Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Masło

Masło

ciasto na pierogi
13.06.2022 15:55 Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Nigdy nie pomijaj jednego składnika

Wiesz, jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Idealne, czyli elastyczne, miękkie, które nie klei się do wałka i łatwo daje się lepić? By je przygotować, nigdy nie pomijaj jednego składnika, którym jest masło. Dzięki niemu ciasto nie tylko będzie miało piękny, naturalny zapach, ale też zyska niepowtarzalne właściwości. Ciasto jest podstawą pierogów. Gdy bowiem ciasto nie będzie takie, jak trzeba, pierogów nie uratuje nawet najlepszy farsz. Jest bowiem duża szansa, że w czasie gotowania nadzienie wypłynie albo po ugotowaniu ciasto będzie zbyt twarde. Warto więc dołożyć starań, by zrobić dobrej jakości ciasto.Od czego zależy jakość ciasta na pierogi? Z pewnością od mąki, bo jest ona jego głównym składnikiem. Do zarabiania ciasta warto też użyć dobrze ciepłej wody, która nada ciastu odpowiedniej elastyczności. Istotnym dodatkiem jest też tłuszcz, który zwiększa wilgotność ciasta i daje mu pożądaną miękkość. Można sięgnąć po olej, jednak my użyliśmy masła. Efekt jest naprawdę wyśmienity.

zakupy
09.06.2022 18:11 Lekarka pokazała paragon za zakupy w Biedronce. Kwota nie pozostawia złudzeń

Podwyżki się nie zatrzymują i są coraz bardziej szokujące. Pewna lekarka zrobiła zakupy dla swojej rodziny i pokazała za nie paragon z Biedronki. Trzycyfrowa kwota nie pozostawia złudzeń. Tak drogo jeszcze nie było, a jak zapowiadają eksperci, będzie jeszcze drożej. Biedronka to dyskont uchodzący za jeden z najtańszych. Wiele osób robi w nim zakupy, by zaoszczędzić trochę pieniędzy. Regularnie też prowadzi promocyjną sprzedaż wielu artykułów, co cieszy się dużym zainteresowaniem klientów. Niestety, w obecnych czasach nawet w Biedronce nie da się tanio zrobić zakupów.

omlet francuski
07.06.2022 22:31 Wilgotny i delikatny omlet po francusku. Prosty przepis

Zastanawiacie się, co zrobić na śniadanie? Proponujemy wilgotny i delikatny omlet po francusku. Przepis na niego jest bardzo prosty — wystarczy sięgnąć po 2 jajka, łyżkę masła i garść startego parmezanu. Danie wyjdzie wyborne — soczyste i rozpływające się w ustach. Omlet jest prostym daniem, które bazuje na jajkach. Łączy w sobie cechy jajecznicy i naleśnika. Robi się go szybko, a efekt jest bardzo smaczny. Można go podać z ulubionymi dodatkami, np. duszonymi pieczarkami, szpinakiem czy szynką. Omlet można przygotować na kilka sposobów. Jeśli chcecie, by omlet był puszysty, zacznijcie od ubicia białek, a potem wymieszajcie je z żółtkami. Gdy zaś lubicie wilgotne omlety, postawcie na ten francuski. Sprawdźcie poniżej, jak go zrobić.

masło
07.06.2022 20:39 Jak szybko zmiękczyć masło? Mamy niezawodne patenty

Robisz kanapki i nie możesz rozsmarować masła na pieczywie? A może przygotowujesz ciasto ucierane, a masło jest twarde? Powiemy ci, jak szybko zmiękczyć masło. Mamy na to niezawodne patenty, w tym jeden wyjątkowy z użyciem papieru do pieczenia i wałka. Poznaj też inne, sprytne sposoby na zmiękczenie kostki tłuszczu.Mało który tłuszcz smakuje tak dobrze, jak prawdziwe masło. Wysoka zawartość tłuszczu pochodzenia mlecznego sprawia, że w czasie jego jedzenia czujemy na języku przyjemny chłodek i doskonały smak. Minusem masła jest niestety fakt, że przechowywane w lodówce mocno twardnieje. By uzyskało smarowną konsystencję, potrzebuje doprowadzenia do temperatury pokojowej. Jak przyspieszyć ten proces, by nie tracić zbyt dużo czasu? Oto kilka prostych rozwiązań.

składniki na ciasto
02.06.2022 17:45 Co dodać do ciasta zamiast oleju? Zdrowszy, mniej kaloryczny zamiennik

Większość przepisów na ciasto przewiduje użycie masła lub oleju. Niestety tłuszcze te są bardzo kaloryczne. Co więc dodać do ciasta zamiast oleju? Bez problemu możecie sięgnąć po zdrowszy, mniej kaloryczny zamiennik, którym jest jogurt naturalny. Użyjcie go raz, a docenicie wilgotność i lekkość wypieku.Najpopularniejszymi tłuszczami dodawanymi do ciast jest masło, margaryna i olej. Pełnią one w wypiekach ważną funkcję, niestety są też bardzo kaloryczne. 100 g każdego z tych produktów dostarcza średnio ok. 700 kcal. Osoby dbające o linię unikają więc ciast, bo połączenie tłuszczu i cukru niestety nie służy sylwetce, ani zdrowiu. Czym więc zastąpić tradycyjne tłuszcze?

Czym jest masło klarowane i jak je zrobić?
02.06.2022 12:58 Czym jest masło klarowane i jak je zrobić? Warto wiedzieć

Masło często wykorzystujemy do smażenia. Niestety takie postępowanie nie należy do zdrowych praktyk. Zdecydowanie lepiej jest sięgnąć po masło klarowane, które w przeciwieństwie do tradycyjnego mlecznego wyrobu ma wysoki punkt dymienia. Zdradzamy jak zrobić je w domu. Masło klarowane doskonale sprawdzi się do przyrządzenia jajecznicy czy boczniaków z patelni. Popularny w kuchni indyjskiej produkt jest czystym tłuszczem, który według ajurwedy zwiększa odżywczość potraw i poprawia wchłanianie składników odżywczych. Warto mieć go w swojej kuchni. Z praktycznego punktu widzenia ghee — jak inaczej bywa nazywane klarowane masło — jest produktem, który rzadziej się przypala podczas przyrządzania potraw. Z tego względu wielu kucharzy sięga właśnie po niego.

bagietka czosnkowa
27.05.2022 09:40 Wyśmienita lepsza niż kupna bagietka czosnkowa. Mamy doskonały przepis

Jeśli jesteście wielbicielami bagietki czosnkowej, dziś powiemy wam, jak ją robić własnoręcznie. Mamy doskonały przepis, z którego wyjdzie wyśmienita, ba nawet lepsza niż kupna. Będzie doskonała na śniadanie, kolację lub przekąskę. Możesz ją zjeść samą, z sałatką lub podać do potraw. Bagietka jest specyficznym rodzajem bułki. Charakteryzuje się mocno porowatym, lekkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Jest bardzo smaczna, niestety ma taką wadę, że szybko traci świeżość. Jeśli więc zawsze chcecie mieć świeżą bagietkę na zawołanie, przygotujcie ją w domowym zaciszu. To nie takie trudne.

tarta z truskawkami
26.05.2022 10:45 Prosta tarta z truskawkami. Idealny deser na Dzień Matki

Jak uprzyjemnić dzisiejsze święto? Możecie przygotować prostą tartę z truskawkami. Będzie ona idealnym deserem na Dzień Matki. Jest łatwa i szybka do zrobienia, a zarazem pełna smaku. Doskonałe, kruche ciasto wprost rozpływa się w ustach, do tego krem z mascarpone i aromatyczne truskawki. Czego chcieć więcej?Tartę piecze się zazwyczaj na cieście kruchym lub francuskim. To pierwsze jest zdecydowanie łatwiejsze do samodzielnego przygotowania. Oczywiście, żeby było smaczne, trzeba wiedzieć, jak je zrobić. Na co więc zwrócić uwagę?W kruchym cieście istotne są proporcje. Nie należy do niego dodawać zbyt dużo mąki, bo ciasto stanie się zbyt twarde. Jeśli chodzi o mąkę, to najlepiej wybrać krupczatkę. Jest kaszkowata, co zwiększa kruchość i delikatność ciasta. Warto też użyć dobrze schłodzonych składników, a zwłaszcza masła i jajek.

