, jak go przygotować, by wyglądał apetycznie.
Babka ucierana jest pyszną alternatywą dla klasycznego wielkanocnego specjału na bazie drożdży. Sekret jej delikatnej i kruchej konsystencji tkwi w dodatku mąki ziemniaczanej. Im więcej tego produktu użyjemy, tym bardziej sypki wypiek uzyskamy. Sprawdźcie naszą niezawodną recepturę i podajcie tę babkę na świątecznym stole — szybko zniknie z talerzy. Babka ucierana jest zdecydowanie prostsza i szybsza w przyrządzeniu niż jej drożdżowy odpowiednik. Konsystencja uzyskanego ciasta jest też delikatniejsza, a zmiana smaku czy koloru wypieku nie nastręczy trudności. Przepis, który wam dziś proponujemy, umożliwi przyrządzenie orzeźwiającej i lekkiej cytrynowej baby. Będzie równie pyszna, co specjał siostry Anastazji z brzoskwiniami i babka z dodatkiem majonezu. Jej smak z pewnością zachwyci waszych bliskich. Spróbujecie?
Oto kultowa marchewka z groszkiem według przepisu Ewy Wachowicz. Ten klasyczny dodatek obiadowy często pojawia się na naszych stołach, bo jest smaczny i ma apetyczny wygląd. Wachowicz podpowiada, że wyjdzie jeszcze lepszy, jeśli doda się do niego trochę soku z cytryny. Poznajcie dokładną recepturę. Marchewka z groszkiem jest jedną z najpopularniejszych jarzynek w polskiej kuchni. Królowała w mlecznych barach i na stołówkach i nadal ma wielu zwolenników. Doskonale pasuje np. do kotletów mielonych i wszelkich duszonych mięs.Trzeba przyznać, że dzięki zestawieniu kolorystycznemu ten dodatek bardzo ładnie prezentuje się na talerzach. Przy tym jest smaczny i zdrowy. Czasem jednak brakuje mu wyrazu, co Ewa Wachowicz rozwiązuje, doprawiając jarzynkę sokiem z cytryny.
Co można zrobić ze skórką z cytryny? Ma co najmniej kilka praktycznych zastosowań, dzięki którym zaoszczędzisz sporo pieniędzy. Dlatego nigdy jej nie wyrzucaj, tylko skorzystaj z jej dobroczynnego działania. Doceń jej orzeźwiający aromat, działanie antybakteryjnie i wiele innych zalet.Skórkę z cytryny wsypujemy do deserów i ciast, by dodać im aromatu. Niektórzy wzbogacają nią sałatki, surówki i sosy do makaronu. Warto też dodać ją do naparu czy nalewki. Jednak zdarza się, że aromatyczna skórka pozostaje nam po wyciśnięciu soku z cytryny. I nie wiedząc, co z nią zrobić, zwyczajnie wyrzucamy ją do śmieci. I tu popełniamy duży błąd, bo można ją wykorzystać w kuchni czy kosmetyce.
Oto wielkanocna sałatka z buraków i imbiru. Jest intensywna w smaku i bardzo aromatyczna, a na dodatek prosta do przygotowania. Buraki wystarczy tylko zetrzeć i wymieszać z pikantnym imbirem. Taka sałatka będzie doskonałym dodatkiem do świątecznych dań obiadowych, a nawet do zimnych wędlin.Na Wielkanocnych stołach nie może zabraknąć sałatek. Z pewnością tradycyjnej jarzynowej, a także sałatki z nowalijkami. Jednak jeśli myślicie o sałatce, którą możecie też podać do obiadu, to ta z buraka będzie idealna. Zwłaszcza że ma dodatki zaostrzające smak i pobudzające apetyt.
Przypaliło wam się ciasto czy zapiekanka? A wiecie, co zrobić, aby usunąć zapach spalenizny z kuchni? Zdradzamy najlepsze tricki. Jednym z nich jest zagotowanie szklanki octu, co doskonale zneutralizuje nieprzyjemną woń. Poznajcie też inne sprawdzone sposoby na ten częsty problem.Przypalenie potrawy nie jest wcale czymś rzadkim w codziennym gotowaniu i pieczeniu. Wystarczy bowiem chwila nieuwagi, a potrawa zwęgli się z wierzchu lub przywrze do dna naczynia. W wyniku tego w kuchni, a często też w całym domu czuć nieprzyjemny swąd. Powiemy wam jak najszybciej się go pozbyć.
Smażenie ryby jest jednym z prostszych sposobów jej przyrządzenia. Niestety dość często kończy się ono uzyskaniem suchego i rozpadającego się filetu — zwłaszcza gdy zdecydujemy się na przygotowanie dania bez panierki. Wystarczy jednak, że skropimy mięso sokiem z cytryny, a rezultat będzie zupełnie inny. Tak kruchej i delikatnej ryby jeszcze nie jedliście. Ryby przyrządzaliśmy już zarówno w cieście, jak i w prostej panierce. Smażenie ich na patelni, choć wydaje się proste, wymaga pamiętania o kilku zasadach. Jedna z nich stanowi jednocześnie sekret nierozpadającego się i wyjątkowo subtelnego w odbiorze mięsa, które posmakuje nawet najbardziej wybrednym.
