W łupinie czy bez - jaką cebulę należy dodać do rosołu?
Rosół bez cebuli nie może uzyskać odpowiedniego smaku - jednak wiele osób zastanawia się, czy należy dodawać ją w łupinie. Jeśli chcesz, aby zupa miała złocisty kolor, pozostaw na niej łupinę. Łupina zawiera dużo barwnika, który skutecznie nada całości pięknej barwy.
Cebula dodawana jest do najróżniejszych dań. Dzięki jej właściwościom wiele potraw może zachwycać znacznie głębszym i lepszym smakiem.
Rosół nie bez powodu nazywany jest "królem zup". Na jego podstawie można ugotować wiele innych zup i dań, a także sosów - dlatego zawsze warto mieć w zamrażalniku chociaż jedną porcję.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jaka cebula do rosołu - w łupinie czy bez?
Wszystko tak naprawdę zależy od naszych preferencji, ponieważ oba sposoby są skuteczne. Jeśli chcemy uzyskać tylko lepszy i bardziej intensywny smak, możemy obrać cebulę z łupiny.
Wtedy odda ona do wywaru swój aromat i lekko słodki smak, bez zabarwiania bulionu na złoty kolor. Może to być szczególnie istotne, gdy chcemy przygotować potrawę o odpowiednim kolorze.
Cebula w łupinie
Najczęściej jednak poza smakiem pragniemy uzyskać piękną barwę, która zachwyca oczy. Przyjemność z jedzenia płynie bowiem również z ładnych widoków na talerzu czy w misce.
Łupina cebuli zawiera bardzo dużo silnych barwników, które są z niej wygotowywane i przenikają do rosołu. Im więcej łupinek, tym bardziej wyrazisty kolor można wytworzyć.
Przed wrzuceniem do zupy opal cebulę
Dzięki zwęgleniu jej powierzchni poprawia się jej właściwości koloryzujące. Dodatkowo delikatnie przypalona skórka nada rosołowi specyficznego, bardzo dobrego posmaku, którego w żaden inny sposób nie da się wykonać.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy jak przygotować klasyczne szare kluchy w delikatnie nowej odsłonie. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których warto włączyć do swojej codziennej diety mintaja.
Źródło: canva.com/olejx, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp.pl