Ten pasztet zawsze musi się znaleźć na świątecznym stole. Dokładnie z tego przepisu piekła go moja babcia
Ten przepis na doskonały pasztet sprawdza się między innymi dzięki sprawdzonej liście składników. Przepis pochodzi jeszcze z notatnika mojej babci. Wychodzi zawsze soczysty i pyszny, nie wyobrażam sobie bez niego świąt. Sama przekonaj się, jak idealnie smakuje.
Wielkanocny pasztet
Świąteczny pasztet to nieodzowna pozycja na wielkanocnym stole. Trzeba przyznać, że przygotowanie go należy do czasochłonnych czynności. Wynagradza on jednak nakład pracy. Dotyczy to zwłaszcza pasztetu z tego przepisu.
Jego sekretem jest mieszanka wołowiny, wieprzowiny, drobiu, podrobów i warzyw. Taka kombinacja składników sprawia, że pasztet jest zwarty, ale nie przesuszony. Dzięki temu doskonale sprawdza się w roli przystawki na świątecznym stole.
Zawijam proste składniki w pergamin i wkładam do piekarnika. Nie znam lepszego sposobu na szybki obiadPieczenie pasztetu
Do pasztetu dodajemy przed pieczeniem mięsny bulion. Ilość, jakiej dolejemy, pozwala regulować konsystencję gotowego wyrobu. Jeśli zdecydujemy się dodać więcej wywaru, pasztet może wyjść tak miękki, że sprawdzi się wręcz jako smarowidło do chleba.
Składniki
- 250 g udźca z indyka
- 250 g tłustej wołowiny
- 250 g karkówki wieprzowej
- 150 g boczku
- 150 g piersi z indyka
- 150 g wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- 2 kajzerki
- ¾ l mleka
- 3 jajka
- ½ średniego selera
- 1 marchewka
- Sól, pieprz mielony i ziarnisty
- Ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa
- 2 łyżki oleju
- Bułka tarta
Pieczemy świąteczny pasztet
Mięso myjemy i zalewamy zimną wodą w garnku. Dodajemy pokrojoną marchewkę i seler. W wodzie umieszczamy 2-3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i ok. 10 ziaren pieprzu. Wodę solimy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.
Wątróbkę płuczemy i obgotowujemy przez kilka minut. Następnie cedzimy i odstawiamy do przestudzenia. Kajzerki zalewamy mlekiem i odstawiamy, by dokładnie nasiąknęły.
Mięso po ugotowaniu studzimy, a kajzerki odciskamy z mleka. Razem z wątróbką, marchewką z wywaru i cebulą mielimy w maszynce z drobnym sitkiem. Wbijamy żółtka jajek i wyrabiamy na gładką masę.
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą na pasztet. Przyprawiamy gałką muszkatołową i do smaku solą i pieprzem w razie potrzeby. Do pasztetu powoli dolewamy wodę z gotowania mięsa i mieszamy, aż osiągniemy pożądaną konsystencję.
Foremki do keksu wysmarowujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Masę wykładamy do foremek i pieczemy przez ok. godzinę w temperaturze 180 stopni. Serwujemy na zimno.
Wypróbuj też przepisy na surówkę z marchewki z nietypowym dodatkiem i zapiekankę z ziemniaków i boczku.