Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie ruskie, nie z mięsem. Najlepsze są pierogi gyros, inne mogą się schować
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 29.11.2024 06:00

Nie ruskie, nie z mięsem. Najlepsze są pierogi gyros, inne mogą się schować

pierogi
Fot. Canva/MagMos

Pierogi zajmują w kuchni polskiej szczególne miejsce. Lubimy je w dosłownie każdym wydaniu. Teraz warto przygotować pierogi gyros, które staną się hitem w każdym domu. 

Pierogi gyros, czyli kurczak inaczej

Pierogi możemy jeść z mięsem, z kapustą i grzybami, czy na słodko. Farsz warto przyrządzić czasem w zupełnie nowy sposób. Tak właśnie jest z pierogami gyros. Ciasto wypełnione jest kurczakiem w przyprawie gyros. Do tego kolorowe warzywa i żółty ser.

 Dobrze doprawiony kurczak z kukurydzą, pieczarkami i czerwoną papryką będą pysznie smakować w farszu. Pierogi gyros wychodzą też bardzo smaczne dzięki wyjątkowym proporcjom ciasta. Na kilogram mąki pszennej dajemy 2 szklanki ciepłej wody. Do tego 100 g roztopionego masła i łyżeczka soli. Poniżej przedstawiamy przepis na znakomite pierogi z kurczakiem

pierogi
Fot. Canva
Ruszyła oferta świąteczna w restauracji Adamczyka. Jest nawet drożej niż u Gessler

Jak przygotować pierogi gyros?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 50 g roztopionego masła
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ kg piersi z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  •  2 ząbki czosnku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 200 g sera żółtego
  • przyprawa gyros
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie pierogów zaczniemy od zrobienia ciasta. Mąkę mieszamy z roztopionym masłem, gorącą wodą i solą. Wyrabiamy na gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy. Teraz zajmiemy się farszem.  Warzywa drobno siekamy, a pierś z kurczaka kroimy na małą kostkę.

Doprawiamy przyprawą gyros i smażymy na złoty kolor. Mięso zdejmujemy z patelni i wkładamy warzywa. Smażymy, a gdy zmiękną, dokładamy kukurydze z puszki. Dodajemy usmażonego kurczaka, starty żółty ser, ketchup, wsypujemy sól i pieprz.

Pierogi gyros na pyszny obiad

Składniki farszu mieszamy, a następnie wracamy do ciasta. Wałkujemy je cienko i wykrajamy szklanką kółka. Na kółka z ciasta nakładamy farsz i sklejamy. Pierogi gyros gotujemy w osolonym wrzątku. Następnie podajemy z sosem czosnkowym, kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem. 

Pierogi gyros są bardzo smaczne, pikantne i pożywne. Dlatego warto wypróbować ten przepis w swojej kuchni. Dzięki niemu przyrządzimy apetyczne danie na rodzinny obiad. Takie pierogi będą się cieszyć dużym powodzeniem. Pisaliśmy o tym, jak przygotować napój z siemienia lnianego na odchudzanie. Polecaliśmy przepis na pyszne i efektowne mikołajkowe pomidory.

pierogi
Fot. Canva

Źródło: mojegotowanie.pl