Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Masło

Masło

Jak zrobić i czym nadziewać ciasto francuskie?
27.01.2022 01:00 Jak zrobić i czym nadziewać ciasto francuskie?

Ciasto francuskie to uniwersalne ciasto z mąki, masła i wody, które odpowiednio wyrobione i pieczone rozwarstwia się, tworząc doskonałe, delikatne i kruche ciasto. Z ciasta francuskiego stworzysz zarówno pyszne desery, jak i wytrawne dania dla całej rodziny. Jak zrobić i czym nadziewać ciasto francuskie?Ciasto francuskie to ciasto przygotowywane z kilku składników, jednak jego wyrabianie przez pieczeniem trwa z przerwami praktycznie cały dzień. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, aby przygotować pyszny deser lub kolację na ciepło dla najbliższych i zrobić im miłą niespodziankę.Podczas samego wyrabiania, a następnie chłodzenia i wałkowania, musisz ściśle trzymać się przepisu. Jeśli za szybko wyrobisz ciasto lub skrócisz czas jego chłodzenia, delikatne ciasto nie urośnie i nie rozwarstwi się tak, jak powinno.

pierogi
27.01.2022 01:00 Idealnie elastyczne ciasto na pierogi bez dodatku jajka

Pierogi są pyszne. Zwłaszcza jeśli mają miękkie i delikatne ciasto. A jak je przygotować? Każdy ma z pewnością swój sposób, jednak dziś przedstawimy wam przepis na ciasto na pierogi bez dodatku jajka. Jest idealnie elastyczne i bez problemu daje się wałkować i formować. Zdania na temat dodatku jajka do ciasta na pierogi są podzielone. Niektórzy uważają je za obowiązkowy dodatek, który spaja składniki i nadaje ciastu pulchności. Inni są zdania, że jeśli i bez niego ciasto jest dobre, to nie trzeba go dodawać. Rzeczywiście ciastu bez jajka nic nie brakuje. Możecie więc przygotować ciasto na pierogi, nawet jeśli pod ręką nie macie jajka lub chcecie zrobić ciasto w oszczędniejszej wersji.

bułeczki
27.01.2022 01:00 Najprostszy przepis na puszyste bułki wrocławskie

Marzą ci się świeże bułeczki na śniadanie? Nie musisz biec do piekarni, możesz je przygotować własnoręcznie. Przedstawiamy najprostszy przepis na puszyste bułki wrocławskie. Nie ma przy nich dużo pracy, a z masłem smakują wyśmienicie. W każdej piekarni jest duży wybór pieczywa. Jednak nie każdy ma ją w pobliżu i nie każdemu chce się do niej biec, zwłaszcza rano. Pyszne bułeczki można przygotować w domu. I nie trzeba ich robić rano, można wieczorem. Przed śniadaniem wystarczy je krótko podpiec w gorącym piekarniku, wtedy będą smakować jak dopiero co wyjęte z pieca. Nasze wrocławskie bułeczki niektórzy nazywają też poznańskimi. Charakteryzują się dużą puszystością i przedziałkiem pośrodku. Łatwo można je przedzielić na pół, bez używania noża. Koniecznie przetestujcie ten przepis.

smażenie kotletów
26.01.2022 01:00 Jak przygotować masło klarowane?

Smażenie jest popularną i lubianą metodą przyrządzania potraw. Smażyć można na oleju czy smalcu. Do smażenia dobre jest też masło, jednak nie zwykłe, a klarowane. Dziś powiemy wam, jak własnoręcznie przygotować masło klarowane. Odsmażone na nim pierogi czy usmażone pieczarki, będą smakować doskonale. Na zwykłym maśle można smażyć jedynie jajka lub omlety. Temperatura ich smażenia nie jest zbyt wysoka, więc masło nie pogorszy swoich walorów. Jeśli zaś chcesz smażyć np. naleśniki, krokiety czy rybę, sięgnij po masło klarowane. Ono bez szwanku znosi wysoką temperaturę. Masło klarowane można kupić w sklepie. Jednak jest dość drogie i jest sprzedawane w sporych opakowaniach. Jeśli więc potrzebujesz takie masło w niewielkich ilościach, bo rzadko go używasz, możesz je przygotować własnoręcznie. To nie takie trudne.

kalafior
26.01.2022 01:00 Jak ugotować kalafior, żeby był śnieżnobiały i delikatny?

