Powódź pustoszy południowo-zachodnią część Polski. Głuchołazy znalazły się pod wodą. Sytuacja jest dramatyczna, a w restauracji w tym mieście, sceny przywodzą na myśl inne tragiczne wydarzenie. Porównania nasuwają się same.
Jajka potrafią sprawiać nam niezbyt miłe niespodzianki. Niestety zdarza się, że pękają. Jak gotować jajka, by temu zapobiec? Jest na to prosty i sprawdzony sposób.
Pogoda nas nie rozpieszcza. Deszcz, chłód i wiatr sprawiają, że łatwo się przeziębiamy. Dlatego musimy wzmocnić naszą odporność. Tu sprawdzi się napar z korzenia, który kupisz bez trudu.
W połowie września upalne lato przechodzi w porę deszczową. Miasta obawiają się nadmiernych opadów, ale w lasach jedyna powódź, jaka grozi, to potop grzybów. Których i kiedy można szukać po deszczu? Wszystko wyjaśniamy w poniższym tekście.
Dobry obiad, który nasyci na długie godziny, wcale nie musi być skomplikowany z długą listą składników. Osobiście najbardziej cenię sobie proste i szybkie przepisy. Dzięki nim nie tylko mam przyjemność z gotowania, ale również z jedzenia. Nie nawącham się wystarczająco dużo zapachów, aby stracić apetyt.Dlatego teraz prezentuję mój przepis na banalne zapiekane ziemniaczki z serem. Zapełniają brzuch jak nic innego, smakują każdemu i robi się je w mniej niż godzinę. Dodatkowo składniki są już w kuchennej szafce, więc nie trzeba biec po nie do sklepu.
Robisz przetwory na zimę? Zwykle przygotowywałam ogórki kiszone, ale dzięki temu przepisowi łączę ogórki z pomidorami i jeszcze innymi warzywami. Wychodzą znakomicie, dlatego każdemu polecam tę recepturę. Na zimę będą w sam raz.
Nie ma kuchni bez masła – to prawda zarówno dosłownie, jak i w przenośni. Jednak, zwłaszcza w upały, trzeba trzymać je w lodówce. A to powoduje problemy, który rozwiązania musimy znajdować.
Czyszczenie desek do krojenia to kwestia nie tylko estetyki, ale przede wszystkim higieny. Jak robić to najlepiej? Jest kilka niezawodnych sposobów, które możemy zastosować do przywrócenia drewnianym deskom świetności. Znajdziesz je w poniższym tekście.
We wrześniu zaczyna się sezon na dynie, który potrwa do końca listopada. W tym czasie wielu z nas użyje apetycznych warzyw do przyrządzenia różnych potraw. Wyjaśniamy, po jaką dynię nigdy nie powinniśmy sięgać. Jej działanie jest wyjątkowo szkodliwe dla naszego zdrowia.
Za moim oknem pojawiła się w końcu jesienna aura - tradycyjnie z tej okazji zdecydowałem się przygotować moją ulubioną zupę. Głównym składnikiem jest zwykła kukurydza z puszki.Niezwykle kremowa, sycąca i poprawiająca humor, tak można ją określić. Zupa z mojego przepisu tak zachwyca, że po spróbowaniu każdy od razu pędzi do sklepu po kukurydzę z puszki.
Nie każda herbata jest zdrowa. Eksperci w Europie alarmują, a następnie zakazują spożywania niektórych naparów z ziół. W Polsce jedna z tych najbardziej szkodliwych herbat wciąż jest dostępna. Czytaj dalej, a dowiesz się czemu lepiej mijać ją szerokim łukiem.
Skrzydłokwiat to bardzo wdzięczna roślina. Zdobi nasze mieszkania i pięknie kwitnie. Jednak zdarza się, że tak wyczekiwane białe kwiaty w kształcie skrzydeł, się nie pojawiają. Wówczas warto wsypać pewien produkt do doniczki. Na pewno masz go w swojej kuchni.
Jeżeli masz w kuchni kuchenkę gazową, na pewno mierzysz się powszechnym problemem. Chodzi palniki gazowe, które łatwo ulegają zabrudzeniu. Na szczęście istnieje sposób, dzięki któremu umyjesz je w łatwy sposób. Poznaj go, a już nigdy nie będziesz zastanawiać się, jak doczyścić palniki gazowe.
Czy wiesz, że szybki obiad nie musi być drogi? Takie danie przygotujesz z przepisu umieszczonego dalszej części artykułu. Wystarczy, że masz ryż i kilka dodatków, a tani obiad będzie smaczny jak nigdy wcześniej. Czytaj dalej, a poznasz nie tylko przepis, ale i wszelkie szczegóły.
