Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Upycham marchewkę do słoików i wlewam tę zalewę. Nie ma nic lepszego do kanapek
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 19.02.2025 08:26

Upycham marchewkę do słoików i wlewam tę zalewę. Nie ma nic lepszego do kanapek

Marchewka w zalewie umieszczona w słoikach
Fot. Canva/rimmabondarenko

Kiszona marchewka to nie tylko pyszny, lecz także zdrowy wybór. Stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnej kiszonej kapusty czy ogórków. Warto wprowadzić ją do swojej diety, traktując jako smaczną przekąskę oraz cenne źródło witamin, minerałów i kwasu mlekowego. Jak przygotować idealną marchewkę w zalewie i dlaczego warto ją jeść? Przekonajcie się sami. 

Dlaczego warto jeść kiszona marchewkę?

Kiszona marchewka w ostatnim czasie zyskuje na popularności. Nie tylko ze względu na swój prawdziwy i oryginalny smak, ale również dlatego, że jest bardzo zdrowa. Okazuje się, że kisić można nie tylko ogórki i kapustę, ale także właśnie marchew czy nawet pomidory oraz rzodkiewkę

Kiszona marchewka jest niesamowicie zdrowa. Zawiera wiele witamin i minerałów, a także jest bogata w wartości odżywcze. Do tego zawiera kwas mlekowy, co jest efektem procesu kiszenia

Jest źródłem witamin z grupy B oraz witamin C, E i K. Do tego ma w sobie takie minerały jak cynk, potas, magnez czy żelazo, a mają one kluczowy wpływ na nasze zdrowie. 

Ponadto marchewka kiszona wspiera odporność, a także chroni nasz organizm przed szkodliwymi bakteriami. Do tego chroni florę jelitową przed namnażaniem się patogenów i poprawia szczelność jelit

Marchewka przechowywana w słoiku
Fot. Canva/Fudio
Poszedł do Biedronki i nie mógł uwierzyć własnym oczom. To się miało nie powtórzyć

Marchewka kiszona świetnym wsparciem dla organizmu

Warto zrobić kiszoną marchewkę, bo dzięki spożyciu takiego przysmaku bardziej zadbamy o nasze zdrowie. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 1 kg marchwi
  • 6 szklanek wody
  • 2 czubate łyżki soli
  • 8 sztuk ziela angielskiego
  • 20 ziarenek czarnego pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • mały kawałek chrzanu
  • koper
  • czosnek
  • wyparzone słoiki

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować kiszoną marchewkę?

Przygotowanie takiej przekąski nie jest trudne, a za to bardzo wspomoże nasze zdrowie.

W pierwszej kolejności obieramy marchew ze skórki, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. 

Następnie umieszczamy plasterki marchewek w słoiku do 4/5 wysokości i przekładamy czosnkiem, zielem angielskim, pieprzem oraz liśćmi laurowymi. W kolejnym kroku zalewamy ją solą rozpuszczoną w wodzie i dokładnie zakręcamy. 

Marchewka w słoikach przygotowana do kiszenia
Fot. Canva/rimmabondarenko

Proces kiszenia się warzyw trwa około 5-7 dni. Wszystko zależy od temperatury otoczenia. Tak przygotowana kiszona marchewka koniecznie musi być przechowywana w lodówce. 

Pyszna kiszona marchewka umieszczona w słoiku
Fot. Canva/Nivina Dimitrijevic

Sprawdź ulepszony przepis na chleb w jajku od Strzelczyka. Zobacz, co oznacza metaliczny połysk na wędlinie