Smakosze.pl Przepisy Układam obok siebie biszkopty i zawijam je z kremem i owocami. Moje ciasto bez pieczenia to hit sezonu
Fot. YouTube/Lieblingsdesserts

Układam obok siebie biszkopty i zawijam je z kremem i owocami. Moje ciasto bez pieczenia to hit sezonu

31 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

To ciasto bez pieczenia jest prawdziwym hitem sezonu letniego. Pełne pysznego kremu i uwielbianych owoców po prostu zachwyca smakiem. Co najlepsze, przygotujesz je nie włączając nawet piekarnika. U mnie w domu to przebój, przekonaj się, że w twoim będzie tak samo.

Doskonałe ciasto bez pieczenia na wiosnę

Wiosenny deser nie musi być skomplikowany, aby smakował każdemu. Na tę porę roku powinien być także lekki i orzeźwiający. I właśnie takie jest ciasto bez pieczenia, na które przepis znajdziesz w dalszej części artykułu.

Oprócz prostoty i smaku najlepsze jest to, że przygotujesz je w moment. Będziesz potrzebować tylko kilku łatwo dostępnych produktów, ale o nich dowiesz się więcej za chwilę.

ciastka.jpg
Fot. YouTube/Lieblingsdesserts
Sezon na grzyby wystartował, w lasach są już kurki i borowiki. Warto iść na grzybobranie

Tylko kilka składników

Do przygotowania tej słodkiej przekąski będziesz potrzebować produktów, które znajdziesz na liście poniżej. Jednym z nich są maliny, które możesz zastąpić także innymi owocami, jak choćby truskawkami czy borówkami. Co sprawia, że każdym razem przygotujesz ciasto o nieco zmienionym smaku. Zdjęcia ilustrujące w artykule pochodzą z kanału Lieblingsdesserts, który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 5 g mielonej wanilii
  • 100 g cukru
  • 45 g mąki
  • 45 g skrobi kukurydzianej
  • 1 l mleka
  • 250 g biszkoptów savoyardi
  • ok. 300 g malin (ilość dostosuj pod swoje preferencje smakowe)
  • 200 g serka śmietankowego
  • 50 g cukru pudru
  • 100 ml śmietany 33%

Przepis na ciasto bez pieczenia

Do miski wbij jajka, wsyp cukier oraz wanilię. Za pomocą trzepaczki połącz składniki. Następie wsyp mąkę oraz skrobię ziemniaczaną. Ponownie wymieszaj składniki, tworząc jednolitą masę.

Do garnka wlej mleko oraz połączone przed chwilą składniki. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając do momentu zgęstnienia. Gęstą masę przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia. Następnie ubij ją za pomocą miksera.

Biszkopty namocz w odrobinie mleka i ułóż je obok siebie na dwóch warstwach folii spożywczej. Wyłóż na niej gęstą masę i równomiernie ją rozprowadź. Następnie na krawędziach ciastek ułóż maliny. Za pomocą folii spożywczej zacznij zwijać ciastka w rulon.

Do miski włóż serek i wsyp cukier puder. Całość zalej śmietaną i ubij mikserem na sztywny krem. Wyłóż go na wierzchu rulonu i równomiernie rozprowadź.

Wierzch przyozdób malinami i ewentualnie czekoladą. Gotowe ciasto krój na kawałki jak tort i podawaj na deser. Sprawdź przepis Strzelczyka na bułki oraz zobacz, jakie promocje przygotowało Dino .

gotowe ciasto.jpg
Fot. YouTube/Lieblingsdesserts

Żadne jabłka, racuchy z truskawkami są 100 razy lepsze. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Strzelczyk pokazał wszystkim swój patent na bułki. Przy nich te z piekarni mogą się schować
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy