Smakosze.pl Produkty W wielu krajach zakazano, bo działa jak trucizna. Tę przyprawę w Polsce kupisz z łatwością, uważaj
Fot. Shutterstock/photocrew1

W wielu krajach zakazano, bo działa jak trucizna. Tę przyprawę w Polsce kupisz z łatwością, uważaj

22 grudnia 2024

Podczas gdy wiele krajów zakazuje handlu tą przyprawą, w Polsce bez trudu można namierzyć jej paczkę przez wyszukiwarkę internetową. Na fasolę tonkińską, czyli tonkę, trzeba jednak uważać, Zawiera ona bardzo niebezpieczną substancję.

Tonka – aromatyczna i niezdrowa

Podłużne ziarna fasoli o intensywnym smaku występują pod wieloma nazwami. To fasola tonka lub tonkińska, przez tłumaczenie z angielskiego zwana też czasem bobem tonka. Jest owocem tonkowca wonnego, rzeczywiście spokrewnionego z bobem. Ciekawostka, przed której przytoczeniem trudno się powstrzymać, jest taka, że drzewo to może według badań rosnąć nawet tysiąc lat. Naukowców zadziwiło takie odkrycie, bo w tropikalnych warunkach Amazonii, gdzie ono rośnie, nie wyobrażali sobie takiej długowieczności roślin.

Jednak to nie długowieczność decyduje o tym, że tonkowiec stał się popularny. Jego owoce , ciemne, pomarszczone, przypominające przerośnięte rodzynki, są niezwykle aromatyczne. Są porównywane do bardzo intensywnie pachnącej wanilii zmieszanej z gałką muszkatołową, a że przy tym tańsze – często ją zastępują.

owoc tonkowca

Porównali ceny na Święta. Nie tylko masło drożeje, tak wypadł karp

Tonka w perfumach i jedzeniu

Tonka odnajduje się jako ciepły, słodki aromat w perfumach i miłośnicy tej kategorii produktów dobrze znają jej nazwę. Rzadziej mówimy o tym, że występować może także w jedzeniu . A jest tego trochę.

Tonką aromatyzuje się ciemne piwa i słodycze, przyprawiamy nią ciasta i desery . Nietrudno znaleźć w internecie przepisy, polecające zastosowanie produktu, choć niektóre zastrzegają, że to ryzykowna przyjemność. Powodem tego ryzyka jest wysoka zawartość kumaryny w owocach tonkowca.

Tonka niebezpieczna dla zdrowia

Kumaryna to związek chemiczny, który znajduje się w roślinach, czasem jako składnik olejków eterycznych. Wiemy o jej występowaniu w kilkudziesięciu gatunkach. Część z nich znajduje się w naszej kuchni. Kumaryna jest więc w kurkumie i cynamonie . Występuje w turówce, zwanej potocznie trawą żubrową , którą znamy jako dodatek w niektórych butelkach. Co ciekawe, moczenie tonki w alkoholu jest jednym ze sposobów na osłabienie jej właściwości.

Kumaryna jest jednak niebezpieczna dla zdrowia. Powoduje marskość wątroby, co zaobserwowano u zwierząt laboratoryjnych. Dlatego Unia Europejska czy USA wprowadzają ograniczenia w stosowaniu ich w żywności. Obecny limit wynosi 2 mg na kilogram produktu. Warto więc pamiętać, że choć można trafić na przepis z tonką i łatwo ją kupić, lepiej zostawić ją do perfum, a w jedzeniu – omijać .

Wypróbuj też przepisy na pierogi z kapustą i kaszą oraz rybę po grecku Strzelczyka .

fasola tonka

Natnij schab i wypełnij go przepysznym dodatkiem. Na święta nie ma nic lepszego, smakuje jak raj
Dziś niedziela handlowa. W Biedronce kompletnie powariowali, każdy może dostać 50 zł
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy