Smakosze.pl Przepisy To cudowne ciasto robię w 15 minut. W tym przepisie nie ma co się nie udać, prościej się już nie da
YouTube/@leckermitkristy

To cudowne ciasto robię w 15 minut. W tym przepisie nie ma co się nie udać, prościej się już nie da

11 stycznia 2024

Zawsze chciałam zrobić napoleonkę, ale sądziłam, że to trudne i czasochłonne. Jednak znalazłam przepis dzięki, któremu robię bajecznie pyszne ciasto. Prościej i szybciej już się nie da. Polecam przepis na szybkie ciasto, które zachwyci każdego smakosza.

Szybki sposób na pyszną napoleonkę

Napoleonka marzy się wielu smakoszom. Ten delikatny deser z ciasta francuskiego, pełen kremu śmietankowego, potrafi naprawdę zachwycić. Wygląda apetycznie i smakuje pysznie. Już dawno chciałam zrobić napoleonkę, ale sądziłam, że to nie lada sztuka.

Jednak dzięki temu przepisowi, odkryłam prosty i szybki sposób na wyśmienite ciasto. Jego zaletą jest to, że zawsze się udaje i dosłownie rozpływa się w ustach . Podobny przepis na tak pyszny deser znajdziesz na kanale YouTube Lecker mit Kristy. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule.

napoleonka
YouTube/@leckermitkristy
Przy tym zwykłe placki ziemniaczane mogą się schować. Są przepyszne i jest z nimi 2 razy mniej roboty

Jak zrobić napoleonkę w szybki sposób?

Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 250 ml śmietanki 36 %
  • 200 g serka śmietankowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kakao

Przygotowanie ciasta zacznij od pokrojenia płatów ciasta francuskiego na 3 części. Oprósz je mąką i nastaw piekarnika na 220 stopni. Piecz ciasto 20 minut. Następnie do miski wlej śmietankę, ubijaj ją i wsyp cukier puder.

Dalej ubijaj i gdy będzie puszysta, dodaj serek śmietankowy. Przez chwilę nadal ubijaj, po czym z upieczonego ciasta zdejmij górną warstwę. Rozdziel płaty na cienkie części, a resztki ciasta francuskiego pokrusz. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, postaw na nim talerz i posmaruj przygotowanym wcześniej kremem.

Napoleonka, która zawsze się udaje

Na warstwę kremu połóż ciasto francuskie, posmaruj je kremem i posyp kakao. Nałóż znów warstwę ciasta, rozprowadź krem i kakao. Zrób tak z resztą ciasta francuskiego kremem i kakao. Na wierzchu napoleonki i po bokach rozprowadź krem. Posyp wierzch i boki pokruszonym ciastem francuskim.

Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Wyjmij na godzinę przed podaniem. Napoleonka zachwyca delikatnością i kremową słodyczą. To szybkie ciasto zrobisz w prosty sposób . Taki deser zrobi wrażenie na gościach i będzie każdemu smakował. Pisaliśmy o tym, jak zrobić wyborne danie z ciasta francuskiego i boczku. Polecaliśmy też przepis na pyszne placuszki zamiast pączków.

napoleonka
YouTube/@leckermitkristy
Gotuję makaron, smażę kiełbasę i zalewam wszystko sosem. Ten obiad starcza na kilka dni, mąż go uwielbia
Ta surówka pasuje do każdego obiadu. Z jednym dodatkiem smakuje lepiej niż z chińskiej restauracji
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy