Smakosze.pl
rogaliki maślane

canva / asife

Prosty przepis na rogaliki maślane lepsze niż u babci

26 Września 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Maślane rogaliki to doskonałe towarzystwo dla herbaty podczas długich jesiennych wieczorów. Wystarczy trochę wolnego czasu i ten prosty przepis a smak domowych wypieków przeniesie Was w czasy dzieciństwa.

Sprawdzona receptura na rogaliki to coś, czego potrzebujesz tej jesieni. Nie ma nic lepszego niż słodkie z zewnątrz chrupiące, a zarazem rozpływające się w ustach maślane wypieki. Przywodzą one na myśl popołudnia spędzane w domu rodzinnym i wypieki, którymi czas umilały nam nasze kochane babcie.

Rogaliki maślane zachwycą podniebienie każdego. Pasują zarówno do rozgrzewającej herbaty jak i do aromatycznej małej czarnej. Możesz więc śmiało podać je gościom — ich delikatny smak i chrupkość zbudują sielską atmosferę, dobrze znaną Wam z uroczystości rodzinnych, na których wypieki grały pierwsze skrzypce.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na maślane rogaliki jak u babci

Potrzebujesz:

  • 150 g cukru

  • 150 g masła

  • 150 g mąki pszennej uniwersalnej

  • 2 jaj

  • 2 żółtek

  • 2 łyżeczek proszku do pieczenia

  • miękkiego masła do posmarowania formy

Przygotowanie rozpocznij od masy. Masło ucieraj z cukrem, stopniowo dodając do niego 1 jajko oraz oba żółtka. Mąkę przesiej przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do masła z cukrem. Wyrabiaj ciasto dłonią, aż będzie miękkie i jedwabiste, a następnie zawiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki na minimum godzinę.

Surówka z kiszonej kapusty

Lekka i niskokaloryczna surówka z kiszonej kapusty

CZYTAJ DALEJ

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza, formę wysmaruj miękkim masłem. Schłodzone ciasto podziel na porcje i formuj w cienkie wałeczki. Z nich przygotuj rogaliki, odpowiednio zwijając końce.

Gotowe rogaliki ułóż na blasze i smaruj roztrzepanym jajkiem przy pomocy pędzelka. Piecz przez 12 minut, aż będą złote na wierzchu. Po ostudzeniu możesz posypać je cukrem pudrem. Podawaj z ulubionym ciepłym napojem i konfiturą. Smacznego!

Jeśli masz ochotę na inne wypieki, polecamy przepis na biszkopt kawowy w dwóch odsłonach. Na podwieczorek sprawdzą się także placuszki bananowe, które przygotowujesz błyskawicznie, ratując dojrzałe banany.

rogaliki maślane

rogaliki maślane

Źródło: canva/oleksandranaumenko, yanishevska

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram



Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową

Przepisy

Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową. Położysz na stole i goście oniemieją z zachwytu

Czytaj więcej >
kotlety schabowe

Przepisy

Zaskakujące w każdym kęsie kotlety schabowe po dziekańsku. Mamy przepis

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Tomasz Jakubiak dodaje do gołabków nietypowe warzywo. Babcie byłyby zdziwione

Czytaj więcej >
tarta

Przepisy

Rozpływająca się w ustach tarta kawowa. Idealny deser na jesienne dni

Czytaj więcej >
smalec z fasoli

Przepisy

Jak zrobić smalec z fasoli? Roślinne smarowidło lepsze niż tradycyjne

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycące placki twarogowe bez dodatku jajek. Smakują o każdej porze dnia

Czytaj więcej >