Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o majonezie. Jajka połącz z innym sosem, wyjdzie cudo
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 08.02.2025 22:00

Zapomnij o majonezie. Jajka połącz z innym sosem, wyjdzie cudo

jajka z sosem
Fot. Canva/DeniseBush

Jajka i majonez wydają się dla siebie stworzone. Pewnie dlatego, że majonez stworzony jest (między innymi) z jajek. Jednak istnieją też inne sosy, czasem znacznie bogatsze i pełniejsze, takie jak ten.

Sos do jajek lepszy niż majonez

Zimne potrawy z gęstymi sosami to jeden z filarów europejskiej kuchni. Francuzi wprowadzili przede wszystkim swoje „cztery klasyczne -aises”, nazywane tak, bo w ich języku nazwy wszystkich kończą się podobnie: majonez, sos holenderski i berneński. Jednak stuletnie tradycje to jedno, a kreatywność w kuchni to coś zupełnie innego. Klasyczność sosów nie zobowiązuje nas, by się ich trzymać.

Stąd pomysł na ten śmietankowy sos do jajek. Smaku nadaje mu najlepiej komponująca się z nimi zielenina: koperek. Jajka z takim sosem są niezwykle proste w przygotowaniu i bardzo efektowne.

sos do jajek

Dawniej faworki robiono inaczej. Poznaj przepis z 1931 roku

Sałatka jajeczna z sosem koperkowym

Oto przepis na sałatkę jajeczno-ziemniaczaną z sosem koperkowym. Sos taki jednak nada się także jako po prostu przyprawa do pokrojonych na połówki jajek na twardo. Można zastosować go także do sałatki jarzynowej.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 pęczek koperku
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • Sól, pieprz

składniki sosu koperkowego

Sos koperkowy do jajek

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości i obieramy. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu zdejmujemy z nich łupiny. Jajka kroimy na połówki, a ziemniaki w mniejsze kawałki.

W rondelku zagotowujemy pół litra wody. Dodajemy masło, posiekany koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Można też dodać odrobinę kostki rosołowej.

koperek

Śmietanę rozrabiamy z mąką i odrobiną zimnej wody. Następnie hartujemy ją wywarem. W końcu – dolewamy do garnka.

Sos gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu, aż jego konsystencja zmieni się na gęściejszą. Zalewamy nim ziemniaki i jajka w miseczce lub układamy je na talerzu, polewamy sosem i przybieramy.

Wypróbuj też przepisy na rybę na obiad i gołąbki z pieczarkami siostry Anastazji.

jajka w sosie koperkowym

Tagi: Sos Jajka Przepis