Prosty przepis na rogaliki maślane lepsze niż u babci
Maślane rogaliki to doskonałe towarzystwo dla herbaty podczas długich jesiennych wieczorów. Wystarczy trochę wolnego czasu i ten prosty przepis a smak domowych wypieków przeniesie Was w czasy dzieciństwa.
Sprawdzona receptura na rogaliki to coś, czego potrzebujesz tej jesieni. Nie ma nic lepszego niż słodkie z zewnątrz chrupiące, a zarazem rozpływające się w ustach maślane wypieki. Przywodzą one na myśl popołudnia spędzane w domu rodzinnym i wypieki, którymi czas umilały nam nasze kochane babcie. Rogaliki maślane zachwycą podniebienie każdego. Pasują zarówno do rozgrzewającej herbaty jak i do aromatycznej małej czarnej. Możesz więc śmiało podać je gościom — ich delikatny smak i chrupkość zbudują sielską atmosferę, dobrze znaną Wam z uroczystości rodzinnych, na których wypieki grały pierwsze skrzypce.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na maślane rogaliki jak u babci
Potrzebujesz:
150 g cukru
150 g masła
150 g mąki pszennej uniwersalnej
2 jaj
2 żółtek
2 łyżeczek proszku do pieczenia
miękkiego masła do posmarowania formy
Przygotowanie rozpocznij od masy. Masło ucieraj z cukrem, stopniowo dodając do niego 1 jajko oraz oba żółtka. Mąkę przesiej przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do masła z cukrem. Wyrabiaj ciasto dłonią, aż będzie miękkie i jedwabiste, a następnie zawiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki na minimum godzinę.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza, formę wysmaruj miękkim masłem. Schłodzone ciasto podziel na porcje i formuj w cienkie wałeczki. Z nich przygotuj rogaliki, odpowiednio zwijając końce.
Gotowe rogaliki ułóż na blasze i smaruj roztrzepanym jajkiem przy pomocy pędzelka. Piecz przez 12 minut, aż będą złote na wierzchu. Po ostudzeniu możesz posypać je cukrem pudrem. Podawaj z ulubionym ciepłym napojem i konfiturą. Smacznego!
Jeśli masz ochotę na inne wypieki, polecamy przepis na biszkopt kawowy w dwóch odsłonach. Na podwieczorek sprawdzą się także placuszki bananowe, które przygotowujesz błyskawicznie, ratując dojrzałe banany.
Źródło: canva/oleksandranaumenko, yanishevska
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel.se