Po świątecznej uczcie ciężko Ci wstać z krzesła? Babcia ma na to sprawdzony sposób. Po obfitym posiłku wypija szklankę wody z dodatkiem octu jabłkowego. Ta prosta mikstura działa cuda.Uczucie przejedzenia nie jest niczym przyjemnym. Na szczęście możesz temu prosto zaradzić. Wystarczy odrobina octu jabłkowego wymieszanego z wodą. Ulga po wypiciu jest nie do opisania.
Jak zrobić karpia bez ości i posmaku mułu? Karp wymaga odpowiedniego przygotowania. Rybę filetuj dzień przed Wigilią. Musi moczyć się w mleku i przyprawach przez całą noc, żeby nie trąciła mułem. Karpia natrzyj również sokiem z cytryny i smaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym lub maśle klarowanym. Wszystkie ości się wytopią.Karp jest rybą, która ma tylu zwolenników, co przeciwników. Wiele osób nie przepada za karpiem ze względu na jej intensywny zapach i posmak mułu, a także za duże ości, które utrudniają jedzenie. Kilka prostych trików sprawi jednak, że ryba będzie bardzo delikatna i nie będzie miała żadnych ości. Jak zrobić karpia bez ości i posmaku mułu?Filetowanie karpia jest naprawdę proste. Potrzebna Ci będzie większa deska do krojenia i bardzo ostry nóż, żeby jednym nacięciem oddzielać mięso. Karp ma zarówno duże, jak i małe ości, które znajdują się w filetach. Na to też jest sposób. Jak zrobić karpia bez ości i posmaku mułu? Kluczowe są nacięcia w odpowiednich miejscach, skropienie sokiem z cytryny i smażenie na głębokim tłuszczu.Karp wymaga moczenia w mleku. Filety zalej zimnym mlekiem i wstaw do lodówki na kilka godzin. Z zapachem poradzą sobie również przyprawy, które z pewnością masz w domu. Przyprawy te wykorzystujesz do ugotowania każdej zupy i mięsnych sosów.
Nie przepadasz za smakiem wędzonych śliwek i suszu w kompocie wigilijnym? Ugotuj napój imbirowy z miodem, pomarańczą i cytryną. Wigilijny napój będzie absolutnym hitem na Twoim stole. Jest słodki, orzeźwiający i przepięknie pachnie.Kompot z suszu jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Kompot z suszonych owoców i wędzonych śliwek ma jednak dość intensywny smak i zapach, który nie każdemu przypada do gustu. Jeśli nie przepadasz za suszem, przygotuj orzeźwiający napój z imbiru. Wigilijny napój zachwyca łagodnym smakiem i wspaniałym aromatem.Do przygotowania wigilijnego napoju potrzebujesz korzenia imbiru, soku z cytryny, pomarańczy i goździków. Wszystkie składniki połącz z wodą, zagotuj, a gdy napar ostygnie, dopraw go do smaku miodem. Niektórzy dodają miód od razu do garnka i gotują. Nie jest to jednak wskazane, ponieważ miód traci wartości odżywcze w wysokiej temperaturze.Wigilijny napój imbirowy jest nie tylko orzeźwiający i smaczny. Doskonale rozgrzewa i wzmacnia odporność. Napój jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jest delikatny, słodki, a nuta goździków doda zimowego akcentu.
Ugotowanie barszczu czerwonego jest pozornie łatwym zadaniem. Czasem jednak może pojawić się w nim niepożądana gorzka nuta. Winę za taki stan rzeczy ponosi zbyt długie i intensywne gotowanie zupy. Na szczęście można temu w prosty sposób zaradzić za pomocą miodu i cytryny.Tradycyjny barszcz czerwony to jedna z podstawowych potraw podawanych w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Wiele osób nie wyobraża sobie wigilii bez jej udziału. Własnoręcznie ugotowany barszcz czerwony zachwyci wszystkich domowników. Aby odnieść pełen sukces, wystarczy znać kilka prostych zasad.
Mandarynki od lat towarzyszą nam podczas świąt Bożego Narodzenia. Niewielkie pomarańczowe owoce roztaczają wokół siebie charakterystyczny cytrusowy aromat. Jak wybrać spośród nich te najbardziej słodkie? Prawdę o smaku mandarynek powie nam ich wygląd oraz waga.Kwaśna mandarynka z małą ilością soku nie jest niczym smacznym. Uciążliwe obieranie zakończone jedzeniem miąższu wypełnionego pestkami potrafi skutecznie zepsuć humor. Poniżej podpowiemy, jak wybrać najlepsze mandarynki w sklepie na podstawie ich wyglądu, a także skąd pochodzą najsmaczniejsze owoce.
