Smakosze.pl Kuchnia Smakoszy Uliczna budka dostała prestiżowe wyróżnienie. Znalazła się w gronie najlepszych restauracji świata
fot. facebook.com/pages/El Califa De Leon

Uliczna budka dostała prestiżowe wyróżnienie. Znalazła się w gronie najlepszych restauracji świata

26 maja 2024

O tym, że tacosy mają na świecie miliony fanów, wiadomo od dawna. Pewnym zaskoczeniem może być jednak, że znaleźli się wśród nich krytycy kulinarni. A jednak – ta budka z meksykańskim przysmakiem jest oficjalnie gwiazdkową restauracją.

Meksykański fastfood

Taco to typowy produkt z kategorii fast food. To prosty placek typu tortilla z mąki kukurydzianej albo pszennej , do którego nałożyć można właściwie dowolny farsz. Dwa-trzy takie faszerowane cuda na plackach wielkości dłoni starczają za przekąskę dla dorosłej osoby.

Tak też są używane. Choć oczywiście wybitni kucharze inspirują się mnóstwem produktów, prawdziwe taco to takie jedzone z ulicznej budki , czasem wręcz na stojąco, zamówione z ulicznego okienka. Tak jadają je Meksykanie, którzy wprowadzili taco na arenę międzynarodową i tak, coraz częściej, jadamy je my.

trójpak taco
Fot. Canva
Dodaję do mleka paprykę w proszku. Niebywałe, jaki przysmak z tego wychodzi

Gwiazdkowe taco

Jednak ten meksykański przysmak przyciągnął ostatnio uwagę bardzo nietypowej klienteli, a mianowicie krytyków tworzących przewodnik Michelin . Jedna z takich budek pod nazwą El Califa de León w mieście Cuauhtémoc dostała od nich najniższe z najwyższych wyróżnienie – gwiazdkę.

Jedna gwiazdka nie brzmi jak coś bardzo dużego, ale podpowiedzmy tu skalę. W Polsce mamy dla przykładu dwie restauracje z gwiazdką, a dopiero od ubiegłego roku jakąkolwiek z dwiema (na trzy możliwe) . Wewnątrz zaś krochmalone obrusy i finezyjne dania. W żadnej na posiłek nie czeka się pod okienkiem i nie je go na stojąco. Nie wspomnimy już o wysokości rachunku, który także daleki jest od paragonu z fastfoodu.

El Califa de León z gwiazdką

Dlatego takie poruszenie wywołała na świecie gwiazdka dla budki z przekąskami, które bierze się do ręki. To odosobniony, kiedy snobistyczni krytycy doceniają tego typu lokal. Nie jest jednak jedyny. W 2016 w Singapurze do grona gwiazdek dostały się po raz pierwszy tego typu miejsca . Jak przystało na kraj w Azji Południowo-Wschodniej, serwowały one kurczaka w sosie sojowym i wieprzowinę z makaronem.

Głośno było również o restauracji sushi mistrza Jiro Ono . Lokal ten, prowadzony przez 98-letniego restauratora, serwował co prawda kuchnię kojarzoną z luksusową. Jednak sama budka to niepozorne miejsce zlokalizowane dosłownie na stacji metra. Lokal cieszył się taką sławą, że powstał o nim film dokumentalny zatytułowany Jiro śni o sushi .

Lokal stracił jednak gwiazdkę – nie dlatego, że jego jakość spadła. Po prostu kolejka oczekujących na stolik w podziemnym pawiloniku z sushi wydłużyła się tak bardzo, że bez znajomości praktycznie nie da się dziś tam dostać. A to oznacza, że restauracja przestaje się kwalifikować jako gwiazdkowa . Czy do budki z tacosami w meksykańskim mieście też teraz ustawją się kolejki?

Wypróbuj też przepis na domową lemoniadę i ciasto truskawkowe .

rozłożone taco
fot. Canva
Dietetycy biją na alarm. Lepiej unikaj jedzenia bananów o tej porze
Moja rodzina uwielbia, gdy piekę to ciasto z truskawkami. Jest po prostu najlepsze
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy