Smakosze.pl Produkty To bardzo zdrowa ryba, a Polacy ją pomijają, Na święta będzie lepsza niż karp i dorsz
Fot. Canva/Magone

To bardzo zdrowa ryba, a Polacy ją pomijają, Na święta będzie lepsza niż karp i dorsz

29 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Szukasz ryby, która będzie smaczna, a przy tym zdrowa i tania? Jeden gatunek posiada wszystkie te cechy, a w dodatku jego spożycie przyniesie ci wiele korzyści. Koniecznie dowiedz się, o jaką rybę chodzi, a bardzo często będziesz podawać ją na obiad.

Ryba w diecie musi być

O tym, że ryba powinna być składnikiem naszej diety, wiadomo od dawna. Eksperci w dziedzinie żywienia zachęcają do spożycia tych produktów, ponieważ są źródłem cennych witamin, wartości odżywczych, a w szczególności kwasów omega 3. Na rynku dostępnych jest masa ryb i często nie wiemy, którą wybrać lub omijamy je ze względu na wysokie ceny.

Należy pamiętać, że nie każda ryba jest zdrowa i ich skład może być ubogi w wartości odżywcze. Jaką wybrać? Okazuje się, że w Polsce dostępna jest ryba, która jest zdrowa, a przy okazji nie kosztuje majątku. Nie jest zbyt popularna, ale warto ją poznać i dodać do swojej diety .

ryby.jpg
Fot. Canva/Vrabelpeter1
Sejm podjął ostateczną decyzję w sprawie wolnej Wigilii. Duże rozczarowanie dla wielu osób

Jaka ryba jest najzdrowsza?

Wśród Polaków dużą popularnością cieszy się karp, pstrąg, a nawet łosoś. Ryby te, choć smaczne nie należą do najtańszych, a i ich skład mógłby być nieco lepszy. Dlatego warto postawić na mirunę. Ryba nie jest u nas zbyt popularna, ale to w niczym nie przeszkadza. Można przygotować ją w taki sam sposób jak każdą białą rybę. Istotne jest jednak to, dlaczego warto ją spożywać oraz dlaczego uznawana jest za jedną z najzdrowszych ryb.

Miruna, czyli ryba, którą warto jeść

Okazuje się, że miruna swoją wysoką notę w rankingu zdrowych ryb zawdzięcza przede wszystkim temu, że zawiera bardzo mało tłuszczu. Poza tym bogata jest w witaminy z gryp A, B oraz D. W składzie nie zabrakło także minerałów i jest to: selen, jod, żelazo, potas, fosfor.

Tak bogaty skład sprawia, że spożycie ryby przyczynia się do poprawy pracy serca, mózgu i tarczycy. Zauważysz także, że poprawi się kondycja twojej skóry, włosów i paznokci. Miruna nie zawiera szkodliwej rtęci, co również wpływa na to, że można uznać ją za zdrową. Koniecznie wybierz się do dobrze zaopatrzonego sklepu rybnego i przekonaj się o smaku miruny.

Sprawdź także, jaki składnik warto dodać do herbaty oraz co dodać do ciasta na naleśniki .

ry ba.jpg
Fot. Canva/alle12
Nie ruskie, nie z mięsem. Najlepsze są pierogi gyros, inne mogą się schować
Kruche ciasto robię według zasady 3:2:1. Zawsze wychodzi perfekcyjnie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy