Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Masło

Masło

piszinger
24.01.2023 12:50 Ogiński pokazał jak zrobić piszinger. Smak dzieciństwa w najlepszym wydaniu

Czy da się wyczarować cudowny deser z zaledwie 6 składników? Odpowiedź na to pytanie zna doskonale Piotr Ogiński. Swojego piszingera przygotowuje dokładnie tak samo, jak robiono to przed laty. Grzechem jest tego nie spróbować.Piszinger jest przysmakiem z dzieciństwa, który niektórzy z nas pamiętają jeszcze z czasów PRL'u. Z uwagi na ograniczony dostęp do wielu produktów w kuchni liczyła się wtedy kreatywność i umiejętność wyczarowania czegoś z niczego. Nic nie mogło równać się ze smakiem czekoladowego kremu ukrytego między warstwami wafli. O tym rewelacyjnym smaku przypomina nam dziś popularny kucharz Piotr Ogiński.Pamiętaj, że masło użyte do tego przepisu musi być miękkie. Twardy tłuszcz prosto z lodówki nie będzie chciał połączyć się z pozostałymi składnikami na gładką masę. Ważne jest, aby ten składnik wyjąć do ogrzania odpowiednio wcześnie.

faworki
24.01.2023 11:46 Wachowicz pokazała swój kunszt. Jej faworki zachwycają smakiem, wszystko przez odpowiedni tłuszcz

W tłusty czwartek w każdym domu musi znaleźć się talerz faworków. Najlepsze oczywiście są te wykonane samodzielnie. Pyszna porcję tego specjału możesz przygotować dzięki sprawdzonemu przepisowi Ewy Wachowicz. Dzięki smażeniu na smalcu słodki chrust wychodzi kruchy i delikatny.Zdania odnośnie najlepszego tłuszcze do smażenia faworków są podzielone. Niektórzy używają w tym celu oleju rzepakowego. Znana dziennikarka stawia jednak na klasyczny składnik do smażenia, czyli wieprzowy smalec. Nie ma najmniejszych wątpliwości, ze to najlepszy wybór.Równie ważna, jak wybór właściwego tłuszczu, jest odpowiednia temperatura smażenia. Przed przystąpieniem do smażenia właściwego, wrzuć na rozgrzany smalec kawałek faworkowego ciasta. Jeśli od razu wypłynie na powierzchnię i będzie mieć słomkowy kolor, znaczy to, że temperatura jest w sam raz. Faworki najlepiej przyrządzać na średniej mocy palnika.

pierogi leniwe
18.01.2023 18:07 Ekspresowe pierogi leniwe. Idealne na podwieczorek lub lekki obiad

Pierogi leniwe doskonale spiszą się w roli podwieczorku lub prostego, acz smacznego dania obiadowego. Ich nazwa wzięła się z niezwykle łatwego i bezproblemowego przygotowania. Tak naprawdę wystarczy około 20 minut, by zaserwować domownikom tę niebywale pyszną potrawę. Sekretem udanych pierogów leniwych jest szybkie połączenie składników. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo, bo stanie się kleiste i lepkie. Potem serowe kluski wystarczy wrzucić na osolony wrzątek i polać stopionym masłem lub tartą bułką zrumienioną na maśle.

Wystarczy wrzucić 1 składnik do słoika, żeby zrobić najlepsze masło, jakie jadłeś w życiu
14.01.2023 10:50 Wystarczy wrzucić 1 składnik do słoika, żeby zrobić najlepsze masło, jakie jadłeś w życiu

Domowe masło smakuje rewelacyjnie. Produkt przygotujesz wyłącznie ze śmietany. Wystarczy ją energicznie potrząsać przez kilka minut. Domowe masło podaj z upieczonym, domowym chlebem. Śniadanie będzie smakować jak u babci.Inflacja i światowy kryzys przyczyniły się do wzrostu cen żywności. Za kostkę masła 82% tłuszczu zapłacimy teraz minimum 8 zł. Masło możemy zrobić również samodzielnie, wykorzystując prostą, babciną metodę. Jak zrobić masło? Na kanale bonkol na YouTube dowiemy się, jak w kilka minut zrobić domowe, aksamitne masło o doskonałym smaku. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcie wykorzystane w artykule. Domowe masło będzie gotowe błyskawicznie.Domowe masło zrobimy z kremówki. Po kilku minutach ubijania śmietany 30%, wytrąci się najpierw maślanka, po chwili i masło. Miękkie, jasne masło wkładamy do pojemnika z zimną wodą i odstawiamy na dosłownie minutę. Po tym czasie nadajemy masie kształt i schładzamy w lodówce.

lidl
13.01.2023 09:52 Tłumy pognały do sklepów w całej Polsce. Mięso, ser i masło za ułamek ceny. Lidl poszedł na całość

Niekończące się podwyżki wszystkim dają się we znaki. Na szczęście nadal można liczyć na sklepowe promocje. Lidl zaskoczył wyjątkowo korzystnymi cenami na mięso, ser i masło. W wielu gospodarstwach domowych liczy się obecnie każdy grosz. W ramach oszczędności warto wybrać się na większe zakupy do popularnej sieci handlowej. W Lidlu na podstawowych produktach zaoszczędzisz nawet do kilkudziesięciu. Szkoda nie skorzystać z takiej okazji.

Kalafior na parze
11.01.2023 10:53 Koniec z gotowaniem kalafiora w wodzie. Inny sposób jest 100 razy lepszy. Smak powala

Kalafior na parze będzie świetną przekąską lub dodatkiem do obiadu. W towarzystwie wyrazistego sosu czosnkowego smakuje obłędnie i mało kto mu się oprze. Trudno się dziwić — jest o wiele delikatniejszy niż gdyby był gotowany w wodzie. Musicie spróbować. Kalafior na parze jest zdrowy i pełen smaku. Warzywo podane wraz z pełnym charakteru masłem czosnkowym spodoba się nawet wybrednym. Przygotowując je według naszego przepisu, sprawicie, że będzie lekko chrupiące i będzie miało nieziemski aromat. Posypcie go dodatkowo zieleniną i odrobiną soli oraz pieprzu, a na długo zapamiętacie ten posiłek.

krokiety
09.01.2023 21:03 Gessler wskazała najczęstszy błąd przy robieniu krokietów. Popełniamy go nagminnie

Nawet tak prosta czynność, jak usmażenie naleśników na krokiety wymaga przestrzegania ważnych wytycznych. Przypomina o tym znana restauratorka Magda Gessler. Podczas przygotowania ciasta mleko oraz wodę dodajemy do przesianej mąki, nigdy na odwrót. Takiemu autorytetowi lepiej zaufać.Wiele osób przygotowanie naleśników do krokietów zaczyna od wlania płynów do miski, a następnie wsypuje do nich mąkę. Okazuje się, że jest to błąd. Składniki ciasta lepiej zwiążą się, jeśli połączymy je w odwrotnej kolejności. Magda Gessler swoje naleśniki do krokietów przygotowuje właśnie w taki sposób.Składniki na naleśniki do krokietów powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka oraz mleko wyjmij z lodówki na ok. 60 minut przed planowanym przyrządzeniem ciasta. Szybko przekonasz się, że dzięki przestrzeganiu tych prostych zasad Twoje krokiety wyjdą doskonałe za każdym razem.

Jak szybko zmiękczyć masło? 1 patent jest wprost doskonały
08.01.2023 19:51 Jak szybko zmiękczyć masło? 1 patent jest wprost doskonały

Miewasz rano problem z twardym masłem? Jeden prosty trik pomoże Ci bez problemu rozsmarować je na pieczywie. Wystarczy ogrzać porcję tłuszczu ciepłym naczyniem. Sprawdź dokładnie, jak przeprowadzić ten proces, by masło nie rozpuściło się, a było jedynie miękkie. Masło jest o wiele smaczniejsze i zdrowsze od margaryny. Ma jednak jedną wadę - po wstawieniu do lodówki robi się twarde i nie posmarujemy nim kromki chleba. Jak zmiękczyć masło? Wiele osób wstawia całą kostkę do mikrofali. To nie jest dobry pomysł, ponieważ produkt po kilku sekundach jest zupełnie roztopiony.Niektórzy nie wstawiają masła do lodówki, żeby nie stwardniało. Ta metoda przyczynia się jednak do namnażania się bakterii. Masło nie może być przechowywane w temperaturze pokojowej, ponieważ psuje się o wiele szybciej, a jest przecież drogie. Jak zmiękczyć masło? Wypróbuj rewelacyjny sposób z miską i wrzątkiem.Twarde masło możesz również zetrzeć na tarce do warzyw i sera. Wiórki będą miękkie i szybko rozprowadzisz je na kromce świeżego pieczywa. Jeśli na maśle zauważysz zmianę koloru lub zacznie intensywnie pachnieć, koniecznie wyrzuć produkt. To znak, że się zepsuło.