Kalafior potrafi być pyszny. Zwłaszcza gdy jest ugotowany i polany bułką zrumienioną na maśle. Dziś powiemy wam, jak ugotować kalafior, żeby był śnieżnobiały i delikatny. Dzięki temu będzie wyglądał apetycznie i doskonale smakował. Tak naprawdę, by uzyskać ten efekt, wystarczy dodać do wody dwa składniki. Kalafior w polskiej kuchni nie gości zbyt często. Dodajemy go zwykle do zupy lub podajemy gotowany do obiadu. Gotując go, trzeba jednak wiedzieć, jak to zrobić, by warzywo nie nabrało ostrego smaku i żółtawego koloru. Jak się okazuje, wystarczy tylko dodać do wody odpowiednie składniki.

Projekt bez tytułu - 2022-01-24T165148.416
24.01.2022 01:00 Jak zrobić pączki bez smażenia?

Pączki są bardzo smaczne, ale wiele osób ich sobie odmawia, bo są kaloryczne. Dlaczego? Niestety w czasie smażenia chłoną sporo tłuszczu. A wiecie, jak zrobić pączki bez smażenia? Możecie je po prostu upiec. Dzięki temu będą nie bardziej tuczące, niż zwykłe, drożdżowe ciasto. Pączki robi się z ciasta drożdżowego. Po nadzianiu ich konfiturą lub dżemem formuje się z nich kulki. Gdy pączki wyrosną, kładzie się je na rozgrzany tłuszcz i smaży, aż będą rumiane. Tak wygląda tradycyjny sposób przygotowania pączków. Jeśli jednak chcecie zaoszczędzić kalorii, zamiast smażyć, możecie je upiec.

kotlety
24.01.2022 01:00 Niedrogi obiad - kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

Szukasz pomysłu na niedrogi obiad? Przygotuj proste kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek. Nie ma przy nich dużo pracy, a są zdrowe i oryginalne w smaku. Możesz je podać na przykład z sosem pieczarkowym i surówką. Przekonasz się, że każdy poprosi o dokładkę. Przygotowanie bezmięsnych kotletów nie zajmie ci dużo czasu. Wystarczy, że ugotujesz kaszę, pieczarki pokroisz i podsmażysz, a potem wszystko wymieszasz i doprawisz. Z powstałej masy pozostanie ci tylko uformować kotlety i je usmażyć. To danie będzie doskonałą odmianą od mięsnych obiadów.

Ciasto na pierogi
18.01.2022 01:00 Co zrobić, żeby ciasto na pierogi było miękkie?

Pierogi są ważną częścią naszego codziennego menu, dlatego zawsze warto przygotowywać je samodzielnie ze znanych składników. Niestety problematyczne okazuje się niekiedy wykonanie dobrego ciasta, które nie jest za twarde. Jednym ze sposobów, aby uniknąć takiej sytuacji, jest dodanie do ciasta odrobiny masła. Pierogi z Polski są tak popularne na całym świecie, że wielu obcokrajowców pytanych o znane i lubiane polskie potrawy, bez zająknięcia mówi o pierogach. Kunszt w wyrobieniu ciasta, sporządzeniu smacznego i aromatycznego farszu, a także zmyślnego zlepienia jest w polskich pierogach ogromny. Stosunkowo dużo ludzi wyjawia, że ich ciasto po połączeniu wszystkich składników staje się bardzo twarde, co przeszkadza w wałkowaniu i lepieniu pierogów. Poniżej wyjawiamy sztuczkę, dzięki której nigdy więcej tego nie uświadczysz, a efekt twojej pracy zawsze będzie olśniewający.

szarlotka
17.01.2022 01:00 Aromatyczna szarlotka z dodatkiem gruszek

Lubicie szarlotkę? A robiliście już szarlotkę z dodatkiem gruszek? Warto spróbować, bo wychodzi aromatyczna i momentalnie znika z talerzyków. Gruszki wprowadzają do tego ciasta przyjemną twardość i zapach, jabłka dodają mu kwaskowej nuty. Tradycyjna szarlotka jest pysznym połączeniem kruchego ciasta i soczystych jabłek. Jeśli jednak chcecie odmienić smak dobrze już znanego deseru, możecie jabłka zestawić z innymi owocami. Mogą to być owoce sezonowe, np. porzeczki, śliwki, czy dostępne o tej porze roku gruszki.

smażone pierogi
16.01.2022 01:00 Jak prawidłowo smażyć pierogi?

Pierogi zwykle serwuje się gotowane. A czy próbowaliście już pierogów smażonych? Dzięki tej obróbce kulinarnej zyskują ciekawy smak, chrupiącą skórkę i zupełnie nowe oblicze. Jak smażyć pierogi? Nie ma w tym nic trudnego, jednak przedstawimy wam najważniejsze zasady. Kluczowe jest wcześniejsze ugotowanie pierogów.Smażenie sprawia, że pierogowe ciasto przyjemnie chrupie i doskonale smakuje. W ten sposób zwykle przyrządza się pierogi z wytrawnym farszem. Świetnie smakują smażone pierogi z mięsem, kapustą i grzybami czy ruskie. Na patelni można odgrzać pierogi, dzięki czemu nie tylko będą ciepłe, ale też staną się pyszne.

kalarepa
16.01.2022 01:00 Dlaczego warto jeść kalarepę i jak ją przygotować?

Zwykle sięgamy po te same warzywa, czyli marchewkę, pomidory, ogórki, cebulę, ziemniaki. Czas urozmaicić dietę, bo wyjdzie nam to na zdrowie. Dziś powiemy wam, dlaczego warto jeść kalarepę, a także jak ją przygotować. Mamy nadzieję, że to cenne warzywo częściej będzie gościć w waszym menu. Warzywa należą do grupy najzdrowszych produktów spożywczych. Warto je urozmaicać w diecie, po to by nasz organizm otrzymał jak najbardziej zróżnicowane witaminy i sole mineralne. Warto to też zrobić ze względów smakowych.Kalarepa jest smacznym warzywem z rodziny kapustowatych, po które jednak sięgamy dość rzadko. Nie doceniamy jej walorów zdrowotnych ani smaku. Być może nie znamy też możliwości kulinarnych tego warzywa. Dlatego dziś postaramy się odczarować kalarepę.

pierogi
10.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodać masło do ciasta na pierogi?

Podstawą pierogów jest ciasto. Właśnie ono decyduje o tym, czy pierogi wyglądają apetycznie i czy są smaczne. Każdy ma jakiś swój sekret na udane ciasto pierogowe. Dziś powiemy wam, dlaczego warto dodać masło do ciasta na pierogi. Przekonacie się, że ten tłuszcz robi różnicę. Ciasto na pierogi powinno być na tyle miękkie, by dało się formować i na tyle zwięzłe, by nie rozpadło się w czasie gotowania. Dobre ciasto na pierogi nie wymaga też obfitego podsypywania mąką. A mąka jest tu mało pożądana, bo utrudnia dokładne zlepienie pierogów.

ciasto Kinder Pingui
09.01.2022 01:00 Rozkoszne jak ukochany batonik ciasto Kinder Pingui

Jeśli jesteście wielbicielami batonika Kinder Pingui, z pewnością zachwycicie się naszym ciastem. Dziś powiemy wam, jak zrobić rozkoszne jak ukochany batonik ciasto Kinder Pingui. Nie brakuje w nim czekolady i bitej śmietany, a całość jest tak delikatna i pyszna, że rozpływa się w ustach. Słynne batoniki i słodkości są często doskonałą inspiracją dla cukierników i wielbicieli łakoci. Znacie już z pewnością ciasto Snickers, Kinder Bueno, Milky Way czy Rafaello. Dziś zaprezentujemy wam przepis na delikatne i rozpływające się ciasto przygotowane na wzór batonika Kinder Pingui.Jak apetycznie wygląda to ciasto, możecie zobaczyć na prezentowanym zdjęciu. Pochodzi ono z kanału Cookrate-Cakes na YouTube. Prawda, że od razu chce się je zjeść?

kapusta zasmażana
09.01.2022 01:00 Aromatyczna, przyprawiona kminkiem kapusta zasmażana

Zastanawiasz się, co dziś podać do obiadu? Jeśli masz pod ręką kiszoną kapustę, sprawa jest prosta. Przygotuj kapustę zasmażaną. Przyprawiona kminkiem będzie aromatyczna i po prostu wyborna. Sprawdzi się jako dodatek do dań z wieprzowiny i wołowiny. Choć surówki są niewątpliwie bardzo zdrowe, to do niektórych dań, aż się prosi, by podać wyrazisty i ciepły dodatek. Niektórzy sięgną po zasmażane buraczki, inni po marchewkę z groszkiem. Jednak z całą pewnością najwięcej zwolenników będzie miała kapusta zasmażana.Jej przygotowanie nie jest trudne ani pracochłonne. Kiszoną kapustę wystarczy bowiem poddusić, doprawić i zaciągnąć zasmażką z mąki. Jeśli chodzi o przyprawy, doskonale pasuje do niej kminek. Dodaje jej orzeźwiającego smaku, a przy tym poprawia strawność potrawy.

kluski leniwe
09.01.2022 01:00 Wyborne leniwe z niecodziennym dodatkiem suszonych śliwek

Jeśli szukasz pomysłu na bezmięsny obiad lub pożywny podwieczorek, mamy dobry pomysł. Przygotuj wyborne leniwe z niecodziennym dodatkiem suszonych śliwek. Nie ma przy nich dużo pracy, a dzięki owocom kluski zyskają wyraźny smak i staną się wartościowsze. Kluski leniwe czy też pierogi leniwe są ulubionym daniem z dzieciństwa wielu z nas. Skąd się wzięła ich nazwa? Otóż w smaku przypominają one pierogi z serem, tyle że nie trzeba tu rozwałkowywać ciasta, nadziewać i lepić pierogów. Ot, taka mało pracochłonna wersja słodkich pierogów. Pierogi leniwe lubią towarzystwo słodkich dodatków. Świetnie smakują polane masłem albo zrumienioną na maśle tartą bułką i posypane cukrem. Można je też polać śmietaną czy owocowym sosem. Pasują też do nich pokrojone owoce świeże i jak się o tym zaraz przekonacie, również suszone.

jajecznica
06.01.2022 01:00 Kremowa, konkretna jajecznica z wybornym dodatkiem

Jajecznica jest prostym daniem, które można przygotować na wiele sposobów. Jeśli marzysz o kremowej, konkretnej jajecznicy, dodaj do niej wyborny składnik, dzięki któremu rzeczywiście taka będzie. Bez problemu znajdziesz go w swojej lodówce, a twoja jajecznica będzie smakować tak, jak lubisz. Jajecznica to pożywne danie do przygotowania w kilka minut. Jest chyba jednym z najlepszych pomysłów na śniadanie dla zabieganych. Może być jednak na tyle smaczna, że warta będzie nawet dnia odświętnego. Wszystko zależy od tego, jak ją przygotujesz i co do niej dodasz.Dziś proponujemy wam dodać do jajecznicy majonez. Ten produkt w swoim składzie zawiera już jajko i olej, jednak potrafi sprawić, że jajecznica wyjdzie niezmiernie kremowa. Oczywiście pod warunkiem, że nie zetniecie jej zbyt mocno. Bo jednak najsmaczniejsze jajka to te, które pozostają nie do końca ścięte.

