Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Masło

Masło

jajka sadzone
09.07.2022 21:42 Na czym smażyć jajka sadzone? 1 propozycja może zaskoczyć

Na czym smażyć jajka sadzone? Możliwości jest kilka, ale jedna propozycja może cię zaskoczyć. Do smażenia jajek można bowiem użyć nie tylko oleju lub masła, ale też śmietany. Poznaj ten nowatorski sposób na przygotowanie nieco lżejszych, ale też wyraźniejszych w smaku sadzonych jaj.Przygotowanie sadzonych jajek jest banalne. Jednak szczegóły wpływają na to, czy będą one takie, jak lubimy, czy jednak mniej udane. Idealne jajko sadzone powinno mieć ścięte białko i płynne żółtko. Ta sztuka jednak nie zawsze się udaje. Łatwo bowiem o zrumienienie białka lub ścięcie żółtka, co nie jest pożądane w przypadku sadzonych jajek. Na to, czy jajka sadzone wyjdą idealne, wpływa więc temperatura i czas smażenia jaj, ale też ich świeżość oraz to, na czym je smażymy. Im świeższe jajka, tym mniejsza ich skłonność do rozlewania się. A w sadzonych jajkach chodzi też o to, by żółtko było wyraźnie oddzielone od białka. Temperatura smażenia jaj nie może być zbyt wysoka, bo wtedy białko zacznie się rumienić. Czas należy dostosować do swoich upodobań.

sernik
09.07.2022 17:10 Cudowny przepis na sernik sypany. Zrobisz go z łatwością, w dodatku bez zagniatania i brudzenia rąk

Poznaj cudowny przepis na sernik sypany. Zrobisz go z łatwością i bez brudzenia rąk. Wystarczy, że tylko wymieszasz składniki na ciasto i na masę serową, a potem przełożysz je do formy i upieczesz. Nic nie musisz zagniatać, choć spód jest kruchy. A cały sernik jest delikatny, z chrupiącym wierzchem i spodem. Wiele osób zna z pewnością przepis na sypaną szarlotkę. Jej przygotowanie sprowadza się głównie do obrania i starcia jabłek, resztę robi się momentalnie. Podobnie jest z naszym sernikiem sypanym. Składniki kruchego ciasta tylko krótko miksujemy, a te na masę serową mieszamy. Do tortownicy wsypujemy połowę ciasta, na to wykładamy masę serową, posypujemy ją resztą ciasta i pieczemy. Prawda, że proste?

Jajecznica po angielsku na bekonie. Sycące śniadanie na dobry początek dnia
01.07.2022 08:05 Jajecznica po angielsku na bekonie. Sycące śniadanie na dobry początek dnia

Jajecznica po angielsku na bekonie to zastrzyk energii z samego rana. Jest świetnym pomysłem na szybkie, pożywne i smaczne śniadanie, które rozbudzi nas lepiej niż kawa. Jajecznica po angielsku to prawdziwa gratka dla każdego miłośnika bekonu.Angielskie śniadania są konkretnymi potrawami, które mają zapewnić nam solidną porcję energii na wiele godzin. Składają się głównie z jajek podanych w różnej formie, bekonu, grzanek i warzyw. Jednym z takich śniadań jest jajecznica po angielsku na bekonie.Jajecznica po angielsku jest puszysta, pożywna i pełna smaku. Smażony na maśle boczek jest chrupiący i rewelacyjnie podkreśla aromat całego dania. Do jajecznicy dodajmy również szczypiorek i podajmy ją z grzanką lub świeżymi pomidorami, a błyskawicznie zniknie z talerzy.Nigdy nie wbijajmy jajek bezpośrednio na patelnię, dzięki czemu unikniemy żmudnego wyciągania pokruszonych fragmentów skorupek z potrawy. Niekiedy jajko może być również zepsute, a jeśli wbijemy je od razu do reszty składników, cała jajecznica po angielsku będzie do wyrzucenia.

ciasto bananowe
29.06.2022 21:01 Bijące rekordy ciasto bez pieczenia z karmelizowanymi bananami. Smak doprowadza smakoszy do szaleństwa

Przygotujcie bijące rekordy ciasto z karmelizowanymi bananami, które nie wymaga pieczenia. Jego smak doprowadza do szaleństwa, a wykonanie jest banalnie proste. Potrzebujecie do tego tylko patelni, bananów, jajka i kilku innych, popularnych składników. Zróbcie je raz, a z pewnością będziecie do niego wracać.Lubicie ciasta bez pieczenia? My też. Zwłaszcza teraz, w upał. Jeśli macie ochotę na słodkie co nieco, proponujemy wam przygotowanie ciasta z patelni. Nie powoduje ono gwałtownego wzrostu temperatury w mieszkaniu, a robi się je naprawdę prosto. I do tego to doskonałe połączenie karmelizowanych bananów i czekoladowego ciasta. Po prostu pycha!W naszym materiale prezentujemy screen z filmiku na kanale Szybkie proste i smaczne na YouTube, żebyście mogli zobaczyć, jak kusząco wygląda to ciasto.

Tomasz Strzelczyk, kalafior pieczony
28.06.2022 14:06 Pyszny i delikatny pieczony kalafior w maśle od Tomasza Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk zdradził swój najlepszy patent na kalafiora. Poznajcie jego przepis na pyszny i delikatny pieczony kalafior w maśle. Wychodzi niezwykle delikatny, sto razy smaczniejszy od gotowanego. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, tak naprawdę wystarczy zrobić aromatyczne masło. Jak przekonuje Tomasz Strzelczyk, pieczony kalafior jest o wiele smaczniejszy od tego z wody. Zachowuje bowiem więcej smaku i aromatu, a i konsystencję ma idealnie kremową. Tak przygotowany kalafior będzie doskonały na kolację. Możesz go też podać do obiadu.W naszym materiale prezentujemy screeny z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube, by pokazać wam, jak apetycznie wygląda ta potrawa. Mamy nadzieję, że wspólnie z Tomaszem Strzelczykiem zachęciliśmy was do jej przygotowania.

smażenie naleśników
27.06.2022 20:05 Na czym najlepiej smażyć naleśniki? Wielkie zaskoczenie, z jednego produktu lepiej zrezygnować

Wiecie, na czym najlepiej smażyć naleśniki? Tu z pewnością pojawi się u was wielkie zaskoczenie, bo z jednego produktu zdecydowanie lepiej zrezygnować. Jest nim masło, które nie najlepiej sprawdza się w tej roli. Łatwo bowiem się pali, co nie tylko pogarsza smak potrawy, ale też szkodzi naszemu zdrowiu. Naleśniki to jedna z tych potraw, na którą mamy ochotę zawsze. No może prawie zawsze. Z tego powodu dość często pojawia się w naszym repertuarze. Trudno bowiem o inne danie, które można przygotować ze składników znajdujących się pod ręką i które tak wszystkim smakuje. Przygotowanie naleśników jest prostą sprawą. Wystarczy wymieszać mąkę, jajka i mleko i usmażyć z ciasta cienkie placki. Jednak nawet choćby na etapie smażenia pojawia się parę pytań. Dziś odpowiemy wam na jedno z nich.

puree ziemniaczane
27.06.2022 12:57 Jak zrobić najbardziej kremowe purée ziemniaczane? Trik polega na odpowiednim czasie podania

Wiecie, jak zrobić najbardziej kremowe purée ziemniaczane? Cały trik polega na odpowiednim czasie jego podania. Powinno być bowiem serwowane od razu po przyrządzeniu, gdy jest jeszcze dobrze ciepłe. Trzymajcie się tej zasady, a na pewno nie zawiedziecie się na smaku tego dodatku.W Polsce ulubionym dodatkiem do obiadu wciąż pozostają ziemniaki. Zwykle serwuje się je ugotowane w całości lub w postaci purée. Te drugie potrafią być bardzo smaczne, bo dodatek masła i mleka nadaje im kremowej konsystencji. Pamiętajcie jednak, by na purée najlepiej przeznaczyć mączyste ziemniaki. Ich smak warto podkręcić szczyptą mielonej gałki muszkatołowej lub cynamonu. Podajcie je zaraz po przygotowaniu, bo wtedy jest najsmaczniejsze.