Naleśniki z sosem pomarańczowym Ani Starmach
08.01.2023 17:39 Starmach pokazała, jak robi naleśniki z sosem pomarańczowym. Światowy hit na Twoim stole

Naleśniki z sosem pomarańczowym są elegancką i niesamowicie smaczną, słodką wersją dobrze znanego rarytasu. Z przepisem Ani Starmach przygotujecie je w kilka chwil i oczarujecie nimi domowników. Potrawa doskonale sprawdzi się na deser, podwieczorek, a nawet na lekką kolację. Pochodzące z Francji crêpes Suzette, czyli deser składający się z naleśników i pysznego sosu z karmelizowanego cukru i masła doprawionego sokiem pomarańczowym, z łatwością przygotujecie w domu. Jedynym składnikiem, którego znalezienie będzie konieczne, jest likier pomarańczowy. Sekretem smaku tej odsłony delikatnych i cienkich naleśników jest bowiem flambirowanie, czyli podpalenie dania bezpośrednio przed podaniem. Pozwala ono na dosmaczenie potrawy, która finalnie jednak nie zawiera alkoholu. Przy okazji przysmak nabiera też przyje,nego karmelowego posmaku.

Zasmażka bez tłuszczu jest zdrowsza
08.01.2023 13:57 Na jakim tłuszczu robisz zasmażkę? Nasza wersja jest o niebo lepsza od innych

Zasmażka jest popularnym dodatkiem do wielu zup czy sosów. Ma za zadanie dodać potrawie smaku, koloru, a także ją nieco zagęścić. Najczęściej zasmażkę przyrządza się z mąki i tłuszczu, dlatego jest dość kaloryczna. Proponujemy więc postawić na jej lżejszą wersję i zamiast tłuszczu dodać wodę lub bulion. Będzie równie smaczna.Wiele dań kuchni polskiej wzbogaca się o zasmażkę. Smażona na tłuszczu mąka pozwala szybko je zagęścić, lecz sprawia, że potrawy tracą na lekkości. Prosty wariant beztłuszczowy pozwoli odpowiednio wprowadzić mąkę do sosu czy zupy. Podpowiadamy, jak go przygotować i wyjaśniamy, czym różni się od innych wersji.

ceny mleka i masła
04.01.2023 20:41 Nowe informacje o cenach mleka i masła. Polacy będą zaskoczeni

Nie mamy dla Was dobrych wieści odnośnie cen mleka oraz masła. Koszt ich zakupu będzie niestety coraz wyższy. Pod tym względem musimy przygotować się na trudny rok. Winne takiego stanu rzeczy są wciąż rosnące koszty wyrobu żywności.Kryzys energetyczny, wojna na Ukrainie, ograniczenia produkcji a także brak rąk do pracy w branży rolnictwa i mleczarstwa powodują niebotyczne ceny wytwarzania podstawowych produktów spożywczych. Boryka się z nimi nie tylko Polska, ale i cała Europa. Podwyżki najboleśniej uderzają w mleczarnie oraz konsumentów.

Zetrzyj i dodaj do jajecznicy. Wyjdzie idealna
02.01.2023 21:47 Zetrzyj i dodaj do jajecznicy. Wyjdzie wręcz idealna, już nie zrobisz inaczej

