Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wegański pasztet wielkanocny. Alternatywa dla wegetarian
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 11.04.2022 16:49

Wegański pasztet wielkanocny. Alternatywa dla wegetarian

Pasztet
canva/Atide

Wegański pasztet wielkanocny to pyszny, warzywny pasztet bez jajek i z dodatkiem kaszy jaglanej. Danie jest świetną alternatywą dla mięsnej potrawy, jest smaczny, wilgotny w środku, pożywny i przede wszystkim lekki. Poznaj przepis na wegański pasztet wielkanocny.

Pasztet jest już tradycyjnym daniem wielkanocnym. Jeśli nie możesz lub nie chcesz jeść mięsa, to wegański pasztet z kaszą jaglaną i oliwą z oliwek zamiast jajek z pewnością Ci przypadnie Ci do gustu. Danie jest mocno warzywne, z wyczuwalną nutą sosu sojowego, gałki muszkatołowej i suszonego tymianku.

Masę na pasztet wyrabiaj z oliwą z oliwek, wlej również odrobinę wywaru z warzyw, żeby danie nie było suche w środku. Po przełożeniu pasztetu do keksówki, wierz wysmaruj również oliwą, która dodatkowo zabezpieczy potrawę przed wysuszeniem. Pasztet piecz bez termoobiegu, najlepsze jest ustawienie piekarnika na grzanie góra- dół.

Na Wielkanoc ugotuj również wegański żurek, a także zrób pyszne ciasto do kawy- tu poznasz przepis na wegański biszkopt bez jajek, jest puszysty i dobrze wyrośnięty. Przełóż go ulubionymi owocami i kremem i ciasto gotowe.

Przepis na wegański pasztet wielkanocny

Składniki na formę keksową:

  • szklanka kaszy jaglanej

  • cebula

  • 2 marchewki

  • mała cukinia

  • korzeń selera

  • korzeń pietruszki

  • oliwa z oliwek (jako zamiennik jajka)

  • łyżeczka sosu sojowego

  • łyżeczka suszonego tymianku

  • pęczek natki pietruszki

  • 2 liście laurowe

  • gałka muszkatołowa do smaku

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • masło i mąka pszenna do wysmarowania i oprószenia blachy

Jak zrobić wegański pasztet wielkanocny?

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odstaw, żeby ostygła. Seler, marchew, cukinię, cebulę, korzeń i natkę pietruszki pokrój na mniejsze kawałki, natkę posiekaj. Warzywa przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, pieprz.

Do garnka wlej wodę, żeby przykrywała warzywa i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Ugotowane warzywa zmiel w maszynce do mięsa, zmiel również kaszę. Całość przełóż do miski, wlej oliwę z oliwek, tymianek, wymieszaj.

Kasza jaglana

Źródło zdjęcia: canva/clemarca Masę dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Jeśli pasztet jest za suchy, wlej odrobinę wywaru z warzyw, jeśli masa jest za sucha. Formę wysmaruj masłem i oprósz mąką, następnie przełóż do niej pasztet. Górę wysmaruj delikatnie oliwą z oliwek. Keksówkę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z grzaniem góra- dół, piecz godzinę.

Tagi: Danie