Smakosze.pl
Zupa dyniowo-pomidorowa

canva/DianaDomin

Zupa dyniowo-pomidorowa - ideał na jesień

21 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Jesień jest porą roku, w której szczególnie potrzebujemy rozgrzewających i pożywnych zup. Wykorzystaj sezon na dynie i przygotuj aksamitną zupę-krem z pieczonej dyni i pomidorów. Zupa jest niezwykle sycąca, rozgrzewające i przede wszystkim wyjątkowo smaczna. Zupę podawaj z prażonymi pestkami dyni. Poznaj prosty przepis na zupę dyniowo-pomidorową.

Pieczona dynia ma doskonały smak. Połączona z pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem i pietruszką tworzy pyszną zupę-krem o rozgrzewających właściwościach. Zupa dyniowo-pomidorowa jest bardzo aromatyczna, a prażone pestki dyni dodatkowo wzmacniają jej smak.

Krem dyniowo-pomidorowy jest jedną z moich ulubionych zup. Jest gęsty, aksamitny i doskonale doprawiony. Krem możesz przygotować również z grzankami czosnkowymi lub pieczywem czosnkowym, ponieważ świetnie łączą się z pomidorami i całą zupą.

Połączenie pomidorów i dyni nie ogranicza się wyłącznie do zupy. Przygotuj również aromatyczne i rozgrzewające leczo oraz fenomenalne danie kuchni włoskiej-gnocchi dyniowe z sosem pomidorowym.

Przepis na zupę dyniowo-pomidorową

Składniki na 4 porcje:

  • mała dynia

  • marchewka

  • 200 g pomidorów koktajlowych

  • łyżka masła

  • czerwona cebula

  • ząbek czosnku

  • pół łyżeczki suszonej bazylii

  • przyprawa chili lub pieprz

  • kostka rosołowa warzywna lub drobiowa

  • prażone pestki dyni

Jak przygotować zupę dyniowo-pomidorową?

Na początku przygotuj dynię. Pokrój ją na mniejsze kawałki, pozbądź się pestek i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz 30 minut. Po tym czasie twarda skóra bez trudu odejdzie od dyni.

W garnku o grubym dnie podsmaż na maśle posiekaną cebulę i czosnek, dodaj marchewkę, pomidory, oprósz bazylią smaż, aż pomidorki puszczą sok. Do garnka włóż dynię, zalej 2 litrami wody, dodaj kostkę rosołową, gotuj 20 minut. Zupę zblenduj na gładki krem, dopraw chili lub pieprzem

Pestki dyni podsmaż na suchej patelni, aż ładnie się zarumienią i będą intensywnie pachnieć. Do miseczek wlej krem, oprósz pestkami.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >

Przepisy

Surówka z pora marchewki i jabłka

Czytaj więcej >
kotlety mielone

Przepisy

Obłędnie delikatne i soczyste kotlety mielone z twarogiem

Czytaj więcej >
Ścieranie buraczków

Przepisy

Aksamitne, rozpływające się w ustach buraczki zasmażane z kremowym dodatkiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Czytaj więcej >
Kluski szare

Przepisy

Kultowe szare kluski według sekretnej receptury babci

Czytaj więcej >