Zetrzyj kawałek parmezanu, mozzarelli lub goudy i dodaj do jajecznicy. Mistrzowskie śniadanie będzie gotowe w kilka minut. Ser dobrze połączy kawałki ściętych jajek z resztą składników. Jajecznica będzie aksamitna i pełna smaku.Do jajecznicy możemy dodać wszystkie składniki, na jakie tylko mamy ochotę. Możemy przyrządzić jajka z boczkiem, szynką, kiełbasą. Dodać cebulę, szczypiorek, pomidora, paprykę, pieczarki, grzyby, kurki i wiele innych produktów.Niektórzy jajecznicę przygotowują na śmietanie, inni dodają mleko, majonez. Mało kto wie jednak, że smak kultowego śniadanie możemy wzbogacić również o ser. Do jajecznicy polecam starty parmezan. Dobrze sprawdzi się również mozzarella lub zwykły ser typu gouda. Wystarczy kilka łyżek wymieszać z jajkami i wlać na patelnię.Do jajecznicy z serem również możemy dodać to, na co mamy ochotę. W poniższym przepisie znajduje się pomidor, czerwona cebula i szczypiorek. Składniki możemy zamienić lub dodać mięso. Na 5- 6 jajek dodajmy 2- 3 łyżki startego sera. Jajecznica wyjdzie obłędnie.

jak odgrzać pierogi
25.12.2022 09:00 Jak odgrzać pierogi? 2 sposoby są godne uwagi, trzeci lepiej sobie darować

Umiejętne odgrzanie pierogów przyda się nie tylko z okazji świąt. Źle przygotowana potrawa może być nieapetyczna lub podgrzana nierównomiernie. Jak odgrzać pierogi, aby były idealne do podania? Jeśli zależy Ci na najlepszym efekcie, zapomnij o używaniu kuchenki mikrofalowej.Aby sprawić, by pierogi były ciepłe i apetyczne, postaw na jeden z dwóch sprawdzonych sposobów. Zależnie od oczekiwań, wybierz gotowanie w wodzie lub odsmażanie. Pierwsza metoda zapewni miękkie, delikatne ciasto, druga zaś chrupiącą i zrumienioną otoczkę wokół farszu. Jak odgrzać pierogi tymi sposobami?

jajko po wiedeńsku
15.12.2022 04:00 Jak zrobić jajko po wiedeńsku? Szybki, śniadaniowy specjał zachwyca smakiem i delikatnością

Jajko po wiedeńsku jest jednym ze sposobów zaserwowania jajka na miękko. Metoda jest szybka i wyjątkowo apetyczna. Dzięki gotowaniu w szklance, mamy pełną kontrolę nad stopniem ścięcia zarówno żółtka, jak i białka. Tak przygotowane jajko kusi apetycznym wyglądem i zachwyca delikatnością. Jajko po wiedeńsku zwyczajowo podaje się z odrobiną masła, przyprawione solą i pieprzem. Można wzbogacić je również o inne dodatki. Ulubione zioła czy tarty ser żółty skomponują się z tym daniem idealnie.

duszona marchewka
25.11.2022 22:52 Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Sycący obiad nie może obyć się bez warzywnego dodatku. W nadchodzących zimowych miesiącach coraz chętniej sięgamy po ciepłe uzupełnienie posiłku. Prostym, a zarazem sprawdzonym przepisem tego rodzaju jest duszona marchewka. Dzięki dodatkowi masła wychodzi idealnie kremowa.Duszona marchewka z masłem to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Często występuje w towarzystwie groszku, ale wyśmienicie smakuje także solo. Poznaj nasz błyskawiczny przepis na ten obiadowy dodatek. Będziesz do niego wracać nie raz.

kluski śląskie
22.11.2022 19:14 Dlaczego kluski śląskie nie dają się ładnie formować? Klucz do sukcesu tkwi w odpowiedniej temperaturze

Kluski śląskie są uwielbianym dodatkiem do obiadu. Doskonale pasują do mięs pieczonych i duszonych oraz wielu sosów. Jak przygotować idealne kluski śląskie? Żeby ładnie dały się formować i wyglądały elegancko na talerzach, warto zwrócić uwagę na odpowiednią temperaturę ziemniaczanego ciasta. Każda gospodyni ma swój sprawdzony przepis na kluski śląskie. Zdarza się jednak, ze mimo zachowanych dokładnie proporcji, ziemniaki nie chcą się formować w zgrabne kuleczki. Jak temu zaradzić?

polewa czekoladowa
20.11.2022 20:18 Prosty przepis na domową polewę czekoladową. Udekorujesz nią każde ciasto

Polewa czekoladowa z masła, cukru, kakao i mleka jest idealna do dekoracji domowych ciast i deserów. Odznacza się pełnym smakiem, doskonałą gęstością i plastycznością. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Nie przepłacaj więc za gotowy produkt. Polewę czekoladową możemy przygotować w przeróżny sposób. Możemy zrobić ją z czekolady z dodatkiem śmietany, masła, mleka. Możemy zamiast masła wykorzystać margarynę. Najlepszą polewę zrobimy jednak z oryginalnego kakao. Polewa będzie miała pełny, czekoladowy smak.Aby polewa czekoladowa wyszła gładka, cukier puder i kakao przesiej przez gęste sito, żeby pozbyć się grudek. Polewa dzięki sporej zawartości masła i odrobiny mleka jest plastyczna, szybko zastyga i nie kruszy się podczas krojenia ciasta. Domowa polewa czekoladowa świetnie sprawdzi się jako dekoracja do ciast czekoladowych, z orzechami, owocami, przyprawami korzennymi. Sernik, piernik, makowiec i inne wypieki również będą wyglądać i smakować obłędnie, jeśli polejemy je masą z kakao. Polewa sprawdzi się także do dekoracji deserów, naleśników i gofrów.

naleśniki
20.11.2022 12:03 Babcia Ela smaży naleśniki tylko z jednej strony. Patent jest hitem

Babcia Ela przywiozła z wakacji niebanalny przepis na naleśniki. Marokański specjał zwraca uwagę oryginalnym wyglądem oraz niezwykle delikatną konsystencją. Puszyste naleśniki smaży się tylko z jednej strony. To ciekawa i smakowita alternatywa dla naszych rodzimych placków.Ciasto na marokańskie naleśniki wykonuje się z dodatkiem drożdży. Dzięki temu placuszki są bardzo puszyste. Według babci Eli naleśniki te zwyczajowo podaje się z miodem oraz roztopionym masłem. Z tych dwóch składników w mgnieniu oka przygotujesz do nich apetyczny sos.

Masło czosnkowo-ziołowe - prosty przepis
19.11.2022 20:33 Proste i smaczne masło czosnkowo- ziołowe. Przepis krok po kroku

Masło czosnkowo-ziołowe jest świetnym dodatkiem do pieczywa i wielu innych. Prosty w przygotowaniu i aromatyczny tłuszcz nie raz urozmaici wasze posiłki. Kilka składników zamienić masło w fantastyczne smarowidło. Spróbujecie?Jeśli szukacie czegoś, co będzie pasowało do chrupiącego, świeżego chleba, masło czosnkowo-ziołowe sprawdzi się idealnie. Kremowy i pełen aromatu tłuszcz o wyrazistym smaku spodoba się nawet wybrednym.Przygotowanie takiego przysmaku jest wyjątkowo proste. Wystarczy posiekać ulubione zioła i połączyć je ze świeżo posiekanym czosnkiem i całość dodać do mięciutkiego masła. Po schłodzeniu smarowidło będzie gotowe.

Pieczesz kruche ciasto? Sprawdź, kiedy najlepiej się za nie zabrać
15.11.2022 22:08 Pieczesz kruche ciasto? Sprawdź, kiedy najlepiej się za nie zabrać

Kruche ciasto jest bardzo uniwersalne i przygotujemy z niego między innymi tarty, spody do domowych wypieków, ciastka. Niezależnie od tego, czy robimy ciastka do kawy, czy ciasto z owocami lub kremem, kruche ciasto musimy odpowiednio przygotować, w przeciwnym razie będzie twarde. Warto też upiec je 2-3 dni wcześniej, bo wtedy będzie jeszcze smaczniejsze. Kruche ciasto przygotujemy z mąki, jajek, zimnego masła i cukru. Mąkę, masło i cukier dodajemy w proporcji 3:2:1, czyli na 300 g mąki dodajemy 200 g masła i 100 g cukru. To idealne proporcje. Do kruchego ciasta najlepiej sprawdzi się drobny cukier do wypieków lub cukier puder.Niektórzy do kruchego ciasta dodają całe jajko, inni wyłącznie żółtko. Do ciasta zawsze jednak warto dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Ciasto z dodatkiem łyżki produktu wyrobimy szybciej, będzie również bardziej zwarte i nie będzie się tak kruszyć.Kruche ciasto wymaga odpowiedniego wyrabiania i schłodzenia. Zbyt długie wyrabianie i zbyt krótki czas chłodzenia zepsują wypiek. Stanie się on twardy i zdeformowany po upieczeniu. Kruche ciasto upieczmy 2-3 dni przed planowanym podaniem, a będzie smaczniejsze.

ciasto bez pieczenia
02.11.2022 19:30 Proste ciasto bez pieczenia 3 bit. Nie tylko dla miłośników kultowego batonika

Przestawiamy rewelacyjny przepis na ciasto bez pieczenia. Pomiędzy chrupiącymi herbatnikami zamykamy masę budyniową oraz kajmakową, a całość dekorujemy bitą śmietaną. Ten słodki deser z pewnością skradnie serca dzieci, ale również dorośli docenią jego niezwykły smak. Ciasto 3 bit, jak każde ciasto bez pieczenia, wymaga przed podaniem spędzenia nieco czasu w lodówce. Z tego względu jego przygotowanie najlepiej zaplanować sobie dzień wcześniej. Jeśli jednak potrzebujesz deseru na ostatnią chwilę, 2-3 godziny chłodzenia również będą wystarczające.

naleśniki
28.10.2022 18:04 Znamy sekret cienkich i elastycznych naleśników. Wystarczy dodać do nich 1 składnik

Naleśniki są niezwykle proste do zrobienia. Co nie oznacza jednak, że za każdym razem wychodzą idealne. Marzeniem są cienkie i elastyczne placuszki, które bez problemu można składać na cztery czy rolować. Co zrobić, by takie wyszły? Otóż wystarczy dodać do ciasta trochę stopionego masła. Idealne naleśniki wymagają perfekcyjnie dopracowanej receptury. Prezentowany poniżej sposób pochodzi z Francji, która może pochwalić się jednymi z najlepszych naleśników na świecie. Teraz możesz samodzielnie usmażyć wyborne naleśniki godne kulinarnych mistrzów.

Canva / Iamthatiam
22.10.2022 13:41 Przesoliłaś ziemniaki? Nic straconego, możesz je jeszcze uratować. Mistrzowie kuchni mają 1 trik

Nie ma świecie kucharza, któremu nie zdarzyło się nigdy przesolenie ziemniaków. Ta mała kuchenna katastrofa może spotkać każdego, niezależnie od stopnia jego kulinarnego zaawansowania. Jeśli nieszczęście trafi na nas, warto wiedzieć jak uratować przesolone ziemniaki. Zrobienie z nich puree jest pomysłem tyleż prostym, co genialnym.Przesolone ziemniaki to nie koniec świata. Zbyt słone warzywa nie są powodem, dla którego cały ich garnek mamy spisać na straty. Z naszego poradnika dowiesz się nie tylko tego, jak uratować przesolone ziemniaki, ale także jak gotować ziemniaki i ustrzec się przed podstawowymi kuchennymi błędami.

jajecznica
22.10.2022 08:09 Aksamitna jajecznica po francusku. Sekret tkwi w zaskakującym dodatku

Znamy sposób na idealnie kremową jajecznicę. Aksamitna jajecznica po francusku swoją niezwykłą konsystencję zawdzięcza sporemu dodatkowi masła. Wystarczy, że tuż przed smażeniem wymieszasz starannie jajka z dwoma łyżeczkami tego tłuszczu. Trudno wyobrazić sobie lepszą propozycję na śniadanie.Aksamitną jajecznicę po francusku można usmażyć tradycyjnie na patelni, jednak lepiej sprawdzi się w tej sytuacji niewielki garnek. Umożliwi on dokładne i energiczne mieszanie jajek, co nie pozostanie bez wpływu na efekt końcowy tego dania. Na koniec wystarczy odrobina soli i pieprzu, aby cieszyć się jajecznicą w zupełnie nowej odsłonie.Sekret aksamitnej jajecznicy po francusku to nie tylko dodatek masła. Nie bez znaczenia jest tez sam sposób przygotowania tej popularnej potrawy. Z przyjemnością przedstawiamy instrukcję krok po kroku.

jak zmiękczyć masło
20.10.2022 22:52 Jak najszybciej zmiękczyć masło? Nigdy więcej nie będziesz mieć problemu ze smarowaniem

Jak często macie rano problem z posmarowaniem pieczywa? Spieszycie się do pracy, robicie kanapki do szkoły, ale zapomnieliście wyjąć wcześniej masło z lodówki. Jest twarde i prędzej zrobi dziurę w chlebie, niż ładnie go pokryje. Mamy dla Was kilka sposobów na szybkie zmiękczenie masła. Warto je sobie zapamiętać. Margaryna może być zamiennikiem masła do kanapek, jednak mimo łatwego rozsmarowywania jej smak nie każdemu odpowiada. Z tego też względu często wybieramy nierówną walkę z twardym masłem zamiast jego niezbyt smacznej, choć wygodniejszej alternatywy. Jak więc szybko zmiękczyć masło, aby móc się cieszyć nim na kanapce bez zbędnego czasu oczekiwania?

Szybka zupa z pora według Kuronia. Tańszej i smaczniejszej nie wymyślisz. Pamiętaj tylko o chrupiącym dodatku
20.10.2022 15:53 Szybka zupa z pora według Kuronia. Tańszej i smaczniejszej nie wymyślisz

Zupa z pora według przepisu Jakuba Kuronia zachwyci wszystkich zabieganych. Danie jest proste w przygotowaniu, tanie i smakuje rewelacyjnie. Zupę podajmy z domowymi grzankami czosnkowymi. Możecie być pewni, że wszyscy poproszą o dokładkę.Zupy-krem są niezwykle pożywnymi i zdrowymi zupami. Jesienią postawmy na dania rozgrzewające i wzmacniające odporność, np. zupę z dyni, czosnku, czy właśnie zupę z pora. Zupa z przepisu Jakuba Kuronia wychodzi niezwykle aromatyczna dzięki dodatkowi gałki muszkatołowej i świeżej zieleniny. Na stronie kuron.com.pl Jakub Kuroń publikuje wiele ciekawych przepisów na dania główne, ciasta i desery. To właśnie z tej strony pochodzi przepis na zupę z pora wykorzystany w artykule. Zupa krem z pora jest gotowa dosłownie po 30 minutach, a jej smak zachwyci każdego domownika.Do ugotowania zupy z pora potrzebujemy również kilku ziemniaków, masła, śmietany, bulionu i przypraw. Zamiast bulionu możemy wykorzystać również rosół z poprzedniego dnia. Zupę podajemy z grzankami czosnkowymi, kleksem kwaśnej śmietany i siekaną zieleniną. Wtedy smakuje najlepiej.

Wafle z kajmakiem
20.10.2022 13:48 Banalnie proste wafle przekładane kajmakiem. Smak sprzed lat zachwyca do dziś. Pamiętaj o 1 detalu

Wafle przekładane kajmakiem są prostym przepisem, który w przeszłości niejednokrotnie zaspokajał apetyt na słodycze. Podstawowe składniki oraz łatwe przygotowanie sprawiają, przekąska ta jest dobrym pomysłem również dzisiaj. Wafle przekładane kajmakiem biją na głowę niejeden kupny deser.Do przygotowania wafli przekładanych kajmakiem najlepiej przygotować własną masę z gotowanego skondensowanego mleka. Jeśli zależy nam na czasie, możemy użyć kupnej masy krówkowej, jednak końcowy efekt nie będzie z pewnością tak smakowity. Odrobina cierpliwości przy przygotowaniu wafli odpłaci się nam z nawiązką.

kawa
17.10.2022 20:02 Co to jest i jak działa kawa kuloodporna? Jej sekretem są 2 dodatki

Od kubka czy filiżanki świeżo zaparzonej kawy zaczynają swój dzień tysiące ludzi na całym świecie. Ostatnimi czasy coraz większą popularność zdobywa tzw. kawa kuloodporna. Na czym polega fenomen gorącego napoju z dodatkiem tłuszczu?Kawa kuloodporna (po angielsku bulletproof coffe) jest napojem, który wspomaga odchudzanie. Wpisuje się w założenia coraz bardziej powszechnej diety ketogenicznej, czyli takiej, gdzie energie czerpiemy z tłuszczów, a nie z węglowodanów. Do kawy kuloodpornej nie dodajemy zatem cukru, a jedynie masło klarowane i olej kokosowy.