Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta surówka pasuje do każdego obiadu. Z jednym dodatkiem smakuje lepiej niż z chińskiej restauracji
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 11.01.2024 11:21

Ta surówka pasuje do każdego obiadu. Z jednym dodatkiem smakuje lepiej niż z chińskiej restauracji

sałatka
YouTube/@Gotuj z Bożenka

Wyobrażasz sobie danie główne bez surówki? No właśnie, ja też nie. Dlatego chętnie podzielę się z tobą przepisem na surówkę, która pasuje do wszystkiego. Jeżeli dodasz ten jeden składnik, to będzie obłędna w smaku.

Surówka do podstawa

Obok mięsa i ziemniaków, surówka stanowi główny dodatek drugich dań. W okresie zimowym częściej sięgamy po przetwory, które robiliśmy latem. A w okresie kiedy upały uprzykrzają nam życie, sięgamy po świeżą sałatę, ogórki i pomidory.

Ta surówka z kapusty może być robiona przez cały rok. Składniki do niej dostępne są zawsze, a jej smak nigdy ci się nie znudzi. Nie zapomnij tylko o najważniejszym składniku, który totalnie zmieni jej smak. 

obiad.jpg
Canva/@Patryk_Kosmider
Takie zapiekanki zrobisz za 5 zł. Nawet te z PRL-u nie były tak dobre, mogłabym je jeść codziennie

Jak zrobić tę surówkę?

Znajomy, który polecił mi ten przepis powiedział, że to jest surówka jak u Chińczyka tylko, że o wiele lepsza. Robiłem ją parę razy i zawsze smakuje wyśmienicie. 

Składniki:

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 2 marchwie
  • natka pietruszki
  • szczypior

Zacznij od pokrojenia liści kapusty na szerokość 5 mm. Pokrojoną kapustę przełóż do miski. Szczypior oraz pietruszkę drobno posiekaj i dodaj ją do kapusty. Marchew obierz ze skórki, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dorzuć ją do pozostałych składników i wymieszaj. 

Co to za składnik?

Same warzywa nie tworzą jeszcze smacznej surówki. Do pełni smaku brakuje sosu i tego jednego składnika. Mowa o czosnku, to właśnie on nadaje surówce charakteru.

Składniki na sos:

  • 50 g jogurtu
  • 50 g śmietany
  • 50 g majonezu
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Do miseczki dodaj jogurt, śmietanę oraz majonez. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj sok z cytryny, możesz użyć także soku z limonki. Na sam koniec dodaj przyprawy. Wymieszaj i przełóż do miski z warzywami.

Aby smak tej surówki był niezwykły obierz 4 ząbki czosnku. Przeciśnij je przez praskę i dodaj do miski z surówką. Całość wymieszaj i gotowe. To właśnie czosnek sprawia, że jest to zupełnie inna surówka. Podobny przepis znajdziesz na YouTube na kanale Gotuj z Bożenka. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie z początku artykułu. Przeczytaj, także  jak ugotować kluski śląskie, aby się nie skleiły oraz jak zrobić pączki, które swoją miękkość zachowają nawet na drugi dzień

czosnek.jpg
Canva/@congerdesign