Dlaczego warto wrzucić do kawy masło? Ma wiele korzyści
24.05.2022 07:56 Dlaczego warto wrzucić do kawy masło? Ma wiele korzyści

Kawa z masłem i olejem kokosowym jest popularnym śniadaniem w diecie keto. Bulletrproof coffee, bo o niej mowa nie tylko pobudza, ale daje również uczucie nasycenia na wiele godzin. Dlaczego warto wrzucić do kawy masło?Kawa z masłem i olejem kokosowym to bardzo modne śniadanie wśród osób będących na diecie keto, czyli diecie pozbawionej węglowodanów. Zamiast owsianki, której głównym składnikiem są właśnie cukry, osoby te wybierają dania, które złożone są głównie z tłuszczy.W diecie keto tłuszcze, które spożywane w odpowiedni sposób, przyczyniają się do niemal błyskawicznej utraty nadprogramowych kilogramów. Jest to bardzo skuteczna dieta, jednak przed jej zastosowaniem warto skonsultować się z lekarzem.Czarna kawa z dodatkiem masła i oleju kokosowego jest smaczna, pięknie pachnie i wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Z bulletproof coffee powinny zrezygnować jednak osoby cierpiące na wrzody, nadżerki i inne choroby układu pokarmowego. Kawa pita na pusty żołądek dodatkowo go podrażnia i może zwiększyć przykre objawy.Chcesz dowiedzieć się więcej o diecie keto? Poznaj zasady, zalety i jadłospis w diecie ketogenicznej.

Anna Starmach, kluski leniwe
22.05.2022 21:25 Proste kluski leniwe według przepisu Ani Starmach. W sam raz na niedzielny obiad

Szukacie pomysłu na lekkie danie? Proponujemy proste kluski leniwe według przepisu Ani Starmach. Będą w sam raz na niedzielny obiad albo na podwieczorek. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne, więc zostanie wam więcej czasu dla bliskich czy na odpoczynek. Kluski leniwe są prostym daniem, którym zachwycają się wszystkie pokolenia. Maluchy często otrzymują je w przedszkolu na obiad, ale jak tylko nadarzy się okazja, to nie pogardzą też nimi i starsi. Te lekkie kluski mają identyczny skład, jak pierogi z serem, ale nie trzeba ich lepić. Stąd też ich nazwa. Wszystkie składniki wystarczy bowiem połączyć, zagniatając z nich gładkie ciasto. Znamy już teorię, a więc do dzieła.

ciasto stefanka
21.05.2022 21:39 Błyskawiczna stefanka Bogusi, czyli miodownik inaczej. Idealne ciasto na weekend

Chcecie szybko zrobić pyszne ciasto? Polecamy błyskawiczną stefankę Bogusi, czyli miodownik w nieco innej wersji. Będzie idealne na weekend i doskonałe do kawy. Dodajcie tylko do ciasta 2 łyżki miodu, a deser zyska niepowtarzalny smak i wilgotność. Są domy, w których weekend nie obędzie się bez ciasta. Jest wtedy więcej czasu na jego przygotowanie, ale też większa ochota na jedzenie słodkiego. Oczywiście nikt nie lubi tracić zbyt dużo czasu na pichcenie w kuchni, dlatego proste wypieki są w cenie. Dziś proponujemy wam łatwy, przekładany wypiek. Do ciasta dodajcie koniecznie trochę miodu, a poprawi on smak i doda przyjemnego aromatu. Krem do przełożenia wykonacie z mleka i kaszy manny. Ciasto będzie lekkie i niezbyt słodkie.

domowe krakersy
21.05.2022 18:15 Banalny przepis na domowe krakersy. Sekretem jest dodatek sera

Macie ochotę na małą przekąskę? Nie musicie po nią biec do sklepu. Przedstawiamy banalny przepis na domowe krakersy. Ich sekretem jest dodatek startego sera, który dodaje im smaku i kruchości. Własnoręcznie przygotowane ciasteczka są pyszne i rozpływają się w ustach. Będą doskonałe na filmowy wieczór w domowym zaciszu. Przekąski potrafią wciągnąć, zwłaszcza jeśli są smaczne. Dlatego lepiej nie mieć ich w domu w nadmiarze. Jednak zjedzone od czasu do czasu i domowej roboty, nie powinny stanowić zagrożenia dla naszej sylwetki. Szczególnie jeśli nie są słodkie, lecz wytrawne. Tak, jak nasze serowe krakersy.

omlet
17.05.2022 07:59 Puszysty omlet na śmietanie. Fantastyczne śniadanie z 3 składników

Macie ochotę na fantastyczne śniadanie z trzech składników? Przygotujcie więc puszysty omlet na śmietanie. Zrobicie go w kilka minut, jest bardzo smaczny i pożywny. Czyli dokładnie taki, jaki powinien być pierwszy posiłek w ciągu dnia. Możecie go posypać szczypiorkiem, startym serem czy podać na słodko. Czy wy też tak macie? Jak śniadanie, to jajka? Gotowane, w postaci jajecznicy czy omleta. Trudno się dziwić temu wyborowi, bo z jajek na szybko można przygotować ciepły i zdrowy posiłek. Przyrządzając omlet nie trzeba za dużo cudować. Wystarczy rozmieszać jajka ze śmietaną i usmażyć. W taki sposób powstał właśnie nasze przepyszne śniadanie. Z pewnością wam posmakuje.

Lidl
13.05.2022 18:19 Lidl obchodzi 20-ste urodziny. Sieć przeszła samą siebie, znamy szczegóły oferty

Lidl obchodzi właśnie 20-ste urodziny. Z tej okazji sieć przeszła samą siebie i przygotowała dla swoich klientów niesamowite promocje. Znamy szczegóły oferty i wam je przedstawiamy. Jeśli jesteście zainteresowani proponowanymi produktami, wybierzcie się zaraz do sklepu, bo oferta obowiązuje tylko dzisiaj.Sieć Lidl towarzyszy nam już 20 lat. Polacy lubią w niej kupować, zwłaszcza jeśli ma ciekawe oferty. Z okazji swoich urodzin sieć sklepów przygotowała 20 niespodzianek dla klientów. I bardzo dobrze, bo chyba nie ma lepszego sposobu na uczczenie takiej rocznicy.

pierogi z owocami
13.05.2022 15:51 Pyszne pierogi z rabarbarem. Wspaniała propozycja na wiosenny obiad

Mamy dla was wspaniałą propozycję na wiosenny obiad. Są nią pyszne i orzeźwiające pierogi z rabarbarem. Przygotujcie je raz, a zachwycicie się ich smakiem i szybko wrócicie do tego przepisu. Zróbcie je jak najszybciej, bo teraz rabarbar jest najsmaczniejszy. Pierogi z owocami niektórzy widzieliby raczej na podwieczorek, ale wiele osób o tej porze roku ma ochotę na lekki obiad. Najlepiej bez dodatku mięsa, za to z wykorzystaniem wiosennych przysmaków. Jednym z takich wiosennych rarytasów jest rabarbar. Zwykle gotujemy z jego dodatkiem kompot lub pieczemy ciasta, jednak bardzo dobrze nadaje się też na pierogi. Jeśli chcecie nieco złagodzić smak rabarbaru i sprawić, by farsz miał intensywniejszy, czerwony kolor, połączcie go z truskawkami.

oleje
12.05.2022 17:29 Jak przechowywać tłuszcze i oleje? Garść najważniejszych porad

Czy butelkę z olejem przechowujesz tak, jak na zdjęciu? Jeśli tak, popełniasz wielki błąd. Sprawdź, jak należy przechowywać tłuszcze i oleje, by jak najdłużej zachowały swoje walory. Serwujemy garść najważniejszych porad. Przeczytaj je i wprowadź zmiany w swojej kuchni.Trudno wyobrazić sobie codzienne potrawy bez dodatku tłuszczu. Uwielbiamy bowiem smażyć, na bazie oleju robimy sos do sałatki, masłem smarujemy pieczywo, a i do zupy lubimy dorzucić odrobinę tego tłuszczu. Tłuszcze powinniśmy limitować, bo są kaloryczne, te zaś, pochodzenia zwierzęcego, dostarczają też cholesterol i nasycone kwasy tłuszczowe. Jednak nawet zdrowy olej czy oliwa z oliwek potrafią zamienić się w szkodliwy produkt, jeśli nie będziemy ich prawidłowo przechowywać.

banan
10.05.2022 21:56 Najlepsze domowe lody bananowe o smaku orzechów. Czysta rozkosz

Zapraszamy was na lody. Jednak nie na śmietankowe, jogurtowe, czy sorbetowe. Dziś proponujemy wam najlepsze domowe lody bananowe o smaku orzechów. Ich jedzenie to czysta rozkosz, która wychodzi nam na zdrowie. W lodach tych nie ma bowiem produktów pochodzenia zwierzęcego ani cukru. Poznajcie ten prosty przepis.Lody bananowe robi się z dobrze dojrzałych bananów. Mają one odpowiednią, kremową konsystencję i są na tyle słodkie, że nie trzeba do nich dodawać cukru. Można za to wzbogacić je przyprawami lub orzechami.Lody zrobione z bananów są lekkie i puszyste, choć nie zawierają jaj, śmietany, ani mleka. Mają za to wysoką wartość odżywczą, ponieważ banany stanowią doskonałe źródło potasu i błonnika. Poza tym dostarczają też sporo energii. Warto więc po nie sięgnąć nie tylko dla ochłody, ale też po to, by dostarczyć organizmowi zastrzyku energii.

Prosty przepis na domowe masło. Potrzebujesz tylko jednego składnika
07.05.2022 14:41 Prosty przepis na domowe masło. Potrzebujesz tylko jednego składnika

Domowe masło bez wątpienia jest najlepszym i smaczniejszym produktem do smarowania pieczywa. Masło przygotujesz w zaledwie kilka minut z jednego składnika - tłustej śmietany. Poznaj prosty przepis na domowe masło, efekt zachwyci całą rodzinę.Domowe masło zdecydowanie jest najzdrowsze i najsmaczniejsze. W żadnym sklepie nie kupisz tak dobrego produktu. Podczas wytrącania się masła z ubijania śmietany powstaje wyrób poboczny- maślanka. Maślankę możesz przelać do butelki, wstawić do lodówki i pić schłodzoną, możesz również ponownie ją zmiksować, aby zrobić większą ilość masła. Domowa maślanka również nie ma sobie równych, zblenduj ją z truskawkami lub malinami, a uzyskasz przepyszny i zdrowy koktajl.Masło może stać w lodówce przez wiele dni, posmaruj nim świeży, jeszcze ciepły chleb- tak przygotowana kromka nie wymaga żadnego dodatku, jest przepyszna. Domowe masło jest aksamitne, zdrowe i pozbawione konserwantów.

półki sklepowe
06.05.2022 13:57 Ważne ostrzeżenie GIS. Wycofano popularny produkt

Dotarło do nas ważne ostrzeżenie GIS. Wycofano bowiem popularny produkt, którym są roladki z kurczaka. Powodem takiego działania jest wykrycie w partii dania groźnych bakterii. Sprawdźcie, czy nie macie go w domu, a jeśli tak pod żadnym pozorem go nie jedzcie. Więcej szczegółów dowiecie się z naszego materiału. Choć producenci żywności starają się wytwarzać ją z jak największą dbałością o higienę, czasami dochodzi do błędów. W ich wyniku w produktach mogą pojawić się zanieczyszczenia, które mogą zagrażać naszemu zdrowiu, a nawet życiu. Gdy zostaną one wykryte, jest to szybko podawane do informacji publicznej. Dziś w szybkim przekazie na szczęście pomaga internet.

rzodkiewki z patelni
04.05.2022 19:40 Wyjątkowe rzodkiewki na ciepło z czosnkiem i natką pietruszki. Wiosenny smak

Lubicie rzodkiewki? Dziś powiemy wam, jak przyrządzić wyjątkowe rzodkiewki na ciepło z czosnkiem i natką pietruszki. Będą miały wiosenny smak i staną się doskonałym dodatkiem do obiadu. Ich przygotowanie jest bardzo proste, bo wystarczy przekroić warzywa na pół i podsmażyć z aromatycznymi składnikami.Rzodkiewki można w sumie kupić przez cały rok, jednak najsmaczniejsze są te wiosenne. Uwielbiamy je za to, że przyjemnie chrupią i mają ostrawy smak. Zwykle są zjadane na przekąskę, dodawane do twarogu i kładzione na kanapkach. Jednak można je też przygotować na ciepło. Będą idealne na przekąskę lub jako dodatek do obiadu.

