Trzymasz olej na blacie? Częsty błąd może Cię wiele kosztować
Większość osób trzyma olej na kuchennym blacie. Zwykle blisko kuchenki, żeby tłuszcz był w zasięgu ręki podczas smażenia. Okazuje się, że jest to najgorsze z możliwych miejsce do przechowywania tego tłuszczu. Naraża go bowiem na utratę wartości odżywczych i zepsucie, co może się odbić na naszym zdrowiu.
Oleje muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach
Olej rzepakowy i oliwa z oliwek są jedynymi z najbardziej popularnych tłuszczy do smażenia i pieczenia. Dodajemy je również do sałatek i dań na zimno. Oleje tłoczone na zimno mają niską temperaturę dymienia, dzięki czemu nadają się do sałatek i dań, które nie wymagają obróbki termicznej.
Wszystkie oleje roślinne łączy jedna cecha - są niezwykle wrażliwe na warunki przechowywania. Co im szkodzi najbardziej? Światło, zbyt wysoka temperatura otoczenia i dostęp powietrza. To właśnie dlatego kuchenny blat jest najgorszym miejscem do przechowywania oleju.
Niektóre tłuszcze pochodzenia roślinnego są szczególnie wrażliwe i muszą być przechowywane w lodówce. Tylko wtedy zachowają cenne związki i witaminy, a także świeżość i smak.
Babcine naleśniki z białym serem. 1 przyprawa i 1 czynność zapewniają im niepowtarzalny smakOleje roślinne są wrażliwe na światło i wysoką temperaturę
Wszystkie oleje roślinne i oliwę z oliwek szczelnie zakręć i przechowuj w zamkniętej szafce kuchennej lub w spiżarni. Nigdy nie trzymaj ich na blacie, ponieważ ten błąd może Cię sporo kosztować.
Oleje w kontakcie z promieniami słonecznymi tracą wiele z wartości odżywczych, np. witaminę E. Negatywny wpływ na jakość oleju ma też zbyt wysoka temperatura. Pod jej wpływem tłuszcz jełczeje, nabierając nieprzyjemnego smaku. Dlatego unikaj wstawiania butelki z olejem do szafki, która znajduje się blisko kuchenki gazowej, czy piekarnika.
Niektóre tłuszcze muszą być przechowywane w lodówce
Olej lniany jest olejem niezwykle bogatym w kwasy omega-3, jednak ulega również szybkiemu utlenianiu. Olej lniany, by zachował wszystkie wartości odżywcze, musi być przechowywany w lodówce, również w sklepie.
Temperatura pokojowa i promienie słoneczne sprawiają, że olej traci swoje cenne właściwości i zmienia się jego smak. W lodówce koniecznie musi leżeć również masło i margaryna, ponieważ wtedy dłużej zachowują świeżość.
Jadasz jajko na twardo, czy na miękko? Dietetyk wyjaśnił, które jajka są zdrowsze i ile możemy ich jeść w ciągu dnia, żeby nie wpłynęły na poziom cholesterolu.