Warto włożyć cytrynę do zamrażarki. Można ją wykorzystać w kapitalny sposób
Cytryna powszechnie uważana jest za bardzo zdrowy owoc. Nie bez powodu tak często korzystamy z niej w okresie jesienno-zimowym, kiedy tak łatwo o przeziębienia. Większość smakoszy decyduje się na wyciskanie soku lub krojenie cytryn w plastry. Zamrażanie sprawdza się znacznie lepiej.
Jakie tajemnice skrywa cytryna?
Cytryna odgrywa ważną rolę w kulinariach. Często dodajemy ją do słodyczy lub potraw, które wymagają kwaśnego posmaku. Jednak nawet niepozorna cytryna może nas mocno zaskoczyć. Niedawno wspominaliśmy o tym, że można ją dodawać nawet do kawy.
Nie da się ukryć, że cytryna należy do grona prozdrowotnych produktów spożywczych. Właśnie na jej bazie przygotowuje się miksturę, która pozwala na oczyszczenie tętnic. Co dokładnie skrywa w sobie cytryna?
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Poradnik Zdrowie, cytryna dostarcza nam sporo witaminy C i rutyny. Drugi ze związków wpływa na zatrzymywanie w organizmie, wspomnianej wcześniej, witaminy C. Połączenie oby substancji poprawia naszą odporność.
Warto zauważyć, że cytryna zawiera również beta-karoten, potas, magnez, sodu, żelaza oraz witaminy z grupy B i E. Portal Poradnik Zdrowie donosi także, że cytryna w swoim wnętrzu skrywa silny przeciwutleniacz, określany mianem limonenu.
Mając na uwadze powyższe właściwości, ciężko się nie zgodzić ze stwierdzeniem, że cytryna powinna codziennie gościć w naszym jadłospisie. Najlepszą metodą jest jej zamrożenie. Jak należy się do tego zabrać?
Mrożona cytryna w trosce o zdrowie
Na początku cytryna musi być przez nas porządnie umyta. Najlepiej wyszorować ją za pomocą szczotki. Wówczas będziemy mieli pewność, że nie pozostały na jej powierzchni żadne niepożądane elementy. Tak przygotowany owoc wstawiamy do zamrażarki.
Cytryna potrzebuje trochę czasu, zanim całkowicie zamarznie. W związku z tym uzbrójmy się w cierpliwość. Po kilku godzinach owoc powinien być twardy jak kamień. Wyjmujemy go i trzemy na tarce. Powinniśmy otrzymać zamrożone wiórki.
Cytryna w takiej formie musi być oczywiście przechowywana w zamrażarce. Portal Pomysłodawcy przekonuje, że najlepiej sprawdza się jako dodatek do zup, sosów, sałatek, koktajli, soków i jogurtów. Wystarczy dodać odrobinę, by dostarczyć sobie codzienną dawkę ważnych składników odżywczych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wiele osób robiąc ciasto na naleśniki w złym momencie dodaje jajka. Dlatego się nie udają
Odkryjesz ukryte funkcje wytłaczanki po jajkach i już nigdy jej nie wyrzucisz
Kultowe ciasto "chatka Baby-Jagi" zrobisz w mgnieniu oka. Idealny deser dla całej rodziny
Źródła: Poradnik Zdrowie; Pomysłodawcy