Nie ruskie, nie z mięsem. Najlepsze są pierogi gyros, inne mogą się schować
Pierogi zajmują w kuchni polskiej szczególne miejsce. Lubimy je w dosłownie każdym wydaniu. Teraz warto przygotować pierogi gyros, które staną się hitem w każdym domu.
Pierogi gyros, czyli kurczak inaczej
Pierogi możemy jeść z mięsem, z kapustą i grzybami, czy na słodko. Farsz warto przyrządzić czasem w zupełnie nowy sposób. Tak właśnie jest z pierogami gyros. Ciasto wypełnione jest kurczakiem w przyprawie gyros. Do tego kolorowe warzywa i żółty ser.
Dobrze doprawiony kurczak z kukurydzą, pieczarkami i czerwoną papryką będą pysznie smakować w farszu. Pierogi gyros wychodzą też bardzo smaczne dzięki wyjątkowym proporcjom ciasta. Na kilogram mąki pszennej dajemy 2 szklanki ciepłej wody. Do tego 100 g roztopionego masła i łyżeczka soli. Poniżej przedstawiamy przepis na znakomite pierogi z kurczakiem.
Ruszyła oferta świąteczna w restauracji Adamczyka. Jest nawet drożej niż u GesslerJak przygotować pierogi gyros?
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 50 g roztopionego masła
- ½ łyżeczki soli
- ½ kg piersi z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka kukurydzy
- 200 g sera żółtego
- przyprawa gyros
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie pierogów zaczniemy od zrobienia ciasta. Mąkę mieszamy z roztopionym masłem, gorącą wodą i solą. Wyrabiamy na gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy. Teraz zajmiemy się farszem. Warzywa drobno siekamy, a pierś z kurczaka kroimy na małą kostkę.
Doprawiamy przyprawą gyros i smażymy na złoty kolor. Mięso zdejmujemy z patelni i wkładamy warzywa. Smażymy, a gdy zmiękną, dokładamy kukurydze z puszki. Dodajemy usmażonego kurczaka, starty żółty ser, ketchup, wsypujemy sól i pieprz.
Pierogi gyros na pyszny obiad
Składniki farszu mieszamy, a następnie wracamy do ciasta. Wałkujemy je cienko i wykrajamy szklanką kółka. Na kółka z ciasta nakładamy farsz i sklejamy. Pierogi gyros gotujemy w osolonym wrzątku. Następnie podajemy z sosem czosnkowym, kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem.
Pierogi gyros są bardzo smaczne, pikantne i pożywne. Dlatego warto wypróbować ten przepis w swojej kuchni. Dzięki niemu przyrządzimy apetyczne danie na rodzinny obiad. Takie pierogi będą się cieszyć dużym powodzeniem. Pisaliśmy o tym, jak przygotować napój z siemienia lnianego na odchudzanie. Polecaliśmy przepis na pyszne i efektowne mikołajkowe pomidory.
Źródło: mojegotowanie.pl