To największy błąd przy grillowaniu. Przez niego nawet najlepsze potrawy będą szkodliwe
Dietetyk wytknął błędy, które Polacy popełniają nagminnie podczas grillowania. Najpoważniejszym jest nieprawidłowe użycie rozpałki. Może ono skutkować przedostaniem się do znajdującego się na ruszcie jedzenia niebezpiecznych substancji. Jednak grzeszków popełnianych w czasie grillowania jest o wiele więcej.
Jak zdrowo grillować? Poznaj 2 najważniejsze zasady
Już za chwilę w całej Polsce rozpocznie się długo wyczekiwany sezon na grillowanie. To uwielbiana przez nas forma spędzania czasu z rodziną i przyjaciółmi. Długie, ciepłe wieczory, grono najbliższych osób i pyszne potrawy to doskonałe połączenie.
Aby grillowanie było zdrowe i bezpieczne dla naszego zdrowia, powinniśmy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Omówił je popularny dietetyk, Bartek Kulczyński, który aktywnie prowadzi swój kanał na YouTube.
Dietetyk zaleca stosowanie tacek do mięsa i warzyw, a także ziołowych, delikatnych marynat do przygotowywania posiłków. Najważniejsze jest jednak dokładne czyszczenie rusztu przed grillowaniem oraz odpowiednia rozpałka i właściwe jej zastosowanie.
Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Dr Bartek Kulczyński na YouTube.
Przed grillowaniem koniecznie wyczyść ruszt
Zdecydowana większość z nas przed grillowaniem skupia się wyłącznie na przygotowywaniu mięs, warzyw i innych dań, które zaserwuje podczas spotkania. Zapomina jednak o najważniejszym. Na ruszcie po każdym grillowaniu zbiera się tłuszcz, osad i brud.
Substancje te są bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Jeśli na brudnym ruszcie położymy mięso i inne smakołyki, do jedzenia przedostaną się rakotwórcze związki. Warto o tym pamiętać i regularnie czyścić ruszt, najlepiej przy pomocy drucianej szczotki.
Grilluj wyłącznie na odpowiedniej rozpałce
Do grillowania idealnie sprawdzi się węgiel drzewny, brykiet, czy drewno drzew liściastych. Koniecznie zrezygnuj z rozpalania grilla kolorowymi gazetami, lakierowanym drewnem, szyszkami i drewnem drzew iglastych.
Zarówno gazety, lakierowane drewno, jak i żywica, która znajduje się w szyszkach i drzewach iglastych pod wpływem wysokiej temperatury uwalniają toksyczne substancje.
Substancje te, podobnie jak tłuszcz, czy osad na ruszcie, są rakotwórcze.
Ważne jest też, by nie dokładać podpałki w momencie, gdy na ruszcie znajduje się jedzenie.
Zawsze trzeba odczekać ok. 40 minut, by szkodliwe substancje zdążyły się ulotnić.
Jak najlepiej przygotować i grillować ryby? Na grilla przygotuj również niezwykłą przekąskę- tu poznasz przepis na arbuza z grilla z serem feta. Ten przepis podbija Internet.