zupa ogórkowa
06.01.2022 01:00 Wyborna ogórkowa z podsmażanymi na maśle ogórkami

Zupa ogórkowa jest doskonałym daniem zwłaszcza na chłodne dni. Świetnie syci i jest pożywna. Dziś spróbuj wybornej ogórkowej z podsmażanymi na maśle ogórkami. Ma niebywały smak, więc jeśli raz ją tak przygotujesz, z pewnością będziesz wracać do tego przepisu. Kwaśne zupy są w Polsce bardzo lubiane. Oprócz zupy ogórkowej należy do nich także kapuśniak i żurek. Te zupy mają wyrazisty smak, są sycące i dobrze wpływają na nasz przewód pokarmowy. Ponadto poprawiają też apetyt. Są więc idealne na chłody i dla niejadków.

Ciasto na pierogi
05.01.2022 01:00 Co zrobić, żeby ciasto na pierogi się nie lepiło?

Podstawą pierogów jest ciasto, dlatego warto poświęcić mu jak najwięcej uwagi. Dużym problemem podczas robienia pierogów jest lepiące się ciasto, co stwarza trudności podczas zagniatania oraz lepienia pierogów. Rozwiązaniem jest dodanie do masy 1 łyżki roztopionego i ostudzonego masła. Odrobina tłuszczu uchroni cię przed przyklejaniem się ciasta do dłoni. Pierogi uwielbiane są z wielu powodów, jednak najważniejszymi jest różnorodność oraz wspaniały smak. Wewnątrz ciasta można ukryć najróżniejsze rodzaje farszu niezależnie czy decydujesz się na słodką lub słoną wersję. W czasie jedzenia odczuwa się z kolei prawdziwą eksplozję smaków. Dodatek masła w cieście powoduje, że masa zyskuje mniejszą lepkość i z łatwością odchodzi od dłoni podczas ugniatania czy lepienia. Jeśli to nie pomogło, zwilż dłonie w zimnej wodzie, która stworzy barierę pomiędzy skórą a ciastem.

pieczone uda kurczaka
05.01.2022 01:00 Soczysty kurczak z nieziemsko chrupiącą skórką - mamy patent mistrzów

Pieczony kurczak potrafi być naprawdę pyszny. Zwłaszcza gdy jest soczysty i ma niebotycznie chrupiącą skórkę. Mamy patent mistrzów właśnie na takiego kurczaka. Skorzystajcie z naszej receptury, a z pewnością jeszcze nie raz przygotujecie w ten sposób udka czy skrzydełka z piekarnika. Kurczak jest świetną propozycją obiadową. Filet możecie usmażyć lub upiec, kurczak w całości, podobnie jak uda czy skrzydełka najlepsze są pieczone. Co istotne przy pieczeniu — mięso warto zamarynować dzień wcześniej. Dzięki temu będzie smaczniejsze, ale też przed obiadem wystarczy je tylko wstawić do piekarnika, odczekać trochę czasu i danie gotowe.

bajaderki
27.12.2021 01:00 Domowe bajaderki z pozostałości po świątecznych ciastach

Zostało ci trochę świątecznych ciast? Z pewnością nie są już tak świeże i smaczne, jak kilka dni temu. Zamiast jednak je wyrzucać, przerób je na pyszny smakołyk. Zobacz, jak zrobić domowe bajaderki z pozostałości po świątecznych ciastach. Te ciasteczka zjesz ze smakiem. Bajaderki można kupić w cukierni, bo są doskonałym sposobem na przetworzenie lekko podsuszonych już ciast. Dzięki temu mniej się marnuje. Jednak przygotowanie tych ciastek jest na tyle proste, że możesz je też zrobić w domu. Wymieszaj pokruszone ciasta z kilkoma dodatkami, uformuj z nich kulki i obtocz w ulubionych składnikach. Otrzymasz pyszne ciacha.

Puree z zielonego groszku
27.12.2021 01:00 Puree z zielonego groszku

Oryginalne, smaczne, uniwersalne - takie właśnie jest puree z zielonego groszku. Puree wykorzystasz do przygotowania dań mięsnych i ryb, dodasz do makaronu, posmarujesz chleb. Zielone puree jest smaczne, lekkie i wygląda rewelacyjnie. Poznaj przepis na puree z zielonego groszku.Puree z zielonego groszku przygotujesz błyskawicznie z podstawowych produktów. Puree jest lekko słodkie, kremowe i wygląda bardzo apetycznie. Puree jest pomysłem na pyszne i pożywne śniadanie, wystarczy, że posmarujesz nim świeżą kromkę chleba, dodasz pomidora, kiełki, rzodkiewkę. Taka kanapka jest bardzo pożywna i mało kaloryczna.Puree z groszku równie dobrze smakuje jako dodatek do obiadu, np. do wieprzowiny, wołowiny, ryb pieczonych. Jest prostą i pyszną jarzynką, dzięki której każde ugotowane przez Ciebie danie będzie wyglądało estetycznie i apetycznie, jak z najlepszej restauracji. Wyłóż kawałek mięsa na zielonym puree, a efekt zachwyci wszystkich domowników.Z groszku ugotujesz również pyszną zupę krem i przygotujesz pesto, z którego stworzysz obłędne zapiekanki i dania z makaronem.

sernik
21.12.2021 01:00 Wyborny sernik z serków homogenizowanych

Mamy doskonałą propozycję dla wielbicieli serników. Przygotujcie wyborny sernik z serków homogenizowanych. Nie będzie to sernik na zimno, lecz pieczony na kruchym spodzie. Będzie się wyróżniał delikatnością i lekkością. Jego wierzch polejemy czekoladą, dzięki czemu całe ciasto zamieni się w kuszący łakoć.Przepisów na serniki jest naprawdę wiele. Coraz częściej masę serową przygotowujemy z mielonego sera z wiaderka. Jest to o wiele wygodniejsze niż własnoręczne mielenie twarogu. Podobnie dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po serek homogenizowany. Ma on delikatną konsystencję, więc upieczony z niego sernik jest kremowy i rozpływający się w ustach.

jajecznica
20.12.2021 01:00 Maślana, kremowa i obłędnie pyszna jajecznica od Gordona Ramsaya

Jajecznica nie ma przed tobą tajemnic? Za każdym razem wychodzi ci smaczna? Z pewnością zawsze można coś ulepszyć. Dlatego dzisiaj pokażemy ci, jak zrobić wyjątkowo maślaną, kremową i obłędnie pyszną jajecznicę. Przygotujemy ją tak, jak Gordon Ramsay, bo on zna się na rzeczy. Gordon Ramsay to słynny, szkocki kucharz. Prowadzi programy kulinarne np. Hell's Kitchen, jest też autorem wielu książek kucharskich, a przede wszystkim szefem kuchni. W swoim życiu zdobył wiele prestiżowych nagród za nietuzinkowe pomysły i doskonałe wyczucie smaku, m.in. dwie gwiazdki w przewodniku Michelina dla londyńskiej restauracji Aubergine, w której był szefem kuchni.Jeśli więc Ramsay poleca jakiś przepis, warto go przynajmniej przetestować. A my jesteśmy przekonani, że dziś na nowo odkryjecie jajecznicę i zachwycicie się jej smakiem. Bo choć dania z jaj są proste, to jednak trzeba wiedzieć, z czym wymieszać, ile smażyć.

szarlotka
19.12.2021 01:00 Bajecznie prosta szarlotka bez użycia miksera

Kruche ciasto i soczyste jabłka — lubicie takie połączenie? My też, bo tak smakuje wyborna, tradycyjna szarlotka. Dziś pokażemy wam jak zrobić bajecznie prostą szarlotkę bez użycia miksera. Będzie idealna na deser, podwieczorek lub do popołudniowej kawy. Szarlotka należy do jednych z najbardziej lubianych ciast. Kochają ją dorośli, przepadają z nią dzieci. Można ją przygotować na wiele sposobów, jednak podstawą jest kruche ciasto oraz jabłka. Owoce można wcześniej podprażyć lub dodać surowe. Dobrze jest połączyć je z cynamonem.

karp
19.12.2021 01:00 Jak smażyć karpia, żeby wyszedł soczysty i delikatny?

Karp jest rybą wręcz obowiązkową na wigilijnym stole. Zazwyczaj podajemy go smażonego, bo jest smaczny i prosty do przygotowania. Dziś powiemy wam jak smażyć karpia, żeby wyszedł soczysty i delikatny. Takim z pewnością zachwycą się wszyscy domownicy i goście. Choć w sklepie do wyboru mamy wiele ryb, przed Wigilią każdy pyta o karpia. Bo, mimo że nie wszyscy za nim przepadają, to jednak jest tradycyjnym daniem na wigilijnym stole. Najłatwiej jest go usmażyć. Zresztą tak przygotowany jest niezwykle smaczny. Trzeba jednak wiedzieć, na co zwrócić uwagę, by wyszedł soczysty.

pampuchy
15.12.2021 01:00 Przepis na kultowe kluski na parze, czyli słynne „pampuchy”

Jeśli szukacie odmiany smakowej, zamiast ziemniaków, podajcie do obiadu kluski. Nie taki zwykły makaron, ale słynne „pampuchy". Dziś podamy wam przepis na te kultowe kluski na parze. Doskonale smakują podane z gulaszem, a także z sosem owocowym. Sprawdzą się więc na obiad i podwieczorek.Na parze można ugotować warzywa czy rybę, ale też wyjątkowe kluski. Wyjątkowe, bo niezwykle puszyste i delikatne. To dlatego, że są robione z ciasta drożdżowego. Uparowane kluski są mięciutkie i wilgotne, aż rozpływają się w ustach.

Masło
14.12.2021 01:00 Ceny masła mogą wymknąć się spoza kontroli

Masło jest nieodłączną częścią naszej codziennej diety, dlatego wszelkie informacje o podwyżkach cen tego produktu wprawiają w osłupienie. Nie inaczej jest tym razem - eksperci ostrzegają o rosnących kosztach zakupu masła. Od początku roku, jak podaje "Rzeczpospolita", podrożało ono o 70 procent. Warto zrobić sobie zapasy, póki jego ceny są jeszcze stosunkowo niskie. Masło jada się praktycznie każdego dnia. Rano smarujemy nim kanapki, po południu gotujemy obiady czy ciasta, a na kolacje ponownie przygotowuje się kanapki. Tłuszcz ten towarzyszy nam więc cały czas, dlatego często kupuje się nowe kostki w sklepach. Szalejące ceny masła niepokoją nie tylko zwykłych klientów sklepów - mogą one dotknąć także przedsiębiorców, którzy prowadzą, chociażby cukiernie. W takim wypadku ceny wypieków mogą podskoczyć jeszcze bardziej, choć koszt zakupu gotowych ciast w cukierniach i tak jest już dość wysoki.

Margaryna
12.12.2021 01:00 Masło czy margaryna? Które smarowidło jest zdrowsze?

Dietetycy przez lata zmieniali swoje zdanie i nie do końca obecnie wiadomo co jest zdrowsze - masło czy margaryna? Powszechnie utarło się, że masło jest zdrowsze od margaryny, jednak oba tłuszcze mają swoje zalety. Wszystko zależy od naszego wieku i stanu zdrowia. Dzieci powinny jeść masło, z kolei osoby starsze w swojej diecie powinny mieć więcej miękkich margaryn, które lepiej wpływają na układ krwionośny. Masło towarzyszy nam od tysięcy lat - wraz z udomowieniem wielu zwierząt, z ich mleka mogliśmy zacząć robić masło. Na przestrzeni wieków proces produkcyjny nie zmienił się i dzisiaj jadamy bardzo podobny produkt, jedynie wytwarzany na ogromną przemysłową skalę.Stosunkowo niedawno odkryto sposób na utwardzanie płynnych tłuszczów roślinnych, dzięki czemu można otrzymać margarynę - tłuszcz nie twardniejący w niskich temperaturach, tak jak masło, a także przez niektórych uważany za zdrowszy. Czy tak jest w praktyce?