Smakosze.pl Przepisy Trzy proste zioła i zwykłe mielone zmieniają się w orientalne klotleciki ze „Wspaniałego stulecia”

Trzy proste zioła i zwykłe mielone zmieniają się w orientalne klotleciki ze „Wspaniałego stulecia”

7 listopada 2023
Autor tekstu: Łukasz Modelski

Uwielbiam mielone, mógłbym jej jeść codziennie. Ponieważ rzeczywiście tak jest, staram się je urozmaicać. Dodatek trzech ziół (i nic poza tym) sprawia, że zwykłe mielone zmieniają się w aromatyczne orientalne kotleciki

Tureckie, choć wieprzowe

Oczywiście, na dworze sułtana we „Wspaniałym stuleciu” nie podawano wieprzowiny, a moje kotleciki, jak to mielone, są wieprzowe. Ale to jedyna różnica, poza tym mogłyby zagrać w tureckim serialu historycznym. Ich orientalny aromat zwiódłby każdego. Nie dodaję nawet cebuli, nie muszę jej siekać, dlatego tak szybko można je zrobić.

Pokrój kapustę na plastry i połóż mięso mielone. Ostatnio robię to zamiast gołąbków, rodzina za tym szaleje

Tajemnica orientalnych mielonych

Dodaję tylko trzy zioła do masy na kotlety i tyle – potem robię już zwyczajne mielone. Takie z bułką tartą i jajkiem, jak zawsze. Tyle tylko, że zamiast większych i płaskich, wyrabiam małe i okrągłe. Dla domowników to miła odmiana a goście proszą o przepis. Podaję z kuskusem, bulgurem, ryżem, albo –  po prostu z kaszą gryczaną.

Aromatyczne kotleciki robię tak (20 minut):

Składniki:

  • 300 g mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • Garść bułki tartej
  • Świeży tymianek
  • Świeża kolendra
  • Suchy kmin rzymski
  • Tłuszcz do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Mielone mięso wkładam do miski, obieram do niego 2-3 gałązki świeżego tymianku

1.jpg

Dodaję dwie łyżki kminu rzymskiego

2.jpg

Drobno siekam kilka gałązek kolendry, dodaję do mięsa

3.jpg

Wbijam jajko, dodaję 2 łyżki bułki tartej

4.jpg

Dodaję sól i pieprz

Wyrabiam zwartą masę, po czym toczę z niej kulki wielkości dużego orzecha włoskiego

Obtaczam kulki w bułce tartej i wrzucam na patelnię na rozgrzany tłuszcz

5.jpg

Smażę na złoto na niewielkim ogniu. Obracam, żeby kotleciki równo obsmażyły się wokół.

6.jpg

Wrzucam wszystko do jednego garnka i gotuję. Po chwili mam obiad na 2 dni, mąż ciągle prosi o dokładki
Tę zupę mogłabym jeść non stop. Syci na długie godziny, cudownie rozgrzewa, a składniki kosztują grosze
Obserwuj nas w
autor
Łukasz Modelski

Historyk sztuki, historyk kuchni, dziennikarz i redaktor wielu mediów w Polsce. Autor książek o historii kuchni i książek kucharskich. W radiowej Dwójce od kilkunastu lat prowadzi kultową „Drogę przez mąkę”, w TVP Historia –
cykl „W kotle historii”. Gotuje codziennie.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy