Wachowicz łączy selera z 2 owocami i ma pyszną surówkę. Takiej nie jadłem w restauracjach
Jest w selerze coś niezwykłego. Choć zazwyczaj kojarzy się z mało urodziwą bulwą wrzucaną do rosołu, w rękach doświadczonej kucharki zmienia się bardzo uniwersalny produkt. Ewa Wachowicz zaproponowała zestawienie, które wydobywa pełnię jego smaku.
Surówka Ewy Wachowicz
Zestawianie warzyw i owoców w surówce nie wydaje się niczym zaskakującym. Jednak jak często wpadamy na pomysły tak odważne jak połączenie żurawiny z selerem? A jednak, to właśnie mieszanki tego typu wprowadzają na nasze stoły powiew warzywnej świeżości.
Znana kucharka i gospodyni programów kulinarnych prezentuje nam surówkę z zaledwie trzech składników, i to w bardzo lekkim wydaniu – bez majonezu, a zaledwie ze śmietaną, którą dodatkowo można zastąpić jogurtem. Taka sałatka jest więc świetną dietetyczną przekąską.
W moim domu nie ma Wielkanocy bez babki z prodiża. Co roku robię taką według przepisu babciWinne jabłka
W przepisie prócz selera i żurawiny znalazły się też jabłka. Wachowicz poleca, by użyć odmiany winnej. Na półkach szukamy więc soczystych odmian takich jak szampiony, ligole, cortlandy, makintosze, golden delicious czy jonagold. Dobrze nadadzą się też malinówki.
Składniki
- 1 duży seler
- 1 jabłko odmiany winnej
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- Sok z cytryny
- Szczypta soli
- 2 łyżki śmietany 12% (lub gęstego jogurtu naturalnego)
Surówka z selera
Seler ścieramy na tarce o grubych okach lub, jeśli mamy więcej cierpliwości, kroimy w zapałkę (julienne). Obficie skrapiamy go sokiem z cytyny i posypujemy szczyptą soli. Mieszamy w miseczce, żeby smaki się połączyły.
Jabłko odkrawamy od ogryzka i ścieramy na tarce o grubych okach. Żurawinę namaczamy w wodzie i po kilkunastu minutach odsączamy. Owoce mieszamy z selerem w salaterce. Całość zalewamy śmietana lub jogurtem i mieszamy.
Wypróbuj też przepisy na sałatkę chrzanową i zupę ogórkową z maślanką.