Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Gotowanie

Gotowanie

zalewajka
13.11.2024 18:07 Najlepsza zupa na świecie to nie rosół czy pomidorowa. Z ziemniaków i zakwasu zrobisz przepis cud

Tradycyjny polski rosół ma sporą konkurencję. Zagraża mu najlepsza zupa na świecie, którą możesz przygotować w łatwy sposób z tym przepisem. Jej smak zachwyca już od pierwszej łyżki, więc koniecznie ugotuj ją na najbliższy obiad. O tym, co to za zupa i jak ją przygotować, dowiesz się z dalszej części tekstu. 

wysiewanie nasion
12.11.2024 17:45 Na koniec listopada wysiej te warzywa. Będziesz się nimi cieszył wcześniej niż sąsiad

Wielu kucharzy-amatorów ani myśli o świeżych lokalnych warzywach w listopadzie. Jednak to, że nie są dostępne w handlu, nie znaczy, że nie powinny być w naszej pamięci. Bo może nie ugotujemy z nich teraz potrawki, ale z pewnością możemy je zasiać.

zupa brukselkowa
12.11.2024 12:27 Najlepsza na jesień jest zupa brukselkowa. Wywar na nią robię na specjalnym składniku

Nie masz pomysłu, co ugotować na jesienny obiad? Zainspiruj się poniższym przepisem i przyrządź zupę brukselkową. Danie nie ma sobie równych, bo rozgrzewa i syci na długie godziny. Zupa ma także lepszy smak, dzięki użytemu do jej przygotowania mięsu. Aromat i smak jest bajeczny.

ziemniaki w wodzie
11.11.2024 17:11 Zawsze wlewam do gotujących się kartofli. Po wyjęciu z wody mają piękny kolor i się nie rozpadają

Na pierwszy rzut oka gotowanie ziemniaków może wydawać się banalne, ale nawet najlepszym kucharzom zdarzają się pomyłki. Można ich uniknąć, stosując pewną sztuczkę. Dowiedz się, jak gotować ziemniaki, a wyjdą doskonałe za każdym razem.

pająk
10.11.2024 22:02 Usuń je, a pająki przestaną się pojawiać. To przyciąga je z kuchni

Pająki są niemile widziane w naszych domach. Jednak to właśnie teraz szukają przytulnego kąta do przezimowania. Wabią je też pewne produkty z naszych kuchni. Jednak teraz możemy pozbyć się pająków raz na zawsze. 

barszcz czerwony
09.11.2024 17:50 Babcia zawsze tak robiła z burakami na barszcz. Smakował jak żaden inny

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Z tej okazji znowu na stołach zagoszczą tradycyjne potrawy. Dla mnie smakiem, który najbardziej kojarzy mi się z Wigilią, jest barszcz czerwony. Moja babcia miała na barszcz swój sposób i była prawdziwą mistrzynią w jego przyrządzaniu.

deser
08.11.2024 15:51 Zalej dynię mlekiem i włącz blender. Rodzina kompletnie zwariuje na punkcie tego deseru

Listopad to miesiąc, w którym króluje dynia. W kuchni robimy z niej zwykle zupę. Teraz warto to smaczne warzywo wykorzystać do zrobienia deseru. Będzie smakował, że palce lizać.

resztki jedzenia
07.11.2024 22:00 Ogromny problem z resztkami w jednym z polskich miast. Tak jego mieszkańcy postępują z jedzeniem

Resztki jedzenia zwykle lądują w odpowiednich koszach na śmieci. Jednak nie we Wrocławiu. W tym mieście pozostałości ze stołów trafiają w miejsca, w których nigdy nie powinny się znaleźć. Złe nawyki wielu mieszkańców tego miasta mogą mieć poważne konsekwencje.

masło
06.11.2024 11:13 Polacy kupują go na potęgę, do masła jest idealny. Dłużej trzyma świeżość i zawsze jest miękkie

Czy trzymając masło na kuchennym blacie, można zachować jego świeżość na dłużej? Okazuje się, że wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednią maselniczkę, a masło będzie nie tylko świeże, ale i miękkie. Produkt jest już dostępny w Polsce i powinna zaopatrzyć się w niego każda gospodyni. Czytaj dalej, a dowiesz się, o co chodzi. 

racuchy
05.11.2024 21:00 Wsyp dokładnie jedno opakowanie do racuchów. Wyjdą puszyste jak chmurka

Do jedzenia racuchów nikogo nie trzeba przekonywać. Uwielbiamy to danie, a teraz zrobimy je puszyste jak nigdy dotąd. Wszystko dzięki produktowi, który wielu z nas ma już w swojej kuchni. 

odpływ
05.11.2024 19:14 Weź garść, wrzuć do zlewu i puść wodę. Udrożnisz odpływ w 1 minutę

Zlew zawsze zatyka się w najmniej odpowiednim momencie. Jednak teraz jest prosty sposób na rozwiązanie tego problemu. Dzięki niemu uda się odetkać odpływ w zaledwie jedną chwilę. Bez chemii i bez wydatków. 

orzechy w siatce
04.11.2024 18:52 Biorę siatkę po ziemniakach i wsypuję do niej orzechy. Ten patent zasługuje na złoty medal

Sezon na orzechy w pełni, a zatem przećwiczmy sposoby na wykorzystanie tego produktu. Oto szybki sposób na łuskanie orzechów z uciążliwych wewnętrznych łupinek. Z pewnością przyda się w wielu przepisach na ciasta i sałatki.

gotowanie buraków
04.11.2024 06:00 Wsyp do gotujących się buraków. Ten trik zasługuje na medal

Buraki to doskonałe i zdrowe warzywo o jednej wadzie. Jest nią długa obróbka termiczna, wymagana do większości przepisów. By ją skrócić, można uciec się do kuchennych sztuczek.

lodówka
03.11.2024 09:40 Weź suszarkę do włosów i użyj jej na lodówce. Rachunki za prąd od razu pójdą w dół

Co ma wspólnego suszarka z lodówką? Okazuje się, że ta pierwsza może mieć zbawienny wpływ na lodówkę. Różnicę odczuje też nasz portfel, bo za rachunki za prąd zapłacimy mniej. 

Lada z mięsem
02.11.2024 15:16 Niemcy krytykują polskie mięso. Powód jest niedorzeczny

Wzburzenie wywołała wypowiedź niemieckiego eksperta. W krótkim zdaniu obraził polskich hodowców, produkujących mięso. Padły słowa, z którymi rodzimi wytwórcy kompletnie się nie zgadzają. Poszło pośrednio o pieniądze.

korzenie pietruszki
01.11.2024 18:31 Pietruszkę trzymam tylko tak, wytrzymuje długie miesiące. Będzie świeża nawet zimą

O tym, że warzywa z własnego ogródka smakują najlepiej, wiadomo od zawsze. Okazuje się, że niektóre z nich można magazynować przez całą zimę. Dzisiaj dowiesz się, jak przechowywać pietruszkę. Tym sposobem zachowasz jej smak na dłużej. 

pańska skórka
01.11.2024 10:55 Zamiast kupować od obcych, robię sama w domu. Za moją pańska skórką przepadają dzieci i dorośli

Pańska skórka to przysmak, którym możemy zajadać się na Wszystkich Świętych. W prosty sposób zrobimy  ten pyszny biało-różowy cukierek we własnej kuchni. Pańska skórka wychodzi, że palce lizać. 

cebula
31.10.2024 21:00 Zawiń w papier i połóż razem z cebulą. Podziękujesz za ten patent

Cebula jest warzywem, które znajdziemy niemal w każdej kuchni. Wzbogaca smak potraw i dostarcza witamin. Warto zastosować pewną sztuczkę kuchenną, by dłużej cieszyć się wartościami tego warzywa. 

butelka oleju
31.10.2024 18:14 Nigdy nie wyrzucaj tej części z butelki oleju. Ma funkcję, o której większość nie wie

Plastikowy korek, którym zabezpieczony jest olej przed wylaniem, ma ukrytą funkcję, o której nie każdy ma pojęcie. Z całą pewnością nie warto wyrzucać go do kosza. Po otwarciu oleju koniecznie użyj niepozornego kawałka plastiku jeszcze raz. Czytaj dalej, a dowiesz się, o co chodzi. 

zupa z buraków
31.10.2024 16:23 Ta rozgrzewająca zupa do mój hit na jesień. Z takich buraków jej jeszcze nie robiliście

Za oknami drastycznie spadły temperatury, więc to dobry powód, aby poznać przepisy na rozgrzewające dania. Jednym z nich jest zupa buraczkowa, która swoim smakiem zachwyci każdego. Czytaj dalej, a dowiesz się, jaką ją ugotować oraz dowiesz się, czym różni się od tej z tradycyjnego przepisu. Obiecuję, że będzie pozytywnie zaskoczona.

zupa kapuśniak
30.10.2024 13:06 Pokazała w sieci przepis na kapuśniak. Jeden dodatek wywołał prawdziwą burzę

Przepis na kapuśniak od influencerki kulinarnej – Natalii Maszkowskiej – rozpętał dyskusję w Internecie. Chodzi o jeden dodatek, który zdaniem komentujących nie powinien znaleźć się w daniu. Kto ma rację i czy zupa z tym składnikiem powinna w ogóle trafić na talerze? Szczegóły znajdziesz poniżej.

gołąbki
30.10.2024 07:00 Co roku na Wszystkich Świętych robię tylko takie gołąbki. Goście je kochają przez 1 sztuczkę

To bardzo nietypowe gołąbki. Chociaż w składzie nie ma nic niezwykłego, zmiana metody przyrządzania radykalnie wpływa na efekt. Dzięki smażeniu zamiast pieczenia gołąbki mają zupełnie nowe oblicze.

obieranie ziemniaka
29.10.2024 21:14 Seniorzy powinni jeść ziemniaki tylko tak. Wyciągną z nich to co najlepsze

Wszyscy znamy hasło „tysiąc potraw z ziemniaków”. Jednak które z tysiąca są najlepsze dla zdrowia? Dietetycy wskazują, jak powinny jadać ziemniaki zwłaszcza osoby o wrażliwszym układzie trawiennym.

parzenie boczku
29.10.2024 13:59 Weź boczek i wsadź do wrzątku. Ten patent zasługuje na złoty medal

Na dzisiejszy obiad przygotuj doskonały boczek, który każdego zachwyci smakiem. Nic ci się nie przewidziało, to mięso występuje nie tylko w postaci wędliny na kanapki lub dodatku do jajecznicy. Odpowiednio ugotowany może stanowić także smaczne danie. O tym, jak je zrobić, dowiesz się z przepisu umieszczonego poniżej. 

Przybory kuchenne
27.10.2024 16:28 Masz w kuchni takie przybory, od razu pędź je wyrzucić. GIS wydał pilny komunikat, ryzykujesz zdrowiem

Im więcej wiemy o plastikowych przyborach kuchennych, tym bardziej się ich boimy. Niektóre ostrzeżenia mają już charakter oficjalny. Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ostrzega przed takimi produktami.

książulo
27.10.2024 15:26 Restauracja wydała oświadczenie po wizycie Książula. Tych słów nie spodziewał się absolutnie nikt

Książulo odwiedził Gorącą Kiełbasiarnię w Łodzi. Próbował rozmaitych dań i szczerze mówił, co o nich myśli. Po wizycie popularnego youtubera restauracja od razu zareagowała. Wydała oświadczenie o zaskakującej treści. 

jajko na miękko
27.10.2024 06:00 Niezawodny sposób na jajka na miękko. Czas gotowania to tylko połowa sukcesu

Jajka na miękko jadamy chętnie na śniadanie. Jednak jak je ugotować? Dzięki naszym wskazówkom jajko na miękko wyjdzie dokładnie tak, jak trzeba. Płynne żółtko i ścięte białko będą smakować każdemu. 

smażenie pieczarek
26.10.2024 21:00 Dodaj odrobinę podczas smażenia pieczarek. Grzyby nie ciemnieją

Pieczarki są wszechobecne w naszej kuchni – i bardzo słusznie, ale ma to swoją cenę. Jest nią to, że często przyrządzamy je byle jak. A przestrzeganie kilku ważnych a pomijanych zasad jest kluczowe.