Czajniki elektryczne znajdują się dziś w większości domowych kuchni. Niestety, używanie ich to nie tylko wygoda, lecz także poważne konsekwencje zdrowotne. Na jaką cechę czajnika warto uważać?
Niektórzy przed wyrzuceniem do odpowiedniego pojemnika, myją śmieci. Ma to być rozwiązanie ekologiczne, a w dodatku odciążać pracowników zakładów segregacji śmieci. A co w wypadku folii po parówkach, czy ją też należy umyć? Czytaj dalej, a poznasz odpowiedź.
Niektóre zasady smażenia mięsa są nam dobrze znane, a o innych zapominamy zupełnie. Zbierzmy więc w jednym miejscu wszystkie najważniejsze zasady przygotowywania kurczaka na patelni. Co zrobić by był miękki i soczysty?
Między sezonem grzybobrań a czasem przygotowywania grzybowych potraw mija kilka-kilkanaście tygodni. Jak przez ten czas przechowywać zbiory, by cieszyć się nimi w święta? Trzeba dobrze zabezpieczyć je przed pleśnią i szkodnikami.
Kapusta z grochem jest smacznym daniem, ale też czasochłonnym. Jego przygotowanie zwykle oznacza kilkugodzinne namaczanie grochu. Teraz jednak wystarczy jeden dodatek, który sprawi, że groch szybciej zmięknie. Poniżej znajdziesz mój sposób na błyskawiczną kapustę z grochem bez namaczania.
Według najnowszego internetowego trendu folia aluminiowa ochroni twój dom lub mieszkanie. Choć patent wydaje się zaskakujący, według opinii wielu internautów ma być skuteczny w odstraszaniu potencjalnych włamywaczy. Czytaj dalej, a dowiesz się, o co chodzi.
Zupa dyniowa niejedno ma imię. Choć opisanie tego przepisu jako azjatycki może odstraszać niektórych kuchennych tradycjonalistów, zapewniamy, że warto sięgnąć po tę recepturę. Zupa jest aksamitna i niezwykle zbalansowana w smaku.
Z prądu korzystamy na co dzień. Płacimy za niego coraz więcej. Rachunki za prąd bywają wysokie. Dlatego od razu pojawia się pytanie. Jakie urządzenie jest największym pożeraczem prądu? Odpowiedź może dziwić.
Jesień zwykle nie rozpieszcza nas pogodą. Ziąb, deszcz i wiatr powodują przeziębienie. Dlatego warto zadbać o swoją odporność. Sposób jest prosty i smaczny. Dzięki niemu przyrządzimy syrop z imbiru i cytryny.
Rosół lubi jeść wielu z nas i czasem pojawia się pytanie. Czy rosół gotować pod przykryciem, czy bez? Przykrycie garnka jest bardzo istotne, ale tylko do pewnego momentu. Poniżej wyjaśniamy szczegóły.
Jak karmią w stołecznych urzędach? To postanowił sprawdzić Książulo, który zamawia w nich kotlety schabowe. Tym razem odwiedził ratuszowy bar na Targówku. Youtuber nie owijał w bawełnę i szybko ocenił popularne danie obiadowe.
Problemy z wentylacją prowadzą do bardzo niepożądanych konsekwencji. Problem nasila się, kiedy nadchodzą chłody. Aby pozbyć się uciążliwego zagrzybienia, pamiętajmy o occie.
Jajka są lubiane i często goszczą na naszych stołach. Cenimy ich smak i wartości odżywcze. Jednak na własne życzenie możemy się ich z jajek pozbyć. Wszystko przez sposób gotowania. Jak w takim razie gotować jajka? To wyjaśniamy w naszym artykule.
Temperatura wody do parzenia herbaty to jedna z kości niezgody wśród miłośników kuchennej pedanterii. Rzeczywiście różne rodzaje naparu wychodzą najlepiej przy różnych temperaturach wrzątku. Jest jednak sekret, o którym czasem zapominamy.
Mrożenie żywności to doskonały sposób na przedłużenie jej trwałości. Zapobiega marnowaniu jedzenia i pozwala upichcić smaczne dania. Teraz warto do zamrażalnika włożyć też kubek z monetą. Dzięki temu przekonasz się o wyjątkowo istotnej rzeczy.
Takich Kuchennych Rewolucji jeszcze nie było. Magda Gessler trafiła do miejsca, w jakim jeszcze nigdy nie przeprowadzała kulinarnej metamorfozy. Gwiazda stacji TVN pomagała właścicielce food trucka.
Zupa ogórkowa jest flagowym daniem kuchni polskiej. Potrawa o wyjątkowym smaku czasem niestety nie wychodzi, jak trzeba. Pewien błąd sprawia, że ogórkowa nie nadaje się do niczego.
Makaron ma szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Niedosolony jest niesmaczny, a przesolony też niedobry. Kiedy solić wodę? Okazuje się, że odpowiedni moment ma tu kluczowe znaczenie.
Ziemniaki i wykałaczki to idealne połączenie. Wbijam wykałaczki w warzywa i dzięki temu szybciej przygotowuję obiad. Jak to możliwe? Dowiecie się tego z artykułu poniżej.
Dynia pysznie smakuje jesienią. Dlatego każdemu polecam przepis na krem z dyni. Do jego przygotowania nie potrzebujesz blendera. Krem z dyni rozgrzeje, nasyci i zachwyci smakiem.
Gotowanie jajek na twardo to chyba najprostszy przepis na świecie: bierzesz jajka i gotujesz je, aż będą twarde. Jednak nawet tak proste rzeczy można skomplikować. Warto wypróbować te efekty.
Jeśli chodzi o czyszczenie naczyń, domowe metody są nie tylko równie dobre jak przemysłowe, ale często wręcz lepsze. Tak jest też w przypadku pozbywania się spalenizny z dna garnka. Środek zaradczy jest tu w zasięgu ręki.
Rosół to król polskich zup. Uwielbiamy jego smak. Jednak, gdy brakuje smaku w rosole, ratujemy się pewnymi produktami. Dodane do rosołu są szkodliwe dla naszego zdrowia. Już dziś z nich zrezygnujmy.
Niedziel handlowych mamy jak na lekarstwo. Jednak teraz handel w niedzielę będzie możliwy w kilku województwach. To miejsca dotknięte przez powódź. Zniesienie zakazu handlu tego dnia wprowadziła specustawa.
Zbieranie grzybów wydaje się czasem talentem, który nie każdemu jest dany. A jednak – jak z każdym talentem – to tylko mały ułamek sukcesu. Aby być mistrzem poszukiwania grzybów, warto znać ich zwyczaje.
Nie masz pomysłu, co zrobić z rosołem, który został po obiedzie? Poznaj przepis i przygotuj smaczną zupę na rosole. Jej smak zachwyci całą rodzinę i co najważniejsze nic się nie zmarnuje. Czytaj dalej, a dowiesz się, jaką zupę możesz przygotować i sprawdzisz, jak ugotować ją w łatwy sposób.
Na nadchodzące chłodne dni doskonale sprawdzi się zupa rozgrzewająca. Nie tylko dodaje kilka stopni ciepła, ale też obłędne smakuje i o dziwo wpływa na poprawę odporności. Koniecznie poznaj łatwy przepis i ugotuj tę zupę na obiad, a będziesz wracać do niej przez całą jesień i zimę.
Wiele osób używa tej naturalnej metody, by wzmocnić skuteczność zmywarki. Warto ją wypróbować, bo jest niedroga i wymaga dokładnie zero wysiłku. Jest też zamiennikiem za kupne detergenty.