Kruche ciasto robię według zasady 3:2:1. Zawsze wychodzi perfekcyjnie
Jak zrobić kruche ciasto? Tajemnicą kulinarnego sukcesu są tu idealne proporcje na to wyjątkowe ciasto. Dzięki nim kruche ciasto podbije podniebienie każdego smakosza.
Kruche ciasto, czyli postaw na proporcje
Kruche ciasto jest bazą wielu pysznych wypieków. Z dodatkiem owoców, bezy, czy kruszonki smakuje najlepiej pod słońcem. Szarlotka na kruchym cieście nie ma sobie równych. Jednak jak zrobić kruche ciasto, by wyszło tak, jak należy?
Od razu warto zaznaczyć, że kruchego ciasta się nie wałkuje. Tu stawia się na proporcje, które sprawią, że ciasto wyjdzie kruche i apetycznie maślane. Kruche ciasto musi zawierać dużo masła i być krótko ugniatane. Kluczem do cukierniczego sukcesu są tu proporcje 3:2:1.
Włóż surowy boczek do słoika i dodaj zalewę. Wędlina na święta bez pieczenia i gotowaniaJak zrobić kruche ciasto?
Zasada 3:2:1 oznacza 300 g mąki, 200 g masła i 100 g drobnego cukru. Należy połączyć składniki i krótko je ugniatać. Inaczej masło się zacznie roztapiać, a ciasto przyklejać do blatu. Istotne jest, by do zrobienia kruchego ciasta użyć drobnego cukru. Ciasto piecze się krótko i grubszy cukier może się nie rozpuścić i nie połączyć z masą. Przeliczając wyżej opisane proporcje na szklanki, trzeba przygotować 2 ½ szklanki mąki, kostkę masła i ¾ szklanki cukru.
Warto użyć mąki krupczatki a uformowaną kulę z ciasta trzeba włożyć do lodówki na 20 minut. Kruche ciasto jest tłuste i trudno się wałkuje. Dlatego należy dzielić je na kawałki i przylepiać do formy wysmarowanej masłem i lekko obsypanej mąką. Piekarnik musi być bardzo dobrze rozgrzany do 200 stopni. Po chwili zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.
Kruche ciasto poleca się na deser
Składniki:
- 300 g mąki krupczatki
- 200 g masła
- 100 g drobnego cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- 8 g cukru waniliowego
Spód kruchego ciasta zawsze najpierw należy podpiec, zanim nałoży się na nie owoce, czy inne dodatki. Trwa to do 13 minut. Dobrze też zostawić ⅓ ciasta w zamrażarce. Potem przyda się na wierzch wypieku. Takie ciasto ścieramy np. na owoce na tarce o grubych oczkach. Gdy ciasto po upieczeniu już przestygnie, można wlać na nie lukier. Efekt jest obłędny.
Do kruchego ciasta nigdy nie dodawaj białek, bo ciasto wyjdzie twarde. Dodane masło musi mieć co najmniej 82% tłuszczu. Wyroby o niższej zawartości tłuszczu nie wchodzą w grę. Kruche ciasto najpierw piecz do 13 minut, potem wyjmij, nałóż owoce, zetrzyj resztę ciasta na tarce o grubych oczkach i piecz kolejne 30 minut. Natomiast kruche ciasteczka bez nadzienia powinny spędzić w piekarniku tylko 15 minut. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ptysie z pieczarkami na Andrzejki. Polecaliśmy przepis na sandacza w płatkach migdałowych na Wigilię.
Źródło: masteofficial.com