Smakosze.pl Przepisy W tym roku na Wielkanoc podam taką szynkę. Ta marynata to prawdziwy hit
Fot. Canva/gkrphoto

W tym roku na Wielkanoc podam taką szynkę. Ta marynata to prawdziwy hit

9 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na Wielkanoc podaj szynkę z tego przepisu. Smakuje rewelacyjnie dzięki marynacie. Sam zapach spowoduje, że goście oszaleją z zachwytu. Przepis na tę szynkę jest bardzo łatwy, a samo przygotowanie nie zajmie ci zbyt wiele czasu.

Wyśmienita szynka na Wielkanoc

Moja rodzina nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez tej szynki. Nie ma, co się dziwić, jej smak zachwyci każdego smakosza. Kiedy podasz ją na świąteczny stół, wszyscy zaniemówią. Szynka wygląda i pachnie obłędnie.

Odpowiada za to aromatyczna marynata, którą zrobisz sama. Będziesz potrzebowała do tego przypraw, które przedstawię ci na liście poniżej. Musisz tego spróbować!

szynka 2.jpg
Fot. Canva/Lcc54613
Zetrzyj to na tarce i dodaj do masy na placki ziemniaczane. Nigdy nie jadłem lepszych

Wszystkie potrzebne składniki

Potrzebnych składników jest sporo. Na szczęście nie są one drogie, ale żadnego z nich nie możesz pominąć, bo wszystkie razem tworzą smak tej domowej szynki. Zerknij na listę poniżej i sprawdź, co będzie ci potrzebne.

Składniki:

  • 2 kg mięsa z szynki
  • 0,5 l wody
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 5 g suchego rozmarynu
  • 20 g musztardy sarepskiej
  • 20 ml oleju
  • 20 g gorczycy
  • 10 g mielonej słodkiej papryki
  • 4 g mielonej papryki chili
  • sól

Przepis na wielkanocną szynkę

Cebulę oraz marchew obierz. Seler, marchew oraz cebulę pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Zalej wodą i włóż liście laurowe, ziarenka pieprzu, rozmaryn oraz obrane ząbki czosnku. Wsyp odrobinę soli i zagotuj.

Po około 20 minutach gotowania z wywaru wyjmij warzywa i ostudź go. W tym czasie możesz umyć i dokładnie wysuszyć mięso. Strzykawką nabieraj bulion i wstrzyknij go w mięso.

Do miski włóż musztardę oraz wlej olej. Wsyp gorczycę, słodką paprykę, chili, oraz szczyptę soli. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na gładką pastę. Wetrzyj ją dokładnie w mięso.

Przygotowane mięso przełóż do rękawa do pieczenia. Włóż do niego ugotowane wcześniej warzywa. Zawinięty rękaw piecz w temperaturze 180 stopni przez 2 godziny. Po upieczeniu szynkę podawaj z chrzanem. Na Wielkanoc to prawdziwy hit. Sprawdź, co musisz dodać do placków ziemniaczanych, aby były smaczniejsze oraz zobacz, z czego Ewa Wachowicz, robi sałatkę .

marchew.jpg
Fot. Canva/Daniel Dan
Wolę tę zupę nawet od szczawiowej. Jest bardzo zdrowa, zrobisz ją w 30 minut
Wrzucam wszystko do jednego gara i mam obiad na cały weekend. To najlepszy gulasz, sekret tkwi w mięsie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy