Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Próbowałaś sałatki z mlecza? Śpiesz się, póki listki są młode

Próbowałaś sałatki z mlecza? Śpiesz się, póki listki są młode

sałatka z mlecza
Fot. Canva/happylark

Mlecz rośnie bujnie na trawnikach i w ogrodach. Warto go wykorzystać w wiosennej sałatce. Jednak najlepiej zbierać tylko młode listki, bo są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe. Warto się pośpieszyć.

Mlecz pełen smaku i zdrowia

Mlecz w Polsce traktowany jest jako chwast. Znajdziemy go niemal wszędzie. Rośnie na trawnikach, w parkach i ogrodach. W Grecji i Włoszech jest lubiany, a Francuzi się nim zajadają. Nie tępią, tylko zrywają młode listki i robią z nich sałatkę. Jednak musimy pamiętać, żeby listki mlecza były jak najlepszej jakości.

Nie mogą zawierać szkodliwych związków, dlatego pewnie lepiej zrywać je na wsi. Choć młode listki można zbierać i w miastach.  Interesują nas jak najmłodsze liście, które nie mają jeszcze charakterystycznych żółtych kwiatów. Kwiecień jest właśnie najlepszym miesiącem na zbiory. Potem listki będą gorzkie i niesmaczne. 

mlecz
Fot. Canva/claudiodivizia
Biorę świąteczne wędliny i zmieniam je w pyszny obiad. Z tym przepisem w moim domu nic się nie marnuje

Jak przygotować listki mlecza do sałatki?

Zanim wyruszymy zbierać listki mlecza, warto wziąć ze sobą mały nóż lub duże nożyczki. Dzięki temu nie wyrwiemy rośliny z korzeniami i będzie ona miała szansę odrosnąć. Po odcięciu listków zawiń je w gazetę i włóż do plastikowej torby. Tak przygotowane listki schowaj do lodówki.

Tuż przed użyciem należy listki bardzo dokładnie je wypłukać, a potem jeszcze przebrać. Listki mlecza są bogate w witaminy A, B, C oraz w potas, magnez i krzem. Mają pikantny smak i przypominają nieco rukolę. Roślina ma działanie oczyszczające i moczopędne. Polecamy sałatkę z listków mlecza z dodatkiem marchewki i jajka na twardo. 

Jak zrobić sałatkę z listków mlecza?

Składniki:

  • 300 g listków mlecza
  • pęczek rzodkiewki
  • marchewka
  • 2 jajka na twardo
  • starty parmezan

Składniki na sos:

  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie sałatki zacznij od zrobienia sosu. Posiekaj cebulę, przełóż ją do miski i dodaj musztardę, oliwę i ocet. Dopraw solą, pierzem i wymieszaj. Listki mlecza po umyciu dokładnie wysusz, wrzuć do miski i dodaj pokrojoną rzodkiewkę. 

Dołóż pokrojone jajka na twardo i startą marchewkę. Wlej sos i wymieszaj składniki. Wierzch sałatki posyp startym parmezanem. Danie jest gotowe do podania. Pisaliśmy o tym, jak przygotować surówkę do obiadu z ogórków kiszonych. Podawaliśmy przepis na apetyczne danie z resztek świątecznych wędlin. 

sałatka
Fot. Canva/Nikolay_Donetsk

Źródło: chilliczosnekioliwa.pl