Ziemniaki, boczek i kilka dodatków, ten obiad to hit. Jest tani i zrobisz go w chwilę
Zastanawiasz się, co przygotować na obiad? Zrób zapiekankę! Potrzebujesz do niej zaledwie kilku składników, a efekt będzie pyszny. Tani posiłek, który zrobisz raz-dwa, doceni cała rodzina. Apetyczna zapiekanka szybko zniknie z talerzy.
Zapiekanka, którą zrobisz w jedną chwilę
Jeśli brakuje ci pomysłu na obiad, to skorzystaj z tego przepisu. Zawsze po niego sięgam, gdy nie wiem, co podać na obiad. Zapiekanka z ziemniaków i boczku zawsze się sprawdza. Potrzebujesz tylko kilku składników i niewiele czasu, by wyczarować apetyczne danie.
Gwarantuję, że ta smaczna zapiekanka zachwyci całą rodzinę. Pełna pysznych warzyw i chrupiącego boczku będzie idealna na obiad. U mnie w domu już stała się kulinarnym hitem. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Becia gotuje. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Żadna ogórkowa, ta zupa jest 100 razy lepsza. Cudownie rozgrzewa i syci na długie godzinyJak zrobić zapiekankę z ziemniaków i boczku?
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- ¼ kg boczku
- 1 marchewka
- 1 cukinia
- 150 ml śmietanki 30%
- 3 cebule
- 100 g startego sera żółtego
- 3 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- 2 jajka
- 1 papryka
- sól
- pieprz
- przyprawa do ziemniaków
Przygotowanie zapiekanki zacznij od boczku pokrojonego w kostkę, podsmaż go na patelni i dodaj posiekaną cebulę. Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry, czosnek drobno posiekaj i wrzuć go na patelnię. Do miseczki wlej śmietanę i wbij jajka. Dobrze wymieszaj i wsyp do niej przyprawę do ziemniaków. Zetrzyj marchewkę na mandolinie, a paprykę i cukinię pokrój w kostkę.
Przygotuj naczynie żaroodporne, wysmaruj je masłem i ułóż w nim ziemniaki. Dołóż część boczku z cebulą z patelni, ułóż trochę marchewkę, papryki i cukinii. Następnie znów połóż warstwę boczku z cebulę, cukinię, marchewkę i paprykę. Teraz warstwa startego żółtego sera i wlej sos. Na wierzchu ułóż pokrojonego pomidora i paprykę.
Zapiekanka, która poleca się na obiad
Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Po upływie tego czasu danie jest gotowe do podania. Jest pyszne i rozpływa się w ustach. Sos jest znakomity, a składniki znakomicie pasują do siebie.
Taka zapiekanka jest idealna na obiad. Zrobisz ją w prosty sposób i wydasz niewiele pieniędzy na potrzebne produkty. Ten wyborny smak doceni cała rodzina. Danie będzie się cieszyć dużym powodzeniem. Pisaliśmy o tym, jak zrobić błyskawiczną fasolkę po bretońsku. Podawaliśmy też wyśmienity patent na wątróbkę z piekarnika.