Pieczarki są często spotykanym produktem w naszych domach. Grzyby te często wykorzystujemy jako zamiennik dla ich leśnych pobratymców. Jeśli chcesz, aby długo zachowały świeżość, koniecznie oczyść je po przyniesieniu ze sklepu. Pozostawienie ziemi i torfu zdecydowane skraca ich żywotność.Pieczarki są cenione ze względu na swoją łatwą dostępność oraz stosunkowo niską cenę. Stanowią więc doskonałą alternatywę dla grzybów dzikich, do których nie zawsze mamy dojście. Dowiedz się jak przechowywać pieczarki we właściwy sposób.
Karp w galarecie nierozerwalnie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Charakterystyczny smak ryby pamiętamy jeszcze z czasów dzieciństwa. Dziś łatwo możemy odtworzyć tę klasyczną potrawę w swoim domu. Aby delektować się pysznym karpiem w galarecie nie potrzebujesz wehikułu czasu. Nasz poniższy przepis w zupełności wystarczy do odbycia tej podróży. Zaskocz swoich najbliższych i uracz ich przysmakiem jak za dawnych lat.
Tradycyjny świąteczny śledź ma jedną wadę- ości. Te ostre elementy potrafią skutecznie zepsuć przyjemność z jedzenia. Jak pozbyć się ości ze śledzi? Z pomocą przychodzi sok wyciśnięty z cytryny.Niezależnie, czy przygotowujemy śledzia w całości, czy też kupujemy gotowe filety, ości mogą przytrafić się zawsze. O ile usunięcie dużych nie nastręcza większych problemów, tak te małe mogą być prawdziwą zmorą. Dowiedz się, jak skutecznie usunąć ości ze śledzi i czerp pełną przyjemność ze spożywania tej ryby.
Lukier stanowi idealne zwieńczenie domowego wypieku. Bez niego nie istnieje też tradycyjne dekorowanie świątecznych pierniczków. Tę słodką polewę możesz bez najmniejszego problemu przygotować w swojej kuchni. Poznaj niezawodny przepis na domowy lukier.Domowy lukier bije na głowę kupny odpowiednik. Dzięki własnoręcznemu przyrządzeniu możesz dobrać proporcje poszczególnych smaków wedle własnego uznania. Taką polewę bez trudu również zabarwisz na dowolny kolor za pomocą barwnika spożywczego. Już nigdy nie kupisz gotowego lukru w sklepie.
Kompot z suszu zwykle wychodzi Wam zbyt intensywny w smaku? Dodajcie do niego świeże jabłko i sok z pomarańczy. Świeże owoce złagodzą smak napoju i dodadzą mu orzeźwiających nut. Jeśli do tej pory nie przepadałeś za wigilijnym kompotem, teraz, dzięki wskazówkom babci Marty z pewnością go polubisz. Wielu smakoszy nie lubi kompotu z suszu. Zwykle przyczyną jest wyrazisty i charakterystyczny smak tego specjału. Niektórzy bowiem używają sporej porcji suszonych owoców, nierzadko też sięgając po śliwki wędzone. Owoce te mają silny aromat i wyrazisty smak, co nie wszystkim odpowiada. Receptura babci Marty nie tylko nie przewiduje dodawania wędzonych śliwek, ale też wprowadza dwa inne smakołyki, które sprawią, że smak kompotu będzie o wiele łagodniejszy. Jeśli macie ochotę dać szansę temu wigilijnemu rarytasowi — skorzystajcie z jej patentu.
Czy wiecie jak pozbyć się drobnych ości z ryb? Technik, które będą pomocne, jest aż pięć, lecz jedynie skorzystanie z octu lub soku z cytryny pozwoli jednocześnie pozbyć się problemu i nadać rybiemu mięsu znakomitego smaku. Sprawdźcie koniecznie — efekty Was zachwycą.Rybę z ośćmi trudno jest zjeść w komfortowy sposób. Drobne ości mogą stanowić spore zagrożenie dla nieuważnych smakoszy. Warto zawczasu zadbać o to, by usunąć je z mięsa. Dzięki temu jedzenie rybnych potraw będzie prawdziwą przyjemnością.
Przepisów na świąteczne śledzie jest co niemiara. Z całą pewnością nie słyszeliście jednak o tym patencie. Śledzie w sosie z suszonych śliwek to prawdziwy hit wśród zimnych przystawek. Każdy będzie przecierał oczy ze zdumienia.Wigilijne śledzie w sosie z suszonych śliwek możesz przygotować nawet tego samego dnia. Samo ich wykonanie to mniej niż 30 minut. Śledzie przed podaniem na stół wymagają ok. godzinnego chłodzenia w lodówce. Dzięki temu wszystkie smaki idealnie się ze sobą połączą.
Córka Magdy Gessler doskonale spełnia się w sztuce cukierniczej. Z okazji nadchodzących świąt warto przyjrzeć się bliżej jej niezwykłemu przepisowi na sernik. Apetyczny aromat cytrusów i wanilii sprawia, że nie można mu się oprzeć.Lara Gessler, której powyższe zdjęcie pochodzi z artykułu w portalu Plejada, już dawno wyszła z cienia słynnej mamy i prowadzi własny biznes ze słodkościami. Ma na koncie także kilka wydanych książek kucharskich. W kwestii świątecznego sernika można uznać ją więc za niemały autorytet. Koniecznie sprawdź, jak wygląda jej receptura na to popularne ciasto.
Sernik cytrynowy jest orzeźwiającym deserem, który przywoła wakacyjne wspomnienia. Sok z cytrusa sprawia, że masa serowa nabiera charakteru i ma niesamowicie lekką konsystencję. Przysmak jest prosty w przygotowaniu i wprost rozpływa się w ustach. Warto spróbować - każdy poprosi o dokładkę. Jesienią warto osłodzić sobie ponure dni dobrym ciastem. Sernik cytrynowy z bezą jest lekkim i kremowym smakołykiem. Z naszymi wskazówkami, zrobienie go nie sprawi większego kłopotu, a podczas pieczenia w waszym domu zagości przyjemny słodko-kwaśny zapach cytrusów. Spróbujecie?
Idealne danie nie może istnieć bez idealnych dodatków. Wie o tym doskonale Karol Okrasa. Popularny kucharz zdradził przepis na miodową kapustę do kotletów schabowych. Według niego tak podane mięso nie ma sobie równych.Miodową kapustę przygotowuje się z kapusty kiszonej. Tym, co dodaje jej niesamowitego charakteru jest miód oraz inne starannie dobrane dodatki. Przygotowanie kapusty jest przy tym bardzo szybkie i proste. Koniecznie przyrządź ją do swoich kotletów schabowych.Kapustę miodową smaży się na tłuszczu pozostałym po smażeniu kotletów. W związku z tym zaplanuj sobie jej przygotowanie po przyrządzeniu mięsa. Pamiętaj, aby nie pozbywać się zawczasu oleju z patelni.
Gotowanie ziemniaków jest pozornie banalną czynnością. Obrane warzywa wystarczy włożyć do garnka, zalać wodą i postawić na kuchence. Zdarza się jednak, że ugotowane ziemniaki po kilku minutach od odcedzenia nabierają nieapetycznej, szarawej barwy. Na szczęście można temu łatwo zaradzić odrobiną soku z cytryny lub mleka.Ziemniaki ciemnieją po obraniu, co jest wynikiem reakcji z tlenem zawartego w nich enzymu. Ciemnienie może też dotyczyć już ugotowanych ziemniaków. Może być ono spowodowane dużą zawartością azotanów lub nieodpowiednimi warunkami przechowywania. Zmiany te nie są szkodliwe dla naszego zdrowia, ale szare ziemniaki z pewnością nie wyglądają apetycznie.
Cytryny w syropie są niezwykle prostym w przygotowaniu dodatkiem, który cudownie wzbogaci ciepłą herbatę. Napar z jego dodatkiem cudownie was rozgrzeje i wzmocni w chłodne dni. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji go skosztować, koniecznie wypróbujcie. Jeśli szukacie pomysłu na prosty dodatek do czarnej herbaty, cytryny w syropie z pewnością wam się spodobają. Ich zrobienie nie jest skomplikowane, a cytrus w połączeniu z korzennymi przyprawami i imbirem nie tylko jest niesamowicie aromatyczny, ale też cudownie wzmocni odporność. Musicie skosztować.
Zbawiennie działanie syropu z cebuli znane jest nie od dziś. Jego smak i aromat nie zawsze jednak odpowiadają wszystkim potrzebującym, szczególnie jeśli mowa o dzieciach. W łatwy sposób możesz jednak zminimalizować charakterystyczny cebulowy posmak za pomocą imbiru i cytryny. Syrop z cebuli podaje się w przypadku kaszlu i bólu gardła. Podawanie profilaktyczne łyżki stołowej dziennie wzmacnia ponadto odporność naszego organizmu. Jeśli zależy Ci, aby smak syropu z cebuli był lepiej tolerowany przez domowników, zwyczajnie zneutralizuj smak cebuli innymi dodatkami.
Jak wykorzystać białka z jajek, kiedy realizujemy przepis wymagający użycia jedynie żółtek? Nie musisz już wyrzucać niechcianej połowy jaja. Istnieje wiele pomysłów na to, jak ją zagospodarować w smaczny i prosty sposób. Zapraszamy do lektury.Najprostszą odpowiedzią na pytanie: jak wykorzystać białka z jajek? jest upieczenie bezy. W pewnym momencie jednak beza może okazać się niewystarczająca, zwłaszcza kiedy te nadprogramowe białka mamy dość często. Jak wykorzystać białka z jajek na inne sposoby? Poniżej znajdziesz inspiracje zarówno na słodkie jak i na wytrawne potrawy.
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały? Sposobów jest kilka, a jeden jest banalny. Do ziemniaczanej masy wystarczy wlać odrobinę soku z cytryny, a warzywo pozostanie jasne i placki po usmażeniu będą złociste. Sprawdźcie, co jeszcze się sprawdzi.Nie uzyskamy chrupiących i złocistych placków ziemniaczanych, jeśli ziemniaki po starciu nam ściemnieją. Proces utleniania, który przyczynia się do zmiany koloru masy, można spowolnić lub zahamować stosując pewne triki kulinarne.
Surówka colesław z kalafiorem jest smacznym i ciekawym wariantem popularnej na całej świecie surówki. Dzięki zawartości kalafiora ma przyjemny, nieco słodki posmak oraz niezwykle chrupiącą teksturę. Zamień kapustę na to popularne polskie warzywo i ciesz się miłą odmianą na swoim stole.Surówka colesław z kalafiorem jest niezwykle prosta do wykonania, oraz nie wymaga wielu składników. Pasuje praktycznie do wszystkiego i jest bardzo łatwa w przechowywaniu. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Gruszki w syropie na słodko przypadną do gustu wszystkim domownikom. Ze słodkiej zalewy po rozcieńczeniu jej wodą, otrzymamy smaczny domowy napój. Same zaś owoce można zjeść bezpośrednio ze słoika, bo są pyszne. Będą też wyśmienitym dodatkiem do ciast czy deserów. Przygotowanie gruszek w syropie jest banalnie proste. Aby jednak owoce wyszły idealne w smaku, należy wybrać do ich przygotowania odpowiednie składniki. Subtelną waniliową nutę zapewni naturalny ekstrakt z wanilii, bez sztucznych zamienników. Same owoce do przygotowania gruszek w syropie powinny być twarde, słodkie i niezbyt mocno dojrzałe.
Herbata z miodem i cytryną kojarzy nam się z panaceum na przeziębienie. Taki napój zwykle przygotowywały nam babcie czy mamy, gdy mieliśmy infekcję. Okazuje się jednak, że herbata z cytryną nie stanowi idealnego połączenia. Podobnie dobrym pomysłem nie jest dodatek miodu do gorącego napoju. Herbata sama w sobie nie jest złym pomysłem w walce z przeziębieniem. Zawarte w niej polifenole hamują rozwój wirusów i wspierają nasz organizm w walce z chorobą. Czy jednak łączenie herbaty z cytryną i miodem jest zawsze dobrym pomysłem?
Przepisy, które wychodzą spod ręki siostry Anastazji, za każdym razem gwarantują kulinarny sukces. Dziś przedstawiamy recepturę na konfiturę z aronii. Niesamowitej świeżości i intrygującej nuty smakowej dodaje świeżo wyciśnięty sok z cytryny i nieco skórki otartej z owocu.Konfitura z aronii doskonale sprawdzi się do przełożenia ciasta lub jako smarowidło do pieczywa. Z powodzeniem dodacie ją też do herbaty. Konfitura jest nie tylko pyszna, ale też zdrowa, ponieważ owoce aronii są niezwykle zasobne w witaminy.
Rybie mięso jest bardzo zdrową alternatywą dla wieprzowiny czy kurczaka. Pieczona ryba jest w dodatku mniej kaloryczna i błyskawiczna w przygotowaniu. Delikatny, pieczony dorsz na warzywach jest doskonałym pomysłem na smaczny, zdrowy obiad. Możecie ją też podać na pożywną kolację. Przygotowanie pieczonej ryby na warzywach jest bardzo proste i szybkie. Cały posiłek nastawiamy w jednym naczyniu, dzięki czemu po przyrządzeniu obiadu mamy mniej bałaganu w kuchni. Polecamy soczystą, pieczoną rybę nie tylko na piątkowy obiad.
Konfitura z dzikiej róży jest klasycznym, choć dziś już nieco zapomnianym przetworem. Jakub Kuroń w swoim przepisie przybliża nam tę prostą, a zarazem niezwykłą recepturę. Konfitura z dzikiej róży wspaniale skomponuje się z domowymi wypiekami czy rozgrzewającą herbatą. Owoce dzikiej róży zawierają w sobie wiele witamin, oraz korzystnych związków, które działają korzystnie na przykład na nasz układ odpornościowy, czy krwionośny. To sprawia, że konfitura, poza niezwykłymi walorami smakowymi, ma również niezrównane właściwości zdrowotne. Gorąco zachęcamy zatem do wypróbowania tradycyjnej metody przygotowania pysznej konfitury według przepisu Jakuba Kuronia.
Szukasz pomysłu na zdrową przekąskę? Proponujemy koktajl z selerem naciowym z dodatkiem świeżych owoców i imbiru. Szybko zaspokoi głód, a przy okazji dostarczy mnóstwa wartościowych składników. Jego regularne picie sprzyja zdrowiu i gubieniu zbędnych kilogramów. A poza wszystkim jest naprawdę smaczny. Koktajle warzywno-owocowe to absolutny hit. Nie dość, że smakują wspaniale, to jeszcze mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Jednym z takich koktajli jest koktajl z selerem naciowym z dodatkiem gruszki, banana, jabłka, cytryny i imbiru.Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią chłodne i deszczowe dni. Wtedy też jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienie i różne infekcje. Jest na to jednak skuteczny, domowy sposób — koktajl z selerem naciowym. Koktajl wzmacnia odporność i przynosi wiele zdrowotnych korzyści.Koktajl z selerem z dodatkiem świeżych owoców i tartego imbiru dodaje energii z samego rana, poprawia koncentrację, pomaga walczyć z nadprogramowymi kilogramami, a także wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Koktajl wzmacnia również cały organizm, skórę, włosy i paznokcie.
Konfitura z malin domowej roboty bije na głowę każdą kupną. Konfitura jest bardzo uniwersalna. Wykorzystamy ją do pieczywa, gofrów, a także do naleśników, zimowej herbaty i do przełożenia ciast. Konfiturę z malin przygotujemy z trzech składników.Domowa konfitura z malin smakuje o wiele lepiej niż gotowy produkt. Przygotowana jest wyłącznie z owoców, cukru i cytryny, nie ma więc żadnych konserwantów i zbędnych składników. Skórka i sok z cytryny nie dość, że podbijają smak, to jeszcze utrzymują ładny kolor przetworów.Konfiturę z malin przygotujemy w bardzo prosty sposób. Gotowanie musimy rozłożyć na dwa dni, dzięki czemu przetwory będą gęste i doskonałe w smaku. Pamiętajmy, żeby dokładnie umyć i wyparzyć słoiki i zakrętki, dzięki czemu w przetworach nie pojawi się pleśń i się nie zepsują.Bardzo ważna jest również pasteryzacja. Zakręcone słoiki pasteryzujemy do góry dnem przez 10 minut. Następnie do góry dnem studzimy, żeby zakrętki zrobiły się wklęsłe i dobrze złapały słoiki. Dzięki pasteryzacji konfitura z malin zachowa wspaniały smak i świeżość aż do następnego sezonu na pyszne owoce.