Zastanawiacie się, co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? Zdradzamy najlepsze i niezawodne patenty na uniknięcie tego nieapetycznego problemu. Tak naprawdę wystarczy dodać do masy trochę mąki ziemniaczanej. Ten niepozorny dodatek sprawi, że placki nie ściemnieją po usmażeniu. Poznajcie też inne sprawdzone rozwiązania.Idealne placki ziemniaczane powinny być jasne, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Niestety nie zawsze uda się osiągnąć taki efekt. Czasami wyjdą płaskie i miękkie, a na dodatek ich kolor wcale nie będzie zachęcał do jedzenia. A wiecie, w jaki sposób zapobiec ciemnieniu ciasta ziemniaczanego i samych placków? Oto kilka sprawdzonych tricków.
Cytrynowa babka jest swojego rodzaju symbolem świąt Wielkanocy, kiedy to najczęściej się ją piecze. Dla niektórych opcja dodania do masy kilku łyżek majonezu może być zaskakująca, jednak warto ją przetestować. Dzięki niemu ciasto staje się znacznie wilgotniejsze, a także nie kruszy się. Babka cytrynowa już niedługo zagości na stołach praktycznie wszystkich Polaków - Wielkanoc jest wszak coraz bliżej. Aby mieć pewność, że wypiek wyjdzie idealnie wilgotny i smaczny, dodaj do niego majonez. Ten niecodzienny dodatek był stosowany już przez nasze babcie, które wiedziały, że jest on sekretem idealnie wilgotnego ciasta. Nie trzeba się obawiać, że babka będzie źle smakować, ponieważ majonez jest niewyczuwalny w gotowym przysmaku.
Sprawdź, jak wyczyścić przypaloną od spodu patelnię. Prezentujemy najlepsze i najszybsze metody z wykorzystaniem popularnych, domowych produktów. Jeden z nich wystarczy rozpuścić w wodzie i powstałą mieszanką zalać naczynie. Zejdzie z niego nawet najbardziej uporczywy brud.Gdy smażymy na patelni mięso, czy warzywa nietrudno o przypalenie. Wystarczy chwila nieuwagi i za duży ogień, a na dnie zostanie przypalona warstwa potrawy. Jednak patelnia może się też przypalić od zewnątrz. Dzieje się tak zwykle wtedy, gdy kipi z niej sos lub przelewamy coś do innego naczynia. Ściekające płyny łatwo przywierają go gorącej powierzchni, tworząc trudne do usunięcia zabrudzenie.
Czajnik, w którym gotujemy wodę, jestem jednym ze sprzętów, o które warto dbać. Kamień usuniecie z łatwością, korzystając ze sprawdzonych domowych patentów. Jednym z nich jest zastosowanie soku z cytryny. Dowiedzcie się, co jeszcze może pomóc. Czyszczenie czajnika nie musi być kosztowne. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że w naszych szafkach mamy produkty, które pozwolą nam wyczyścić urządzenie szybko i niemalże bez wysiłku. Koniecznie dowiedzcie się jak zaoszczędzić podczas sprzątania.
Mikrofalówka potrafi przyspieszyć przygotowanie potraw. Jednak, żeby korzystanie z niej było bezpieczne, konieczne jest regularne sprzątanie. Jednym ze sposobów na jej sprawne oczyszczenie jest użycie plastrów cytryny zanurzonych w wodzie. Sprawdźcie, jak jeszcze możecie zadbać o to urządzenie. Mikrofalówka jest jednym z kuchennych urządzeń, które ułatwia nam przygotowywanie posiłków. Podobnie jak piekarnik czy kuchenka musi być regularnie sprzątana, by nie stała się siedliskiem bakterii i brzydkich zapachów. Podpowiadamy jak to zrobić domowymi sposobami.
Buraczki zasmażane są doskonałym dodatkiem do obiadu. A wiesz, jak doprawić buraczki na ciepło? Jakie przyprawy podbiją ich smak, a jakie przyćmią? Przeczytaj nasz materiał, a już zawsze serwowane przez ciebie buraczki będą zachwycać wspaniałym smakiem. Buraczki na ciepło są jednym z najpopularniejszych dodatków w polskiej kuchni. Doskonale pasują do duszonych i pieczonych mięs, a także do kotletów mielonych. Najlepiej harmonizują zestawione z gotowanymi ziemniakami lub z ziemniaczanym purée. Na smak tego obiadowego dodatku największy wypływ ma jakość buraków. Jeśli są soczyste, słodkie i aromatyczne, nie potrzebują zbyt wielu przypraw. Jeśli jednak nie są pełne smaku, musisz go podbić dodatkami.
W waszych lodówkach nie pachnie zbyt ładnie? Znamy sposób na wyeliminowanie problemu. Plasterki cytryny i inne środki, które z pewnością macie w domu pomogą przywrócić czystość i usunąć nieprzyjemną woń. Podpowiadaliśmy wam już jak wyczyścić mikrofalówkę, korzystając z sody oczyszczonej i zdradzaliśmy sposób na skuteczne umycie piekarnika z pomocą soli. Tym razem wracamy z prostymi patentami na wyeliminowanie brzydkich woni z lodówki. Zapomnijcie o gotowych produktach. Wystarczy kawałek cytryny.
Deska kuchenna jest sprzętem bardzo prostym, ale też niezbędnym. Właśnie na niej kroimy pieczywo, wędlinę, ser czy mięso. A wiecie, jak czyścić deskę do krojenia domowymi metodami? Możecie do tego celu użyć sody oczyszczonej i wody utlenionej. Efekt przejdzie wasze oczekiwania. Deska do krojenia może być wykonana z drewna, plastiku lub szkła. Każda ma nieco inne właściwości i zalety i o każdą trzeba nieco inaczej dbać. Tak naprawdę w domu warto mieć kilka desek, tak by jedna była przeznaczona np. do krojenia surowego mięsa, a inna do pieczywa.