To wiosenne ciasto robi furorę w moim domu. Rodzina błaga o dokładki i wcale mnie to nie dziwi
Przyszła wiosna, dlatego robię ciasto, która zachwyca wiosennymi kolorami. Zrobione z galaretki, śmietanki i na delikatnym, puszystym biszkopcie, jest kwintesencją tej pory roku. Wygląda obłędnie i jeszcze lepiej smakuje.
Wiosenne ciasto pełne kolorów i smaku
Czy są tu łasuchy? Mam nadzieję, że się znajdą, bo polecam przepis na wyjątkowe ciasto . Wyglądem przypomina wiosnę, bo jest pełne barwnej galaretki, do tego orzeźwiającym krem i biszkopt, który rozpływa się w ustach . Ciasto znakomicie prezentuje się i zachwyca smakiem. Jest w sam raz na początek nowej pory roku.
Polecam każdemu, kto uwielbia ciasta, przepis na ten wiosenny smakołyk. Znajdziesz go na kanale YouTube smaki katriny. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule . Dzięki tej recepturze przygotujesz ciasto , które jest ozdobą każdego stołu i marzeniem każdego łasucha.
Jak zrobić wiosenne ciasto z galaretką?
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- ½ szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru
Składniki na krem:
- 900 ml soku marchewkowego
- 3 budynie śmietankowe
- 200 g masła
- ½ szklanki cukru pudru
Składniki na warstwę galaretek:
- galaretka brzoskwiniowa
- galaretka malinowa
- 2 szklanki śmietanki 30%
- 2 ½ łyżki żelatyny
- 125 ml wrzątku do żelatyny
- 6 łyżek cukru pudru
Przygotowanie ciasta zacznij od wsypania galaretek do naczyń i wlania wody. Wymieszaj i zostaw do stężenia, a potem włóż do lodówki . Teraz zrób bazę kremu, a do garnka wlej sok marchewkowy i wsyp budynie śmietankowe bez cukru. Wymieszaj, by nie było grudek, zagotuj, zmniejsz ogień i cały czas mieszaj, by się nie przypaliło.
Budyń zostaw do ostygnięcia i zajmij się przygotowaniem biszkoptu. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj 5 łyżek cukru. Dalej ubijaj i dodaj żółtka . Składniki miksuj do połączenia. Teraz przesiej mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Składniki delikatnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto .
Wiosenne ciasto dla każdego łasucha
Biszkopt piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Upieczony biszkopt wystudź. Teraz do miseczki włóż 200 g miękkiego masła i ½ szklanki cukru pudru
. Składniki utrzyj na puch. Dodawaj partiami ostudzony budyń z sokiem miksując w tym czasie masę. Następnie krem wyłóż na upieczony biszkopt i wstaw do lodówki. Kiedy biszkopt z kremem tężeje, wyjmij już stężałe galaretki z naczyń i pokrój. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, wymieszaj i ostudź.
Śmietankę ubij, dodaj cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Teraz ważne, by szybko dodać pokrojone galaretki, bo żelatyna zacznie tężeć. Przygotowaną masę rozprowadź po cieście w blasze. Całość znów wstaw do lodówki, by masa stężała.
Przygotuje dwie galaretki agrestowe, co będzie już ostatnim etapem. Gdy zaczną tężeć, wylej je na
ciasto
. Wstaw na noc do lodówki
.
Pisaliśmy o znakomitej sałatce z młodych listków mlecza
.
Radziliśmy też, w jaki sposób mrozić żurek.
Źródło: YouTube/smakikatriny
Zdjęcia: screen YouTube/smakikatriny