Tradycyjny polski rosół ma sporą konkurencję. Zagraża mu najlepsza zupa na świecie, którą możesz przygotować w łatwy sposób z tym przepisem. Jej smak zachwyca już od pierwszej łyżki, więc koniecznie ugotuj ją na najbliższy obiad. O tym, co to za zupa i jak ją przygotować, dowiesz się z dalszej części tekstu.
Wielu kucharzy-amatorów ani myśli o świeżych lokalnych warzywach w listopadzie. Jednak to, że nie są dostępne w handlu, nie znaczy, że nie powinny być w naszej pamięci. Bo może nie ugotujemy z nich teraz potrawki, ale z pewnością możemy je zasiać.
Nie masz pomysłu, co ugotować na jesienny obiad? Zainspiruj się poniższym przepisem i przyrządź zupę brukselkową. Danie nie ma sobie równych, bo rozgrzewa i syci na długie godziny. Zupa ma także lepszy smak, dzięki użytemu do jej przygotowania mięsu. Aromat i smak jest bajeczny.
Na pierwszy rzut oka gotowanie ziemniaków może wydawać się banalne, ale nawet najlepszym kucharzom zdarzają się pomyłki. Można ich uniknąć, stosując pewną sztuczkę. Dowiedz się, jak gotować ziemniaki, a wyjdą doskonałe za każdym razem.
Pająki są niemile widziane w naszych domach. Jednak to właśnie teraz szukają przytulnego kąta do przezimowania. Wabią je też pewne produkty z naszych kuchni. Jednak teraz możemy pozbyć się pająków raz na zawsze.
Święta zbliżają się wielkimi krokami. Z tej okazji znowu na stołach zagoszczą tradycyjne potrawy. Dla mnie smakiem, który najbardziej kojarzy mi się z Wigilią, jest barszcz czerwony. Moja babcia miała na barszcz swój sposób i była prawdziwą mistrzynią w jego przyrządzaniu.
Listopad to miesiąc, w którym króluje dynia. W kuchni robimy z niej zwykle zupę. Teraz warto to smaczne warzywo wykorzystać do zrobienia deseru. Będzie smakował, że palce lizać.
Resztki jedzenia zwykle lądują w odpowiednich koszach na śmieci. Jednak nie we Wrocławiu. W tym mieście pozostałości ze stołów trafiają w miejsca, w których nigdy nie powinny się znaleźć. Złe nawyki wielu mieszkańców tego miasta mogą mieć poważne konsekwencje.
Czy trzymając masło na kuchennym blacie, można zachować jego świeżość na dłużej? Okazuje się, że wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednią maselniczkę, a masło będzie nie tylko świeże, ale i miękkie. Produkt jest już dostępny w Polsce i powinna zaopatrzyć się w niego każda gospodyni. Czytaj dalej, a dowiesz się, o co chodzi.
Do jedzenia racuchów nikogo nie trzeba przekonywać. Uwielbiamy to danie, a teraz zrobimy je puszyste jak nigdy dotąd. Wszystko dzięki produktowi, który wielu z nas ma już w swojej kuchni.
Zlew zawsze zatyka się w najmniej odpowiednim momencie. Jednak teraz jest prosty sposób na rozwiązanie tego problemu. Dzięki niemu uda się odetkać odpływ w zaledwie jedną chwilę. Bez chemii i bez wydatków.
Sezon na orzechy w pełni, a zatem przećwiczmy sposoby na wykorzystanie tego produktu. Oto szybki sposób na łuskanie orzechów z uciążliwych wewnętrznych łupinek. Z pewnością przyda się w wielu przepisach na ciasta i sałatki.
Buraki to doskonałe i zdrowe warzywo o jednej wadzie. Jest nią długa obróbka termiczna, wymagana do większości przepisów. By ją skrócić, można uciec się do kuchennych sztuczek.
Co ma wspólnego suszarka z lodówką? Okazuje się, że ta pierwsza może mieć zbawienny wpływ na lodówkę. Różnicę odczuje też nasz portfel, bo za rachunki za prąd zapłacimy mniej.
Wzburzenie wywołała wypowiedź niemieckiego eksperta. W krótkim zdaniu obraził polskich hodowców, produkujących mięso. Padły słowa, z którymi rodzimi wytwórcy kompletnie się nie zgadzają. Poszło pośrednio o pieniądze.
O tym, że warzywa z własnego ogródka smakują najlepiej, wiadomo od zawsze. Okazuje się, że niektóre z nich można magazynować przez całą zimę. Dzisiaj dowiesz się, jak przechowywać pietruszkę. Tym sposobem zachowasz jej smak na dłużej.
Pańska skórka to przysmak, którym możemy zajadać się na Wszystkich Świętych. W prosty sposób zrobimy ten pyszny biało-różowy cukierek we własnej kuchni. Pańska skórka wychodzi, że palce lizać.
Cebula jest warzywem, które znajdziemy niemal w każdej kuchni. Wzbogaca smak potraw i dostarcza witamin. Warto zastosować pewną sztuczkę kuchenną, by dłużej cieszyć się wartościami tego warzywa.
Plastikowy korek, którym zabezpieczony jest olej przed wylaniem, ma ukrytą funkcję, o której nie każdy ma pojęcie. Z całą pewnością nie warto wyrzucać go do kosza. Po otwarciu oleju koniecznie użyj niepozornego kawałka plastiku jeszcze raz. Czytaj dalej, a dowiesz się, o co chodzi.
Za oknami drastycznie spadły temperatury, więc to dobry powód, aby poznać przepisy na rozgrzewające dania. Jednym z nich jest zupa buraczkowa, która swoim smakiem zachwyci każdego. Czytaj dalej, a dowiesz się, jaką ją ugotować oraz dowiesz się, czym różni się od tej z tradycyjnego przepisu. Obiecuję, że będzie pozytywnie zaskoczona.
Przepis na kapuśniak od influencerki kulinarnej – Natalii Maszkowskiej – rozpętał dyskusję w Internecie. Chodzi o jeden dodatek, który zdaniem komentujących nie powinien znaleźć się w daniu. Kto ma rację i czy zupa z tym składnikiem powinna w ogóle trafić na talerze? Szczegóły znajdziesz poniżej.
To bardzo nietypowe gołąbki. Chociaż w składzie nie ma nic niezwykłego, zmiana metody przyrządzania radykalnie wpływa na efekt. Dzięki smażeniu zamiast pieczenia gołąbki mają zupełnie nowe oblicze.
Wszyscy znamy hasło „tysiąc potraw z ziemniaków”. Jednak które z tysiąca są najlepsze dla zdrowia? Dietetycy wskazują, jak powinny jadać ziemniaki zwłaszcza osoby o wrażliwszym układzie trawiennym.
Na dzisiejszy obiad przygotuj doskonały boczek, który każdego zachwyci smakiem. Nic ci się nie przewidziało, to mięso występuje nie tylko w postaci wędliny na kanapki lub dodatku do jajecznicy. Odpowiednio ugotowany może stanowić także smaczne danie. O tym, jak je zrobić, dowiesz się z przepisu umieszczonego poniżej.
Im więcej wiemy o plastikowych przyborach kuchennych, tym bardziej się ich boimy. Niektóre ostrzeżenia mają już charakter oficjalny. Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ostrzega przed takimi produktami.
Książulo odwiedził Gorącą Kiełbasiarnię w Łodzi. Próbował rozmaitych dań i szczerze mówił, co o nich myśli. Po wizycie popularnego youtubera restauracja od razu zareagowała. Wydała oświadczenie o zaskakującej treści.
Jajka na miękko jadamy chętnie na śniadanie. Jednak jak je ugotować? Dzięki naszym wskazówkom jajko na miękko wyjdzie dokładnie tak, jak trzeba. Płynne żółtko i ścięte białko będą smakować każdemu.
Pieczarki są wszechobecne w naszej kuchni – i bardzo słusznie, ale ma to swoją cenę. Jest nią to, że często przyrządzamy je byle jak. A przestrzeganie kilku ważnych a pomijanych zasad jest kluczowe.