sernik
04.05.2022 17:16 Puszysty i lekki sernik z ryżu. Delikatniejsza wersja klasyki

Proponujemy wam nieoczywistą słodkość, a mianowicie puszysty i lekki sernik z ryżu. Jest delikatniejszą wersją klasyki, jednak jego podstawę stanowi nie ser, lecz inny popularny produkt, czyli ryż. Przetestujcie nasz przepis, a przekonacie się, że nigdy nie jedliście tak wybitnego ciasta. Sernik jest niezwykle smacznym i pożywnym ciastem. Dostarcza nam nie tylko cukru i tłuszczu jak większość słodkości, ale też dużą dawkę białka, wapnia i fosforu. My postanowiliśmy jednak wzbogacić sernik ryżem. Dzięki temu jest niezwykle lekki i puszysty. Przekonajcie się o tym sami.

czosnek grillowany
03.05.2022 17:23 Długo pieczony czosnek z grilla. Idealny do smarowania pieczywa

Macie już rozpalone grille? Możecie przygotować rarytas, a mianowicie długo pieczony czosnek z grilla. Jest idealny do smarowania pieczywa, ale też stanowi świetny dodatek do sałatek i mięs. Jak go przygotować? W zasadzie wystarczy główkę czosnku zawinąć w folię i upiec. Będziecie zaskoczeni smakiem tego warzywa. Czosnek jest nieodzownym dodatkiem do wielu potraw. Takiego smaku i aromatu, jak to warzywo mało co potrafi nadać. Można go dodawać do potraw z mięs, drobiu, ryb i warzyw. Dziś jednak czosnek wystąpi u nas w roli głównej, a mianowicie nie tyle będzie dodawał smaku, ile sam zamieni się w smarowidło. Wcześniej trzeba go tylko upiec, np. na grillu.

omlet ze szczawiem
30.04.2022 07:57 Wiosenny omlet ze szczawiem. Odświeżające śniadanie

Macie ochotę na oryginalny, poranny posiłek? Przygotujcie wiosenny omlet ze szczawiem. Wasze śniadanie będzie sycące i odświeżające dzięki połączeniu pożywnych jajek i kwaśnego warzywa. Zrobicie je błyskawicznie, wystarczy, że wcześniej wybierzecie się na krótki spacer.Młode listki szczawiu pojawiają się, gdy tylko zrobi się trochę cieplej. Zwykle na przełomie kwietnia i maja. Można je spotkać w przydomowych ogródkach, na łąkach i polanach. Oczywiście nie należy zbierać szczawiu w pobliżu ruchliwych ulic, bo będzie zanieczyszczony. Bez problemu kupicie go również na bazarkach.Przygotowanie omleta ze szczawiem jest bardzo proste. Wystarczy przesmażyć listki, zalać je masą jajeczną i usmażyć. To połączenie jest nie tylko smaczne, ale też korzystne dla naszego zdrowia. Jajka neutralizują bowiem działanie kwasu szczawiowego zawartego w zielonych liściach.

masło i margaryna
29.04.2022 09:14 Masło czy margaryna? Które smarowidło jest lepsze? Odpowiedź zaskakuje

Masło czy margaryna? Które smarowidło jest lepsze? Spór na ten temat trwa od wielu lat, a jak się okazuje, wielu Polaków jest w poważnym błędzie, bo uważa masło za tłuszcz idealny. Pora więc rozwiać wszelkie wątpliwości, poznać wady i zalety każdego tłuszczu, by stosować go bez obaw. Od dawien dawna trwa spór o wyższość masła nad margaryną i na odwrót. Jest on nakręcany przez producentów obu rodzajów tłuszczu, którzy chcą przekonać konsumentów do swojego produktu. Głośniej są reklamowane margaryny, bo i ich wytwórcy to wielkie koncerny. Kto jednak ma w tym sporze słuszność?

zupa szczawiowa
20.04.2022 10:09 Jak przyrządzić zupę szczawiową? Bez jednego składnika jest niekompletna

Rozpoznajesz zupę ze zdjęcia? Oczywiście, to szczawiowa. A wiesz, jak przyrządzić zupę szczawiową? Pamiętaj, że bez jednego składnika będzie niekompletna. Tym ważnym dodatkiem jest jajko, które wpływa nie tylko na smak i wygląd potrawy.Zupa szczawiowa to przysmak, który zwykle przyrządzamy wiosną. O tej porze roku pojawiają się bowiem młode i delikatne listki szczawiu, które aż proszą się, by przerobić je na coś pysznego. Oczywiście zupę szczawiową można gotować przez cały rok, wykorzystując do jej przyrządzenia szczaw pasteryzowany.Dużym atutem tej zupy jest wyraźny, kwaśny smak. Przypadnie on do gustu tym, którzy lubią zupy z charakterem. Na dodatek przygotowanie potrawy jest dość szybkie i proste. Warto ją więc ugotować choć raz w sezonie.

ciasto czekoladowe
12.04.2022 08:01 12 kwietnia - Międzynarodowy Dzień Czekolady. Przepis na szałowe ciasto czekoladowe

Nie wszyscy smakosze wiedzą, jakie święto dzisiaj obchodzimy. A 12 kwietnia przypada Międzynarodowy Dzień Czekolady. Z tej okazji prezentujemy przepis na szałowe ciasto czekoladowe. Bo chyba nie ma lepszego sposobu, by uczcić to święto, niż upiec pyszne ciasto i zjeść je z najbliższymi. Czekolada należy do najzdrowszych słodyczy. Jest co prawda słodka i zawiera sporo tłuszczu, jednak dostarcza też wielu cennych składników. Wśród nich magnez, żelazo, potas, cynk, miedź i mangan. Dzięki zawartym składnikom czekolada poprawia nastrój, zwiększa odporność, poprawia krążenie, dodaje energii. Poza tym czekolada jest bogata w polifenole, a więc składniki, które mają działanie przeciwutleniające. Za ich sprawą słodycz ta chroni przed chorobami nowotworowymi i opóźnia starzenie się organizmu. Warto przy okazji dodać, że zdrowotne zalety czekolady wiążą się z zawartym w niej kakao. Im więcej czekolada go zawiera, tym jest wartościowsza. Przy okazji zawiera też mniej cukru, co również jest korzystne dla naszego organizmu.

jajko po wiedeńsku
11.04.2022 18:33 Co trzeba zrobić, aby jajka po wiedeńsku wyszły idealnie? Garść skutecznych porad

Lubicie dania z jaj? A wiecie, co trzeba zrobić, aby jajka po wiedeńsku wyszły idealnie? Mamy dla was garść skutecznych porad, dzięki którym udadzą się jak nigdy. Znaczenie ma bowiem niewielki szczegół, jajka trzeba bowiem wyjąć z lodówki 30 minut wcześniej. Poznajcie też inne tajniki tej potrawy.Jajka kochają niemal wszyscy. I trudno się temu dziwić, wszak są smaczne, zdrowe i szybkie do przygotowania. Zazwyczaj serwujemy je na śniadanie w postaci jajecznicy, jaj sadzonych, gotowanych czy też jajek po wiedeńsku. Te ostatnie są jedną ze smaczniejszych potraw robionych z jaj. Sztuką jest jednak prawidłowe przygotowanie jajka po wiedeńsku, tzn. tak, by miało ścięte białko i płynne żółtko. Przeczytajcie więc nasze wskazówki, a unikniecie błędów.

siostra Anastazja, babka
10.04.2022 21:36 Pyszna wielkanocna babka od siostry Anastazji. Dodatek uwielbianego owocu zachwyci każdego

Jakie ciasta planujecie upiec na święta? Może wśród nich znajdzie się pyszna wielkanocna babka od siostry Anastazji? Ma dodatek uwielbianego owocu, który z pewnością zachwyci każdego. Są to kawałki brzoskwiń z syropu, które nie tylko ładnie wyglądają w cieście, ale też dodają mu soczystości i ciekawego smaku. Na każdym wielkanocnym stole z pewnością pojawi się baba, a co najmniej babka. Ciasta te są typowymi wypiekami kojarzącymi się z Wielkanocą. Baby są robione z ciasta drożdżowego, babki z ucieranego. I właśnie taką szybką i pyszną babkę proponuje upiec na święta siostra Anastazja.