Cebula jest nieodzowna w naszej kuchni. Jednak jej krojenie czasem doprowadza nas do łez. Jednak ten sposób sprawi, że teraz krojenie cebuli stanie się łatwe. Wystarczy uzbroić się w dwa widelce.
Czy zdrowa zupa może być też pyszna? Jak najbardziej! Taka właśnie wychodzi dzięki temu przepisowi. Często ją gotuję i każdemu polecam tę prostą recepturę na znakomite danie.
Ziemniaki to podstawa polskiej kuchni. Dlatego też w większości domów przechowujemy je w dużych, czasem wręcz hurtowych ilościach. Pytanie, jak wydłużyć czas, kiedy można bezkarnie zużywać te zasoby.
Trudno się obyć w kuchni bez czosnku. Nadaje on smaku i aromatu rozmaitym potrawom. Jednak obieranie ząbków bywa kłopotliwe. Jak obierać czosnek? Jest na to sprawdzony trik. Warto wypróbować go w swojej kuchni.
Gulasz wyszedł ci za tłusty? Nie przejmuj się. Dzięki tej metodzie uratujesz go i już nikt nie będzie narzekał. Sprawdź, jak to zrobić.
Miód jest bez żadnych wątpliwości moim ulubionym dodatkiem do herbaty, kawy czy wody z cytryną. I choć wiem, że w wysokiej temperaturze jego prozdrowotne właściwości znikają, to zostaje przynajmniej jego smak - który uwielbiam.Niedawno pochyliłem się nad tematem przechowywania miodu i okazało się, że całe życie źle to robiłem. Mój błąd, i jak sądzę setek tysięcy innych Polaków, wytknął Pszczelarz z Wąchocka. Popularny twórca internetowy na pszczelarstwie zjadł zęby, dlatego ufam jego ocenie. Kuchenna szafka to jedno z najgorszych miejsc do trzymania słoika z tym pysznym i zdrowym produktem.
Każdy piekarnik łatwo się brudzi. Nie każdy jednak trudno się czyści. Nowe modele są wyposażone w funkcje wypalania brudu, który wystarczy zebrać mokrym ręcznikiem kuchennym. Nie każdy może się jednak cieszyć nowoczesnymi rozwiązaniami.Jeśli tak jak ja, masz piekarnik starszej daty, poniższy patent przypadnie ci do gustu. Znacząco ułatwia sprzątanie, a także oszczędza mnóstwo czasu.
Wrzesień sprzyja grzybobraniu. Grzybiarze chętnie ruszają do lasów i szukają smacznych okazów, które potem można suszyć. Jednak, jak suszyć grzyby, by nie pleśniały? Podpowiadamy, jakich błędów unikać podczas suszenia grzybów.
Faszerowana papryka to składnik jednego z moich ulubionych obiadów. Obok zawsze muszą znaleźć się chrupiące domowe frytki, a także sałatka grecka. Taki zestaw to gwarancja, że z mojego obiadu nikt od stołu głodny nie odejdzie.
Powoli zaczyna się sezon na dynię, którą osobiście uwielbiam. Najróżniejsze zupy, gulasze czy zapiekanki z tym warzywem smakują mi wybornie — szczególnie jesienią. Ciepło patrzę również na popularną kawę o smaku dyni z korzennymi przyprawami, która idealnie rozgrzewa w chłodne, jesienne poranki.W tym roku postanowiłem wykorzystać obecność tego produktu na straganach w inny sposób i zdecydowałem się sporządzić ketchup. Decyzja okazała się strzałem w dziesiątkę i uważam nawet, że taki sos jest lepszy niż ten na bazie pomidorów.
Branża gastronomiczna nigdy nie stoi w miejscu – a Ty? Czy jesteś gotowy na rewolucję, która podniesie Twoją restaurację na wyższy poziom? Przyjdź na Wielką Konferencję Gastronomiczną 2024 i dowiedz się, jak przewodzić zmianom w dynamicznym świecie gastronomii!
Ruszył sezon na kiszonki, a to oznacza, że praca wre w kuchniach wielu smakoszy. Warto oprócz ogórków kiszonych, zamknąć w słoikach zupełnie inne warzywo. Na zimę będzie jak znalazł.
Dobre ziemniaki zawsze przydadzą się na zimę. Jednak zdarza się, że kiełkują. Jak przechowywać ziemniaki, by temu zapobiec? Jest na to sprawdzony sposób.
Gotowanie makaronu wydaje się proste, ale nawet najbardziej doświadczony kucharz może to zepsuć. Wyjaśnijmy raz na zawsze, czy makaron można płukać, czy nie. Przeczytaj i dowiedz się jak robić to dobrze.