Smakosze.pl Przepisy Ułóż biszkopty w naczyniu i zalej tą masą. Ten deser bez pieczenia to prawdziwy hit
Fot. YouTube/schöne desserts

Ułóż biszkopty w naczyniu i zalej tą masą. Ten deser bez pieczenia to prawdziwy hit

26 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jeżeli szukasz szybkiego sposobu na słodką przekąskę, to ten deser bez pieczenia jest właśnie dla ciebie. Nie zastanawiaj się dłużej, tylko poznaj przepis i przygotuj go nawet dzisiaj. Sposób jest bardzo prosty i co najważniejsze szybki. Smak zachwyci każdego miłośnika słodkości.

Doskonały deser bez pieczenia

Dobre ciasto nie musi być zbyt skomplikowane. Ważne, aby wszystkim smakowało i przyciągało swoim wyglądem. Właśnie taki jest deser bez pieczenia z przepisu, który znajdziesz w dalszej części artykułu.

Przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu, więc zdążysz zrobić to ciasto na poobiedni deser. W połączeniu z dobrą kawą stanowi doskonały zestaw. Zrób je dzisiaj i zaskocz swoich domowników. Poproszą nie tylko o dokładkę, ale też o to, abyś przyrządzała je znacznie częściej. Na deser możesz przygotować także ciasto z truskawkami .

herbatniki.jpg
Fot. YouTube/schöne desserts
Miesiąc temu gościła słynnego youtubera. Dziś opowiada o skutkach tamtego dnia

Biszkopty i inne składniki

Deser bez pieczenia wymaga kilku składników. Wszystkie zostały umieszczone na liście poniżej. Przygotuj wszystkie i żadnego nie pomijaj, bo każdy odpowiada za smak ciasta. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału schöne desserts , który znajduje się na YouTubie. Sprawdź także przepis na koktajl odchudzający .

Składniki:

  • 150 ml + 600 ml mleka
  • 50 g kawy
  • 100 g herbatników Savoiardi
  • 250 ml skondensowanego mleka
  • 60 g skrobii ziemniaczanej
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 20 ml wody
  • 5 g żelatyny
  • 150 g jogurtu greckiego

Przepis na deser bez pieczenia

Do miski wlej 150 mililitrów ciepłego mleka i wsyp 20 gramów kawy. Wymieszaj oba składniki. Namocz w mleku herbatniki, a następnie ułóż je w formie.

Do garnka wlej 600 mililitrów mleka i dodaj skondensowane mleko. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie wsyp resztę kawy. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Wsyp skrobię i ponownie wymieszaj.

Kiedy składniki zgęstnieją, przestań gotować. Masę wyłóż na herbatki. Równomiernie ją rozprowadź.

Do miski wlej śmietanę i ubij ją za pomocą miksera. W wodzie rozpuść żelatynę i razem z jogurtem greckim przełóż składniki do śmietany. Połącz produkty w jednolitą masę za pomocą trzepaczki.

Gęsty krem wyłóż na masę kawową i równo rozprowadź go po powierzchni. Deser umieść w lodówce na 5 godzin, aby wszystkie warstwy stężały. Po tym czasie krój ciasto na kawałki i częstuj domowników, będą zachwyceni. Wierzch możesz przyozdobić startą czekoladą. Sprawdź, jakie wyróżnienie dostała budka z jedzeniem oraz dowiedz się, kiedy nie jeść bananów .

deser bez .jpg
Fot. YouTube/schöne desserts
Znajoma kucharka doradziła mi czym doprawić rosół. W życiu bym nie wpadł na taki dodatek
Uliczna budka dostała prestiżowe wyróżnienie. Znalazła się w gronie najlepszych restauracji świata
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy