Ugotuj, dodaj jajko i włącz blender. Nie ma lepszego patentu na kalafiora
Krokiety z kalafiora są pomysłem na szybki, tani i bardzo pożywny obiad dla całej rodziny bez grama mięsa. Warzywne krokiety przygotujesz błyskawicznie. Wystarczy, że zblendujesz wszystkie składniki, uformujesz krokiety i obtoczysz w panierce. Bez ciasta naleśnikowego, bez zawijania.
Ugotuj, dodaj jajko i włącz blender. Nie ma lepszego patentu na kalafiora
Tradycyjne krokiety wiążą się z dużym nakładem czasu i pracy. Musimy przyrządzić farsz i ciasto na naleśniki. Następnie smażymy placki, zawijamy farsz, panierujemy i dopiero smażymy. Krokiety z kalafiora są równie smaczne, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil.
Do przyrządzenia krokietów z kalafiora potrzebujemy wyłącznie warzywa, jajka i przypraw. Całość blendujemy i formujemy niewielkie krokiety, które obtaczamy w panierce i od razu kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Krokiety po usmażeniu smakują wyśmienicie.
Krokiety z kalafiora smażymy według uznania na oleju rzepakowym lub na maśle klarowanym. Ważne, aby tłuszcz był naprawdę mocno rozgrzany. Wtedy krokiety nie będą tłuste i ciężkie. Masło klarowane doda daniu delikatny, maślany smak.
Przepis na krokiety z kalafiora. Smaczne, lekkie i bez zawijania
Składniki:
- mały kalafior
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- jajko
- papryka mielona słodka
- kmin rzymski
- sól, pieprz
- olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Składniki na panierkę:
- bułka tarta
- mąka pszenna
- 2 jajka
Jak zrobić krokiety z kalafiora? Bezmięsny obiad będzie gotowy błyskawicznie
Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. W tym czasie zetrzyj na tarce cebulę i przeciśnij przez praskę czosnek. Przygotowane składniki przełóż do miski. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, paprykę słodką, sól, pieprz, szczyptę kminu i zblenduj na gładką masę.
Dopraw do smaku, wbij jajko i ponownie połącz składniki. Z masy uformuj nieduże krokiety. Każdy z nich obtocz kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Krokiety z kalafiora smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor i podaj z ulubionymi dodatkami.
Z kalafiora przyrządzisz także wyśmienite, chrupiące placki oraz steki . Bezmięsne dania oczarują każdego smakosza.