Cytryna najlepiej krojona jest po skosie
bergamont, Getty Images

Cytryna przekrojona w idealny sposób odda więcej smaku

Cytryna stanowi doskonałe źródło witaminy C, która jest bardzo ważna w okresie wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienie. Poza zdrowiem, owoc ten ma nam do zaoferowania także pyszny smak, którego chcemy wyciągnąć jak najwięcej. Aby tego dokonać, należy kroić ją na skos - wtedy wydziela najwięcej olejków eterycznych do herbaty.

Cytryna po brzegi wypełniona jest kwaśnym smakiem i charakterystycznym cytrusowym aromatem. Najwięcej zapachu znajduje się w skórce, w której pełno jest olejków eterycznych. Okazuje się, że większość z nas przez całe życie źle kroi ten owoc.

Jak wskazuje portal pomyslodawcy.pl, najlepszym sposobem krojenia cytryny do herbaty, jest ułożenie noża na skos. Dzięki temu cytryna ma oddać znacznie więcej smaku i aromatu ze skórki oraz soczystego miąższu.

Cytryna przekrojona idealnie odda o wiele więcej smaku

Ze smaku cytryny korzystamy w wielu różnych przepisach. Dodajemy ją najczęściej do deserów czy herbaty, jednak owoc ten sprawdza się również w wytrawnych daniach, zupach czy sosach. Szczególnie dobrze komponuje się z rybami oraz drobiem.

Na nasze stoły owoc ten trafił wprost z południowo-wschodniej Azji, skąd przeszedł długą drogę - Europejczycy szeroko poznali ten cytrus podczas wypraw krzyżowych, kiedy przywieźli ze sobą wiele egzotycznych warzyw, owoców i innych dóbr.

Wyrazista w smaku mizeria według Magdy GesslerWyrazista w smaku mizeria według Magdy GesslerCzytaj dalej

Jak czytamy na portalu pomyslodawcy.pl, jeśli Ty też lubisz aromat cytryny i używasz jej często jako dodatku na przykład właśnie do herbaty – zacznij kroić plasterki na skos. W ten banalny sposób sprawisz, że każdy plasterek cytryny uwolni znacznie więcej aromatu ze skórki oraz miąższu.

Co poza witaminą C znajduje się w cytrynie?

Choć kwas askorbinowy jest wyjątkowo zdrowy, tak nie jest jedyną substancją obecną w tym owocu. Poza witaminą C możemy znaleźć w niej witaminę B6, miedź, wapń, żelazo i potas. Dodatkowo cytryna jest niskokaloryczna.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy, jak rozpoznać w sklepie ser żółty najlepszej jakości. Tutaj z kolei opowiedzieliśmy o wizycie Magdy Gessler w pewnej restauracji w ramach najnowszego sezonu Kuchennych rewolucji.

W 100 gramach owocu znajduje się jedynie 29 kcal, nie zawiera grama cholesterolu, a duża zawartość błonnika wspomaga pracę jelit oraz chudnięcie - pęcznieje w żołądku i na dłużej wypełnia nas uczuciem nasycenia po posiłku, przez co nie musimy podjadać pomiędzy spożytymi daniami.

Woda z sokiem z cytryny i miodu doskonale sprawdza się podczas zgagi i mdłości. Wystarczy wypić jedną szklankę, a dolegliwości szybko znikają. Co więcej, szklanka tego płynu oczyszcza organizm z toksyn, dlatego warto pić go każdego dnia o poranku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pomyslodawcy.pl

Zapraszam na nasz Instagram

Następny artykuł