Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na wielkanocną babkę ma 150 lat! Ciasto co roku jest ozdobą mojego świątecznego stołu
fot. Canva

Ten przepis na wielkanocną babkę ma 150 lat! Ciasto co roku jest ozdobą mojego świątecznego stołu

15 marca 2024

Ten przepis na babkę pochodzi z drugiej połowy XIX wieku. Jego autorka, Maria Marciszewska, była i wciąż jest jedną z największych ekspertek, jeśli chodzi o wielkanocne ciasta. A przepis, także w naszych czasach, zawsze wychodzi i co roku zdobi mój wielkanocny stół.

Maria Marciszewska, kucharka szlachecka

Kiedy czytamy przepis na babkę wielkanocną Marciszewskiej, uderza nas niecodzienny język. Wystarczy jednak, że przetłumaczymy dawne miary (głównie kwarty, kwaterki, funty i kopy) na dzisiejsze szklanki, mililitry i gramy, a mamy jak najbardziej współczesny, i do tego łatwy przepis. Taka babka udaje się zawsze .

Nie ma w tym zresztą nic dziwnego, bo Marciszewska była największą znawczynią i autorytetem w dziedzinie tych ciast. Nawet jej pierwsza książka, wydana równo 170 lat temu, informuje nas o tym już w tytule. „ Przepisy pieczenia ciast wielkanocnych, to jest bab różnego rodzaju, placków, mazurków drożdżowych i nie drożdżowych ” stały się tak znane, że nasze prababcie wykonywały je i zostawiły nam w spadku, najwyżej ze swoimi zmianami. Dziś, choć o tym nie pamiętamy, pieczemy wiele bab inspirowanych przepisami Marii Marciszewskiej.

pierwsza strona Kucharki szlacheckiej
fot. Polona.pl / Domena publiczna
Przy tej zupie zapomnisz o grochówce. Najesz się nią bardziej niż drugim daniem

Babka Marciszewskiej

Ten przepis nie pochodzi jednak z debiutanckiej książki kucharki, ale z jednej z kolejnych, zatytułowanej „ Kucharka szlachecka. Podarek dla młodych gospodyń ”.

Półtory kwarty najlepszej suchej mąki czyli szklanek sześć zaparza się kwartą mleka wrzącego, rozciera się dobrze i gdy będzie letnie, dodaje się po trochu kopę żółtek dobrze ubitych – zaczyna Marciszewska swój przepis.

Przeliczmy go więc na współczesne jednostki i upieczmy tradycyjną, dobrze znaną babkę wielkanocną .

Składniki

  • 2 kg mąki
  • 1 l gorącego mleka
  • 60 żółtek jaj
  • 15 białek jaj
  • Szklanka zaczynu z opakowania drożdży
  • ⅔ kg masła klarowanego
  • 600 g drobnego cukru
  • 220 g siekanych migdałów
  • 200 g rodzynek

Pieczemy babę staropolską

W misce mieszamy 800 g mąki z litrem gorącego mleka, dokładnie ucieramy, a kiedy mleko przestygnie, dodajemy powoli najpierw ubite żółtka, a następnie białka ubite na sztywną pianę. Dodajemy zaczyn drożdżowy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .

Ciasto mieszamy przez dwie godziny . W ciągu pierwszej godziny dodajemy po trochu pozostałą mąkę. Po godzinie mieszania dodajemy roztopione sklarowane masło i mieszamy przez pół godziny. Następnie dodajemy cukier, mieszamy, a na końcu wrzucamy posiekane migdały i sparzone rodzynki.

Po dokładnym rozmieszaniu składników wylewamy ciasto do formy wysmarowanej smalcem. Masa powinna zajmować ¾ formy . Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, aż wypełni formę w całości i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.

Warszawskie baby pieką w formach wązkich blaszanych, do których się wkładają papierowe i smarują się jak jedne tak drugie smalcem świeżym. Sadzając do pieca uważać aby nie strącić, bo opadną baby – pisze na koniec Marciszewska.

Współczesną babę warto jednak przyozdobić lukrem lub choć posypać cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na rosół na perliczce i nadziewaną babkę wielkanocną .

baba wielkanocna z dekoracją
fot. polona.pl / domena publiczna
Gotuję ziemniaki, ubijam i dodaję kilka składników. To mój ulubiony przepis na placki
Są podobne do smardzy, lecz śmiertelnie niebezpieczne
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy