Zupa dyniowo-pomidorowa - ideał na jesień
Jesień jest porą roku, w której szczególnie potrzebujemy rozgrzewających i pożywnych zup. Wykorzystaj sezon na dynie i przygotuj aksamitną zupę-krem z pieczonej dyni i pomidorów. Zupa jest niezwykle sycąca, rozgrzewające i przede wszystkim wyjątkowo smaczna. Zupę podawaj z prażonymi pestkami dyni. Poznaj prosty przepis na zupę dyniowo-pomidorową.
Pieczona dynia ma doskonały smak. Połączona z pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem i pietruszką tworzy pyszną zupę-krem o rozgrzewających właściwościach. Zupa dyniowo-pomidorowa jest bardzo aromatyczna, a prażone pestki dyni dodatkowo wzmacniają jej smak.
Krem dyniowo-pomidorowy jest jedną z moich ulubionych zup. Jest gęsty, aksamitny i doskonale doprawiony. Krem możesz przygotować również z grzankami czosnkowymi lub pieczywem czosnkowym, ponieważ świetnie łączą się z pomidorami i całą zupą.
Połączenie pomidorów i dyni nie ogranicza się wyłącznie do zupy. Przygotuj również aromatyczne i rozgrzewające leczo oraz fenomenalne danie kuchni włoskiej-gnocchi dyniowe z sosem pomidorowym.
Przepis na zupę dyniowo-pomidorową
Składniki na 4 porcje:
mała dynia
marchewka
200 g pomidorów koktajlowych
łyżka masła
czerwona cebula
ząbek czosnku
pół łyżeczki suszonej bazylii
przyprawa chili lub pieprz
kostka rosołowa warzywna lub drobiowa
prażone pestki dyni
Jak przygotować zupę dyniowo-pomidorową?
Na początku przygotuj dynię. Pokrój ją na mniejsze kawałki, pozbądź się pestek i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz 30 minut. Po tym czasie twarda skóra bez trudu odejdzie od dyni.
W garnku o grubym dnie podsmaż na maśle posiekaną cebulę i czosnek, dodaj marchewkę, pomidory, oprósz bazylią smaż, aż pomidorki puszczą sok. Do garnka włóż dynię, zalej 2 litrami wody, dodaj kostkę rosołową, gotuj 20 minut. Zupę zblenduj na gładki krem, dopraw chili lub pieprzem
Pestki dyni podsmaż na suchej patelni, aż ładnie się zarumienią i będą intensywnie pachnieć. Do miseczek wlej krem, oprósz pestkami.
Smacznego.