Wegetariańska zupa pomidorowa
Wegetariańska zupa pomidorowa to propozycja na szybki i smaczny posiłek w deszczowy, jesienny dzień. Zupa jest doskonale sycąca, aromatyczna i rozgrzewa, wzmacniając tym samym naszą odporność. Zupa pomidorowa to świetny pomysł na bezmięsny, zdrowy obiad dla całej rodziny. Poznaj przepis na wegetariańską zupę pomidorową.
Wegetariańska zupa pomidorowa swój niezwykły smak aromat zawdzięcza świeżym, słodkim pomidorom podsmażonym z czosnkiem i bazylią. Jeśli przygotujesz je w ten sposób, nie będziesz potrzebować ani koncentratu, ani przecieru pomidorowego, żeby wzmocnić smak zupy. Smak pomidorów wzmacnia również słodka marchewka i szczypta cukru.
Wegetariańską zupę pomidorową możesz przygotować w kilku wersjach: z makaronem, ryżem, kluskami lanymi lub zmiksować na gęsty krem. Każda opcja smakuje doskonale dzięki pomidorom smażonym z czosnkiem i gotowanym na warzywnym wywarze. Pomidory smakują równie świetnie z pieczoną dynią. PZ warzyw przygotujesz wyjątkowo smaczny krem dyniowo-pomidorowy , oprószony prażonymi pestkami dyni.
Przepis na wegetariańską zupę pomidorową
Składniki na 4-6 porcji:
-
6 dużych pomidorów
-
kostka warzywna
-
cebula czerwona
-
duża marchewka
-
natka i korzeń pietruszki
-
2 ząbki czosnku
-
pół łyżeczki cukru
-
sól, pieprz
-
łyżka oliwy z oliwek
-
pół łyżeczki suszonej bazylii
Jak przygotować wegetariańską zupę pomidorową?
Pomidory obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Na patelni podsmaż posiekany drobno czosnek, dodaj pomidory, oprósz bazylią i smaż przez kilka minut.
Do garnka włóż całą cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę, zalej 2,5 l wody, dodaj kostkę warzywną i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaj pomidory podsmażone z czosnkiem, cukier i gotuj przez 15 minut. Dopraw solą, pieprzem i oprósz posiekaną natką pietruszki.