Właściciele poznańskiej kawiarni wprowadzili jeden zakaz dla klientów. Poinformowali o tym przez swoje media społecznościowe i o dziwo spotkali się ze zrozumieniem internautów. Problem jest poważny, ale nie każdy klient ma o nim świadomość.
Tego typu informacje wypływają od czasu do czasu i za każdym razem wywołują dreszcze. Nie każdy skusiłby się na obiad w tej restauracji. Czytaj dalej, a dowiesz się, co ukryte jest na talerzach. Niektórym włos się zjeży na głowie.
W zalewie pstrąga i łososia zapominamy często o z dawna obecnych w polskiej kuchni odmianach ryb. Tymczasem na wyciągnięcie ręki mamy smaczny i przede wszystkim zdrowy gatunek. Czas przywrócić go na jego miejsce na stołach. Tym bardziej, że za tę rybę na zapłacisz majątku.
Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego niż zamrożenie mięsa. Wystarczy po prostu… je zamrozić. A jednak są pewne zasady, których, dla własnego dobra, należy przestrzegać.
„Czy w Polsce w 2024 roku można przeżyć za pięć złotych, kupując wyłącznie w Biedronce?” – zapytał na swoich kontach w mediach społecznościowych influencer znany jako Mr Kryha. Wziął pięciozłotówkę i postanowił sprawdzić. Niektórzy mogą być zdziwieni.
Oto niezwykle prosty przepis – jak przystało na pieczone ziemniaki. Potraktowane w ten sposób, będą świetnym towarzystwem do pieczonego mięsa. Smakują też świetnie solo, z ulubionym sosem.
Cztery składniki. Dokładnie tylu potrzeba, by stworzyć pyszną sałatkę, która do tego jest witaminową bombą. Do mieszanki buraków i jabłka Tomasz Strzelczyk dodaje winegret, który wydobywa to, co pyszne, z tych i dwóch innych, równie niepozornych składników.
Czosnek niedźwiedzi to jedna z pierwszych nowalijek sezonu. Zaczyna się pojawiać już w marcu i na delektowanie się nim mamy czas do maja. Choć rośnie w Polsce dziko, zbieranie go ma swoje ograniczenia. Należy więc uważać, by nie łamać przepisów i nie szkodzić przyrodzie.
Jeżeli zostało ci za dużo żurku po świętach, nie wylewaj go. Znajoma powiedziała mi, że tę zupę można z powodzeniem mrozić. Pamiętaj o jednej czynności, a możesz przechowywać tę zupę nawet przez 2 miesiące. Dowiedz się, jak poprawnie zamrozić i ciesz się smakiem zupy dłużej.
Oto doskonały, szybki przepis na niedrogą mięsną przekąskę. Wykorzystuje ona chyba najbardziej popularny rodzaj podrobów: wątróbkę drobiową. Kosztuje grosze, przygotowanie trwa chwilę, a efekt – palce lizać.
Szukasz najlepszego sposobu na odchudzanie? Ta zupa jest właśnie dla ciebie. Z nią na pewno schudniesz, a w dodatku będziesz się zdrowo odżywiać. Wypróbuj przepis poniżej, a pierwsze efekty dostrzeżesz już po miesiącu.
Ten przepis na resztki ze świątecznego stołu pochodzi ze Szwecji. Jest nam bliski mieszanką smaków, a do tego prosty w przygotowaniu i – jak to uczta z resztek – niedrogi i pożywny.
Prawie na całym świecie świętowanie wiąże się z zasiadaniem przy stole bogatszym, niż na codzień. W tej części świata, gdzie ton nadawało chrześcijaństwo, Wielkanoc to najważniejszy dzień w roku. Jakimi potrawami świętują je ludzie w różnych krajach? Tym bogactwem pomysłów można się zainspirować.
O tym, że w święta jemy inaczej niż na co dzień, nikogo przekonywać nie trzeba. Jednak okazuje się, że niezwykły sposób, w jaki celebrujemy szczególne dni, ma swoje ciemne strony.
Zostało ci za dużo żurku po świętach? Nie wylewaj, a dowiedz się, jak go odpowiednio przechować, aby się nie zepsuł. Wielu ludzi popełnia jeden błąd i ich żurek nie nadaje się do spożycia. Z tą wiedzą nigdy go nie popełnisz.
Masz problemy z trawieniem i wzdęciami? Koniecznie wypróbuj metodę mojego dziadka. Pił ten napar i nie miał żadnych problemów. Ten trik może przydać ci się po wielkanocnym śniadaniu.
Gotujesz białą kiełbasę na Wielkanoc? Nie wylewaj wody po jej ugotowaniu. Można wykorzystać ją zdecydowanie lepiej, a w dodatku stworzysz coś pysznego. Zobacz, co możesz zrobić z wody i wykorzystaj ją w swojej kuchni.
Dobry zakwas to podstawa każdego żurku. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że nawet ten kupny jest podatny na zepsucie. Dowiedz się, dlaczego tak się dzieje i poznaj sposób na rozpoznanie produktu, który nie nadaje się do spożycia. Poniżej znajdziesz wszelkie informacje na ten temat.
Biała kiełbasa już jutro będzie cieszyć nas swoim smakiem. Jak ją gotować, by wyszła idealnie i nie popękała? Okazuje się, że należy pamiętać o jednej czynności. Jednak wielu smakoszy o niej niestety zapomina.
Przygotowanie ciekawej przekąski z resztek to ważna umiejętność. Zwłaszcza tuż po świętach, kiedy wielu potrawom, które przygotowaliśmy z naddatkiem, grozi zepsucie. Z pomocą mogą przyjść sztuczki takie jak ta.
Emiliano Castagna jest Włochem z urodzenia, a warszawiakiem z wyboru. Na co dzień prowadzi Włoską Akademię Kulinarną w Warszawie, a niedawno napisał książkę „Mieszu mieszu. Co ugotuje makaroniarz”, w której pokazał, jak mieszać ze sobą kojarzone z kuchnią włoską składniki, aby stworzyć proste i smaczne potrawy. Emiliano opowiada Smakoszom o swojej książce i włoskiej Wielkanocy.
Na Wielkanoc zamiast żurku podaj zupę z tego przepisu. Jest doskonale kremowa, a jej smak zachwyci całą rodzinę. Podobnie jak w białym barszczu znajdzie się w nim biała kiełbasa i jajko. Przekonaj się sama jaka jest pyszna.
Gotowanie może być przyjemnością, ale i wyzwaniem. Bywa też pełne kulinarnych pułapek. Wie o tym doskonale Magda Gessler, która zwraca uwagę na błędy, które Polacy popełniają podczas gotowania. Czy ty też robisz takie błędy w kuchni?
Pisanki są symbolem życia i odrodzenia. Te, które przygotuję zachwycą pięknymi barwami. Zrobię je przy użyciu folii aluminiowej. Wykorzystam też składniki, których być może używasz do ciasta. Polecam sposób na przepiękne pisanki wielkanocne.
Przed nami czas wielkanocnych zakupów. Już za chwilę wyładujemy koszyki najrozmaitszymi produktami. Czy wszystkie z nich są jednak wysokiej jakości i jak odróżnić dobry skład od tego kiepskiego? Poniżej znajdziecie ściągawkę dotycząca dodatków do żywności, które znaleźć się mogą w wybranych przez was wyrobach.
Chcesz podać idealne jajko na święta? Koniecznie poznaj tę przydatną w kuchni sztuczkę. Odkąd jeden mężczyzna pokazał na YouTubie, jak przygotować jajka, Internet oszalał. Metoda jest bardzo prosta i skuteczna.
Jajecznicę lubimy i często ją jadamy. Jednak okazuje się, że wielu z nas popełnia błąd podczas jedzenia tego dania. Irena Kamińska-Radomska, która o dobrych manierach wie wszystko, wskazała na błąd, który jest nagminny. Sprawdź, czy też go popełniasz?
Przygotowaliście już pisanki na Wielkanoc? Jeżeli wciąż zastanawiacie się, czym barwić jajka, to polecam wam doskonały sposób. Użyjcie naturalnego składnika, który nada jajkom wyjątkowej barwy. Takie pisanki zachwycą pięknymi kolorami i będą świąteczną ozdobą każdego domu.