Wegański pasztet wielkanocny. Alternatywa dla wegetarian

Wegański pasztet wielkanocny to pyszny, warzywny pasztet bez jajek i z dodatkiem kaszy jaglanej. Danie jest świetną alternatywą dla mięsnej potrawy, jest smaczny, wilgotny w środku, pożywny i przede wszystkim lekki. Poznaj przepis na wegański pasztet wielkanocny.
Pasztet jest już tradycyjnym daniem wielkanocnym. Jeśli nie możesz lub nie chcesz jeść mięsa, to wegański pasztet z kaszą jaglaną i oliwą z oliwek zamiast jajek z pewnością Ci przypadnie Ci do gustu. Danie jest mocno warzywne, z wyczuwalną nutą sosu sojowego, gałki muszkatołowej i suszonego tymianku.
Masę na pasztet wyrabiaj z oliwą z oliwek, wlej również odrobinę wywaru z warzyw, żeby danie nie było suche w środku. Po przełożeniu pasztetu do keksówki, wierz wysmaruj również oliwą, która dodatkowo zabezpieczy potrawę przed wysuszeniem. Pasztet piecz bez termoobiegu, najlepsze jest ustawienie piekarnika na grzanie góra- dół.
Na Wielkanoc ugotuj również wegański żurek, a także zrób pyszne ciasto do kawy- tu poznasz przepis na wegański biszkopt bez jajek, jest puszysty i dobrze wyrośnięty. Przełóż go ulubionymi owocami i kremem i ciasto gotowe.
Przepis na wegański pasztet wielkanocny
Składniki na formę keksową:
szklanka kaszy jaglanej
cebula
2 marchewki
mała cukinia
korzeń selera
korzeń pietruszki
oliwa z oliwek (jako zamiennik jajka)
łyżeczka sosu sojowego
łyżeczka suszonego tymianku
pęczek natki pietruszki
2 liście laurowe
gałka muszkatołowa do smaku
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
masło i mąka pszenna do wysmarowania i oprószenia blachy
Jak zrobić wegański pasztet wielkanocny?
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odstaw, żeby ostygła. Seler, marchew, cukinię, cebulę, korzeń i natkę pietruszki pokrój na mniejsze kawałki, natkę posiekaj. Warzywa przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, pieprz.
Do garnka wlej wodę, żeby przykrywała warzywa i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Ugotowane warzywa zmiel w maszynce do mięsa, zmiel również kaszę. Całość przełóż do miski, wlej oliwę z oliwek, tymianek, wymieszaj.

Źródło zdjęcia: canva/clemarca Masę dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Jeśli pasztet jest za suchy, wlej odrobinę wywaru z warzyw, jeśli masa jest za sucha. Formę wysmaruj masłem i oprósz mąką, następnie przełóż do niej pasztet. Górę wysmaruj delikatnie oliwą z oliwek. Keksówkę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z grzaniem góra- dół, piecz godzinę.



