Niezwykła jajecznica z majonezem. Zachwyca głębią smaku i konsystencją
24.06.2022 22:31 Niezwykła jajecznica z majonezem. Zachwyca głębią smaku i konsystencją

Jajecznica z majonezem to pomysł na pożywne śniadanie dla całej rodziny. Dodatek popularnego produktu sprawi, że jajecznica będzie jeszcze smaczniejsza, bardziej wilgotna i będzie wyglądać bardzo apetycznie. Poznaj przepis na niezwykłą jajecznicę z majonezem, prośby o dokładkę są gwarantowane.Do jajecznicy często dodajemy odrobinę mleka lub śmietanę, ale zapominamy o jednym składniku, który sprawi, że śniadanie będzie niezwykle delikatne, smaczne i wilgotne. Wystarczy jedna łyżeczka majonezu, abyśmy poczuli różnicę. Tak przygotowana jajecznica zachwyci każdego smakosza.Jajecznicę możemy przygotować z dodatkiem przeróżnych składników: z cebulą, pomidorem, papryką, boczkiem, tuńczykiem, cukinią, grzybami, awokado, szczypiorkiem, natką pietruszki. Każda wersja ma wyjątkowy smak i doskonale sprawdzi się na pożywne i pyszne śniadanie.Nigdy nie wbijajmy jajek bezpośrednio na patelnię, dzięki czemu unikniemy żmudnego wyjmowania malutkich skorupek. Wymieszane jajek wcześniej również ma wpływ na jej konsystencję, wygląd i smak. Jajecznica podana z kromką świeżego chleba posmarowanego masłem to jedno z lepszych dań na rozpoczęcie dnia.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne śniadanie- tu poznasz przepis na szakszukę, czyli danie z Bliskiego Wschodu. Jajka z pomidorami i aromatyczną przyprawą smakują wyśmienicie.

marchewka z groszkiem
24.06.2022 17:22 Marchewka z groszkiem inaczej. Sekretny składnik sprawia, że nabiera nowej jakości

Macie ochotę na jarzynkę do obiadu? Możecie przygotować marchewkę z groszkiem inaczej. Dorzućcie do niej sekretny składnik, a sprawi on, że ten popularny dodatek nabierze nowej jakości. Tym zaskakującym produktem jest kukurydza, która odmieni jarzynkę nie tylko wizualnie, ale też smakowo. Marchewka z groszkiem wzbudza skrajne uczucia. Jedni za nią przepadają, inni jej nienawidzą. Ci drudzy zazwyczaj mają jeszcze uraz z przedszkola, gdzie chciał, czy nie chciał, jarzynkę wypadało zjeść. Dziś zapraszamy was na nieco odmienioną wersję marchewki z groszkiem. Spróbujcie, może dodatek kukurydzy sprawi, że pokochacie ten kolorowy dodatek do obiadu? Pracy przy nim mało, bo sięgamy po kukurydzę z puszki. Groszek również możecie wziąć konserwowy, choć ten mrożony z pewnością będzie smaczniejszy.

ciastka z maszynki
21.06.2022 13:40 Niesamowite ciastka z maszynki jak za dawnych lat. Maszynowce wywołają nostalgiczne wspomnienia

Przypominamy dziś przepis na niesamowite ciastka z maszynki jak za dawnych lat. Robiła je mama, robiła je babcia — maszynowce z pewnością u każdego wywołają nostalgiczne wspomnienia. Do ich przygotowania potrzebujesz odrobiny amoniaku. Składnik ten sprawi, że ciastka ładnie wyrosną, będą kruche i chrupiące. Ciastka formowane przy użyciu specjalnej nakładki do maszynki do mielenia mięsa były wielkim hitem PRL-u. Wystarczyło tylko zagnieść ciasto, a potem wkładać je do maszynki i kręcić korbką. Z drugiej strony wychodziły różnie formowane pasma. Trzeba było je tylko pokroić na kawałki, ułożyć na blasze i upiec.

Tradycyjny kotlet devolay według przepisu Karola Okrasy. Prosty, pyszny smak
20.06.2022 20:18 Tradycyjny kotlet devolay według przepisu Karola Okrasy. Prosty, pyszny smak

Kotlet devolay to pomysł na prosty, ale i wykwintny obiad dla całej rodziny. Roladka drobiowa w pysznym dodatkiem sprawdzi się równie doskonale podczas świat i większych uroczystości. Poznaj przepis Karola Okrasy na tradycyjny kotlet devolay.Devolay to niezwykły rodzaj kotletów. Przygotowywane są jak roladki wołowe, jednak są z mięsa drobiowego, mają złocistą panierkę i są niezwykle soczyste. Devolay w środku ma masło, które podczas smażenia świetnie nawilża mięso od środka.Sekretem doskonałych kotletów jest masło czosnkowe. Po przekrojeniu roladki w złocistej panierce masło wylewa się na zewnątrz, a dodatek aromatycznego czosnku i natki pietruszki sprawia, że kotlety są jeszcze smaczniejsze.Jeśli zostało nam masło czosnkowe po przygotowaniu roladek, wykorzystajmy je do posmarowania świeżego pieczywa, zrobienia grzanek lub bagietki zapieczonej z pomidorami i mozzarellą, dzięki czemu nic się nie zmarnuje, a potrawy nabiorą świetnego aromatu.Karol Okrasa kotlety devolay smaży na smalcu wieprzowym, dzięki czemu danie nabiera rewelacyjnego smaku i charakteru. Dodatkowym plusem smalcu jest jego wysoka temperatura dymienia, a więc roladki nie przypalą się podczas smażenia.

puree ziemniaczane
19.06.2022 10:56 Kremowe purée ziemniaczane z wyjątkowym dodatkiem. Idealnie podkręca jego smak

Sprawdźcie, jak zrobić kremowe purée ziemniaczane z wyjątkowym dodatkiem. Jest nim tarty chrzan, który idealnie podkręca smak ziemniaczanego przysmaku. Tak przygotowane purée podajcie np. z pieczonym mięsem. Do tego surówka i obiad jak z restauracji gotowy. Purée ziemniaczane jest popularnym dodatkiem do obiadu. Ugotowane i wytłuczone ziemniaki wymieszane z mlekiem i masłem momentalnie zamieniają się w kremową, pyszną masę. Jej smak można odmienić różnymi dodatkami, np. czosnkiem, ziołami. My jednak zrobimy dziś purée ziemniaczane z dodatkiem tartego chrzanu. Ten pikantny, wyrazisty składnik sprawi, że puree w prosty sposób zyska na smaku. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.

marchewka z groszkiem
17.06.2022 19:04 Marchewka z groszkiem budzi skrajne emocje. Kuroń wymyślił na nią cudowny patent

Marchewka z groszkiem budzi skrajne emocje. Niektórzy za nią przepadają, inni źle ją wspominają z czasów przedszkolnych. Jakub Kuroń wymyślił cudowny patent na marchewkę z groszkiem, dzięki czemu nie jest rozgotowana i świetnie smakuje. Możecie ją podać na przykład do kotletów mielonych lub pulpetów.Marchewka z groszkiem większości osób kojarzy się z dość paćkowatą jarzynką. Marchewka jest w niej zwykle rozgotowana, groszek dodaje całości koloru, a warzywa związane są zawiesistym sosem. Jakub Kuroń proponuje oddzielnie ugotować oba warzywa. Potem dopiero je połączyć i zaprawić lekką zasmażką z masła i mąki. Nie należy zbyt długo gotować marchewki z groszkiem, bo wtedy nabiera nieapetycznego wyglądu.

blok czekoladowy
16.06.2022 22:13 Blok czekoladowy jak dawniej. Deser ze starego zeszytu zachwyca do dziś

Chcecie sobie przypomnieć smak dzieciństwa? Przygotujcie blok czekoladowy jak dawniej. Ten deser ze starego zeszytu smakował kiedyś, zachwyca i dziś. Jest dość słodki i sycący, dlatego na raz nie da się go dużo zjeść. Jednak możecie być pewni, że zniknie z formy o wiele szybciej, niż się tego spodziewacie. Blok czekoladowy to deser znany z czasów PRL-u. Trudno wtedy było kupić cokolwiek słodkiego, o czekoladzie już nie wspominając. Wymyślono więc deser, który dawał namiastkę czekolady. I trzeba przyznać, że był on naprawdę smaczny. Pora więc przypomnieć sobie przepis na ten dawny specjał.

ciasto na pierogi
13.06.2022 15:55 Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Nigdy nie pomijaj jednego składnika

Wiesz, jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Idealne, czyli elastyczne, miękkie, które nie klei się do wałka i łatwo daje się lepić? By je przygotować, nigdy nie pomijaj jednego składnika, którym jest masło. Dzięki niemu ciasto nie tylko będzie miało piękny, naturalny zapach, ale też zyska niepowtarzalne właściwości. Ciasto jest podstawą pierogów. Gdy bowiem ciasto nie będzie takie, jak trzeba, pierogów nie uratuje nawet najlepszy farsz. Jest bowiem duża szansa, że w czasie gotowania nadzienie wypłynie albo po ugotowaniu ciasto będzie zbyt twarde. Warto więc dołożyć starań, by zrobić dobrej jakości ciasto.Od czego zależy jakość ciasta na pierogi? Z pewnością od mąki, bo jest ona jego głównym składnikiem. Do zarabiania ciasta warto też użyć dobrze ciepłej wody, która nada ciastu odpowiedniej elastyczności. Istotnym dodatkiem jest też tłuszcz, który zwiększa wilgotność ciasta i daje mu pożądaną miękkość. Można sięgnąć po olej, jednak my użyliśmy masła. Efekt jest naprawdę wyśmienity.

zakupy
09.06.2022 18:11 Lekarka pokazała paragon za zakupy w Biedronce. Kwota nie pozostawia złudzeń

Podwyżki się nie zatrzymują i są coraz bardziej szokujące. Pewna lekarka zrobiła zakupy dla swojej rodziny i pokazała za nie paragon z Biedronki. Trzycyfrowa kwota nie pozostawia złudzeń. Tak drogo jeszcze nie było, a jak zapowiadają eksperci, będzie jeszcze drożej. Biedronka to dyskont uchodzący za jeden z najtańszych. Wiele osób robi w nim zakupy, by zaoszczędzić trochę pieniędzy. Regularnie też prowadzi promocyjną sprzedaż wielu artykułów, co cieszy się dużym zainteresowaniem klientów. Niestety, w obecnych czasach nawet w Biedronce nie da się tanio zrobić zakupów.

omlet francuski
07.06.2022 22:31 Wilgotny i delikatny omlet po francusku. Prosty przepis

Zastanawiacie się, co zrobić na śniadanie? Proponujemy wilgotny i delikatny omlet po francusku. Przepis na niego jest bardzo prosty — wystarczy sięgnąć po 2 jajka, łyżkę masła i garść startego parmezanu. Danie wyjdzie wyborne — soczyste i rozpływające się w ustach. Omlet jest prostym daniem, które bazuje na jajkach. Łączy w sobie cechy jajecznicy i naleśnika. Robi się go szybko, a efekt jest bardzo smaczny. Można go podać z ulubionymi dodatkami, np. duszonymi pieczarkami, szpinakiem czy szynką. Omlet można przygotować na kilka sposobów. Jeśli chcecie, by omlet był puszysty, zacznijcie od ubicia białek, a potem wymieszajcie je z żółtkami. Gdy zaś lubicie wilgotne omlety, postawcie na ten francuski. Sprawdźcie poniżej, jak go zrobić.

masło
07.06.2022 20:39 Jak szybko zmiękczyć masło? Mamy niezawodne patenty

Robisz kanapki i nie możesz rozsmarować masła na pieczywie? A może przygotowujesz ciasto ucierane, a masło jest twarde? Powiemy ci, jak szybko zmiękczyć masło. Mamy na to niezawodne patenty, w tym jeden wyjątkowy z użyciem papieru do pieczenia i wałka. Poznaj też inne, sprytne sposoby na zmiękczenie kostki tłuszczu.Mało który tłuszcz smakuje tak dobrze, jak prawdziwe masło. Wysoka zawartość tłuszczu pochodzenia mlecznego sprawia, że w czasie jego jedzenia czujemy na języku przyjemny chłodek i doskonały smak. Minusem masła jest niestety fakt, że przechowywane w lodówce mocno twardnieje. By uzyskało smarowną konsystencję, potrzebuje doprowadzenia do temperatury pokojowej. Jak przyspieszyć ten proces, by nie tracić zbyt dużo czasu? Oto kilka prostych rozwiązań.

składniki na ciasto
02.06.2022 17:45 Co dodać do ciasta zamiast oleju? Zdrowszy, mniej kaloryczny zamiennik

Większość przepisów na ciasto przewiduje użycie masła lub oleju. Niestety tłuszcze te są bardzo kaloryczne. Co więc dodać do ciasta zamiast oleju? Bez problemu możecie sięgnąć po zdrowszy, mniej kaloryczny zamiennik, którym jest jogurt naturalny. Użyjcie go raz, a docenicie wilgotność i lekkość wypieku.Najpopularniejszymi tłuszczami dodawanymi do ciast jest masło, margaryna i olej. Pełnią one w wypiekach ważną funkcję, niestety są też bardzo kaloryczne. 100 g każdego z tych produktów dostarcza średnio ok. 700 kcal. Osoby dbające o linię unikają więc ciast, bo połączenie tłuszczu i cukru niestety nie służy sylwetce, ani zdrowiu. Czym więc zastąpić tradycyjne tłuszcze?

Czym jest masło klarowane i jak je zrobić?
02.06.2022 12:58 Czym jest masło klarowane i jak je zrobić? Warto wiedzieć

Masło często wykorzystujemy do smażenia. Niestety takie postępowanie nie należy do zdrowych praktyk. Zdecydowanie lepiej jest sięgnąć po masło klarowane, które w przeciwieństwie do tradycyjnego mlecznego wyrobu ma wysoki punkt dymienia. Zdradzamy jak zrobić je w domu. Masło klarowane doskonale sprawdzi się do przyrządzenia jajecznicy czy boczniaków z patelni. Popularny w kuchni indyjskiej produkt jest czystym tłuszczem, który według ajurwedy zwiększa odżywczość potraw i poprawia wchłanianie składników odżywczych. Warto mieć go w swojej kuchni. Z praktycznego punktu widzenia ghee — jak inaczej bywa nazywane klarowane masło — jest produktem, który rzadziej się przypala podczas przyrządzania potraw. Z tego względu wielu kucharzy sięga właśnie po niego.

bagietka czosnkowa
27.05.2022 09:40 Wyśmienita lepsza niż kupna bagietka czosnkowa. Mamy doskonały przepis

Jeśli jesteście wielbicielami bagietki czosnkowej, dziś powiemy wam, jak ją robić własnoręcznie. Mamy doskonały przepis, z którego wyjdzie wyśmienita, ba nawet lepsza niż kupna. Będzie doskonała na śniadanie, kolację lub przekąskę. Możesz ją zjeść samą, z sałatką lub podać do potraw. Bagietka jest specyficznym rodzajem bułki. Charakteryzuje się mocno porowatym, lekkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Jest bardzo smaczna, niestety ma taką wadę, że szybko traci świeżość. Jeśli więc zawsze chcecie mieć świeżą bagietkę na zawołanie, przygotujcie ją w domowym zaciszu. To nie takie trudne.

tarta z truskawkami
26.05.2022 10:45 Prosta tarta z truskawkami. Idealny deser na Dzień Matki

Jak uprzyjemnić dzisiejsze święto? Możecie przygotować prostą tartę z truskawkami. Będzie ona idealnym deserem na Dzień Matki. Jest łatwa i szybka do zrobienia, a zarazem pełna smaku. Doskonałe, kruche ciasto wprost rozpływa się w ustach, do tego krem z mascarpone i aromatyczne truskawki. Czego chcieć więcej?Tartę piecze się zazwyczaj na cieście kruchym lub francuskim. To pierwsze jest zdecydowanie łatwiejsze do samodzielnego przygotowania. Oczywiście, żeby było smaczne, trzeba wiedzieć, jak je zrobić. Na co więc zwrócić uwagę?W kruchym cieście istotne są proporcje. Nie należy do niego dodawać zbyt dużo mąki, bo ciasto stanie się zbyt twarde. Jeśli chodzi o mąkę, to najlepiej wybrać krupczatkę. Jest kaszkowata, co zwiększa kruchość i delikatność ciasta. Warto też użyć dobrze schłodzonych składników, a zwłaszcza masła i jajek.

Dlaczego warto wrzucić do kawy masło? Ma wiele korzyści
24.05.2022 07:56 Dlaczego warto wrzucić do kawy masło? Ma wiele korzyści

Kawa z masłem i olejem kokosowym jest popularnym śniadaniem w diecie keto. Bulletrproof coffee, bo o niej mowa nie tylko pobudza, ale daje również uczucie nasycenia na wiele godzin. Dlaczego warto wrzucić do kawy masło?Kawa z masłem i olejem kokosowym to bardzo modne śniadanie wśród osób będących na diecie keto, czyli diecie pozbawionej węglowodanów. Zamiast owsianki, której głównym składnikiem są właśnie cukry, osoby te wybierają dania, które złożone są głównie z tłuszczy.W diecie keto tłuszcze, które spożywane w odpowiedni sposób, przyczyniają się do niemal błyskawicznej utraty nadprogramowych kilogramów. Jest to bardzo skuteczna dieta, jednak przed jej zastosowaniem warto skonsultować się z lekarzem.Czarna kawa z dodatkiem masła i oleju kokosowego jest smaczna, pięknie pachnie i wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Z bulletproof coffee powinny zrezygnować jednak osoby cierpiące na wrzody, nadżerki i inne choroby układu pokarmowego. Kawa pita na pusty żołądek dodatkowo go podrażnia i może zwiększyć przykre objawy.Chcesz dowiedzieć się więcej o diecie keto? Poznaj zasady, zalety i jadłospis w diecie ketogenicznej.

Anna Starmach, kluski leniwe
22.05.2022 21:25 Proste kluski leniwe według przepisu Ani Starmach. W sam raz na niedzielny obiad

Szukacie pomysłu na lekkie danie? Proponujemy proste kluski leniwe według przepisu Ani Starmach. Będą w sam raz na niedzielny obiad albo na podwieczorek. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne, więc zostanie wam więcej czasu dla bliskich czy na odpoczynek. Kluski leniwe są prostym daniem, którym zachwycają się wszystkie pokolenia. Maluchy często otrzymują je w przedszkolu na obiad, ale jak tylko nadarzy się okazja, to nie pogardzą też nimi i starsi. Te lekkie kluski mają identyczny skład, jak pierogi z serem, ale nie trzeba ich lepić. Stąd też ich nazwa. Wszystkie składniki wystarczy bowiem połączyć, zagniatając z nich gładkie ciasto. Znamy już teorię, a więc do dzieła.

ciasto stefanka
21.05.2022 21:39 Błyskawiczna stefanka Bogusi, czyli miodownik inaczej. Idealne ciasto na weekend

Chcecie szybko zrobić pyszne ciasto? Polecamy błyskawiczną stefankę Bogusi, czyli miodownik w nieco innej wersji. Będzie idealne na weekend i doskonałe do kawy. Dodajcie tylko do ciasta 2 łyżki miodu, a deser zyska niepowtarzalny smak i wilgotność. Są domy, w których weekend nie obędzie się bez ciasta. Jest wtedy więcej czasu na jego przygotowanie, ale też większa ochota na jedzenie słodkiego. Oczywiście nikt nie lubi tracić zbyt dużo czasu na pichcenie w kuchni, dlatego proste wypieki są w cenie. Dziś proponujemy wam łatwy, przekładany wypiek. Do ciasta dodajcie koniecznie trochę miodu, a poprawi on smak i doda przyjemnego aromatu. Krem do przełożenia wykonacie z mleka i kaszy manny. Ciasto będzie lekkie i niezbyt słodkie.

domowe krakersy
21.05.2022 18:15 Banalny przepis na domowe krakersy. Sekretem jest dodatek sera

Macie ochotę na małą przekąskę? Nie musicie po nią biec do sklepu. Przedstawiamy banalny przepis na domowe krakersy. Ich sekretem jest dodatek startego sera, który dodaje im smaku i kruchości. Własnoręcznie przygotowane ciasteczka są pyszne i rozpływają się w ustach. Będą doskonałe na filmowy wieczór w domowym zaciszu. Przekąski potrafią wciągnąć, zwłaszcza jeśli są smaczne. Dlatego lepiej nie mieć ich w domu w nadmiarze. Jednak zjedzone od czasu do czasu i domowej roboty, nie powinny stanowić zagrożenia dla naszej sylwetki. Szczególnie jeśli nie są słodkie, lecz wytrawne. Tak, jak nasze serowe krakersy.

omlet
17.05.2022 07:59 Puszysty omlet na śmietanie. Fantastyczne śniadanie z 3 składników

Macie ochotę na fantastyczne śniadanie z trzech składników? Przygotujcie więc puszysty omlet na śmietanie. Zrobicie go w kilka minut, jest bardzo smaczny i pożywny. Czyli dokładnie taki, jaki powinien być pierwszy posiłek w ciągu dnia. Możecie go posypać szczypiorkiem, startym serem czy podać na słodko. Czy wy też tak macie? Jak śniadanie, to jajka? Gotowane, w postaci jajecznicy czy omleta. Trudno się dziwić temu wyborowi, bo z jajek na szybko można przygotować ciepły i zdrowy posiłek. Przyrządzając omlet nie trzeba za dużo cudować. Wystarczy rozmieszać jajka ze śmietaną i usmażyć. W taki sposób powstał właśnie nasze przepyszne śniadanie. Z pewnością wam posmakuje.

Lidl
13.05.2022 18:19 Lidl obchodzi 20-ste urodziny. Sieć przeszła samą siebie, znamy szczegóły oferty

Lidl obchodzi właśnie 20-ste urodziny. Z tej okazji sieć przeszła samą siebie i przygotowała dla swoich klientów niesamowite promocje. Znamy szczegóły oferty i wam je przedstawiamy. Jeśli jesteście zainteresowani proponowanymi produktami, wybierzcie się zaraz do sklepu, bo oferta obowiązuje tylko dzisiaj.Sieć Lidl towarzyszy nam już 20 lat. Polacy lubią w niej kupować, zwłaszcza jeśli ma ciekawe oferty. Z okazji swoich urodzin sieć sklepów przygotowała 20 niespodzianek dla klientów. I bardzo dobrze, bo chyba nie ma lepszego sposobu na uczczenie takiej rocznicy.