Smakosze.pl Przepisy Ugotuj ziemniaki, ułóż na blasze i rozgnieć szklanką. Ktoś za ten przepis powinien dostać nagrodę
Fot. YouTube/kuhinjatanja

Ugotuj ziemniaki, ułóż na blasze i rozgnieć szklanką. Ktoś za ten przepis powinien dostać nagrodę

13 marca 2024

Ziemniaki zwykle jadamy jako dodatek do dań obiadowych. Przeważnie podajemy je z wody, ale warto zmienić swoje przyzwyczajenia i skorzystać z tego przepisu. Przyda się szklanka i piekarnik, a efekt zaskoczy.

Weź szklankę, ziemniaki i zrób obiad

Ziemniaki często goszczą na stołach Polaków. Gotujemy je i podajemy do obiadu. Pasują do dań mięsnych i sosów. Czasem pieczemy je w piekarniku lub podajemy jako frytki. Te warzywa są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Dostarczają nam witaminy C i B6 i wcale nie są tuczące.

To tłuste dodatki sprawiają, że stają się kaloryczne. Polecamy smaczny i nieco inny sposób na ziemniaki. Warto użyć tu szklanki, a wkrótce pyszne ziemniaki z piekarnika trafią na nasze talerze. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Moja Kuchnia Tanja. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

ziemniaki
Fot. YouTube/kuhinjatanja
Tę fasolkę po bretońsku zrobisz w 15 minut. Szybko, prosto i bez namaczania
Dodaj liście laurowe do prania. Tak robiły nasze babcie

Jak przygotować ziemniaki z piekarnika?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • olej

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bierzemy szklankę i jej dnem rozgniatamy każdy ziemniak. Doprawiamy je solą i pieprzem.

Przed włożeniem do piekarnika smarujemy olejem. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i ziemniaki pieczemy 15 minut . Po upływie tego czasu gotowe są już do podania.

Szybkie ziemniaki z piekarnika

Tak przyrządzone ziemniaki są chrupiące i mają podpieczoną skórkę. Miękki środek znakomicie smakuje z mięsami i surówkami. Ziemniaki z piekarnika możesz podać z jogurtowym sosem, z dodatkiem czosnku i przypraw. Zrobisz je niezwykle szybko, a użycie szklanki sprawi, że każdy, kto ich spróbuje, będzie pytał o przepis.

Jest prosty i wart polecenia, bo ziemniaki w takim wydaniu są chrupiące i szybko znikają z talerzy . Warto przyrządzić je na obiad i zaskoczyć domowników. Z pewnością poproszą o dokładkę takich ziemniaków. Pisaliśmy o tym, jak w znakomity sposób przyrządzić wątróbkę. Podawaliśmy też patent na szybkie obranie makreli.

ziemniaki
Fot. YouTube/kuhinjatanja
Jaka mąka na pierogi? Dobre kucharki używają tylko takiej, z nią ciasto będzie lekkie i elastyczne
Wkładam jabłka do worka i dodaję pałki z kurczaka. Ten obiad kosztuje mnie grosze
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy