Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na zimne nóżki dostałam od kucharki weselnej. Są hitem w karnawale
Fot. YouTube/lieblingsrezepte5955

Ten przepis na zimne nóżki dostałam od kucharki weselnej. Są hitem w karnawale

5 stycznia 2025

Jaka przekąska na karnawał jest na najlepsza? Zimne nóżki robią furorę na przyjęciach i weselach od wielu lat. Przepis od kucharki weselnej gwarantuje doskonały efekt. Polecam go każdemu smakoszowi.

Zimne nóżki, czyli pyszny karnawał

Karnawał sprzyja przyjęciom i spotkaniom w gronie rodziny oraz znajomych. Co podać z takiej okazji? Przyda się zawsze smaczna przekąska . Jedną z nich są zimne nóżki . Danie uwielbiane jest od wielu lat i niezmiennie cieszyć się powodzeniem na różnych imprezach. Jak przyrządzić zimne nóżki?

Sposobów jest wiele, ale ja każdemu polecam przepis kucharki weselnej . W moim domu już dawno stał się hitem. Każdy, kto spróbuje zimnych nóżek , chwali tę przekąskę i prosi o przepis . Recepturę można zobaczyć na kanale YouTube Ulubione przepisy. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

zimne nóżki
Fot. YouTube/lieblingsrezepte5955
Dietetyk zdradził zaskakującą prawdę o miodzie. „To nieprawda, że jest mniej tuczący niż cukier"

Jak zrobić zimne nóżki?

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 łyżka soli
  • 6 ziaren
  • 3 liście laurowe
  • 25 g żelatyny
  • 6 jajek
  • groszek konserwowy
  • kukurydza konserwowa
  • ¼ granatu
  • natka pietruszki
  • 600 ml rosołu

Przygotowanie zimnych nóżek zaczniemy od włożenia udek do garnka i zalania ich zimną wodą. Gotujemy 40 minut razem z cebulą, marchwią i przyprawami . Po upływie tego czasu warzywa wyjmujemy z garnka i odcedzamy mięso. Z bulionu odlewamy 100 ml i rozpuszczamy w tej ilości żelatynę.

Resztę bulionu odstawiamy. Mięso oddzielamy od kości i dzielimy na mniejsze kawałki. Marchewkę kroimy, jajka dzielimy na mniejsze części i kroimy granat. Będzie nam potrzebna ¼ owocu. Do szklanych miseczek wkładamy pokrojoną marchewkę, jajka, natkę pietruszki, kukurydzę i groszek .

Zimne nóżki hitem karnawału

Do miseczek dokładamy granat i mięso. Na wierzch dodajemy znów warzywa, jajka i granat. Teraz podgrzewamy żelatynę w kąpieli wodnej. Ważne, by żelatyny nie doprowadzić do wrzenia . Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do reszty odstawionego rosołu.

Dokładnie mieszamy i płyn wlewamy do miseczek. Gdy żelatyna ostygnie, to danie wstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki . Zimne nóżki wychodzą pyszne i kolorowe. Dlatego warto skorzystać z tego sprawdzonego przepisu . Gwarantuje doskonałą przekąskę na karnawał. Pisaliśmy, jakie mięso jest najgorsze na rosół. Wyjaśnialiśmy, co dietetyk sądzi o fasolce o bretońsku.

zimne nóżki
Fot. YouTube/lieblingsrezepte5955
Zalej ciasto olejem, dodaj farsz i włóż do piekarnika. Ten przepis ma ponad 100 lat
Nowa opłata w Biedronce. W sklepach pojawiły się komunikaty
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy