Smakosze.pl Przepisy Weź blender i zmiksuj jajka z 1 dodatkiem. Naleśniki zrobisz bez mąki i mleka
screen z filmu na kanale YouTube Tłuste Gary

Weź blender i zmiksuj jajka z 1 dodatkiem. Naleśniki zrobisz bez mąki i mleka

28 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Tak prostych naleśników jeszcze nie widzieliście. Zrobicie je z zaledwie 2 składników. Wbij do naczynia jajka, dodaj żelatynę i ciasto prawie gotowe. Potrawę pokochają zwłaszcza osoby na diecie ketogenicznej lub takie, które są uczulone na mleko zawarte w tradycyjnym przepisie.

Naleśniki z 2 składników zrobisz w dosłownie kilkanaście minut

Naleśniki bez mleka i jajek idealnie się smażą. Są elastyczne, przez co możemy wykorzystać je do przyrządzenia rozmaitych dań. Zawiń w nie ulubiony farsz lub pokrój naleśniki na makaron i stwórz z niego lekką przekąskę. Przepis oraz powyższe zdjęcie pochodzą z kanału Tłuste Gary w serwisie YouTube.

Poniższy przepis zakłada większy udział białek, niż żółtek w cieście. Proporcje te możecie jednak modyfikować, używając jedynie całych jajek. Pamiętajcie, że im więcej żółtek w recepturze, tym bardziej jajeczny smak finalnie uzyskacie. Ważne jest, aby trzymać się proporcji- na każde 4 jajka należy dodać 2 łyżki żelatyny.

Bosacka wzięła w rękę 2 sery. Jednemu z nich zarzuciła naprawdę dużo

Przepis na błyskawiczne naleśniki bez jajek i mleka

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 białka
  • 2 łyżki żelatyny
  • opcjonalnie tłuszcz do posmarowania patelni

Jak zrobić zaskakujące naleśniki z jajek i żelatyny?

Zacznij od przygotowania ciasta na naleśniki . W tym celu do wysokiego naczynia wbij 2 całe jajka i dodaj do nich 3 białka . Dosyp też 2 łyżki żelatyny wieprzowej . Z podanych ilości usmażysz 3 naleśniki .

Składniki ciasta na naleśniki zmiksuj na gładką masę za pomocą ręcznego blendera . W międzyczasie nagrzej patelnię. Kiedy będzie już gorąca, nasmaruj ją odrobiną tłuszczu .

Na nagrzaną patelnię wylewaj porcje ciasta na naleśniki . Każdego placuszka smaż na początku przez ok. 1 minutę, aż jego boki zaczną się podnosić . Kiedy tak się stanie, przewróć go na drugą stronę i jeszcze przez chwilę trzymaj na ogniu . Czynność powtarzaj, aż usmażysz wszystkie naleśniki . Placuszki z zaledwie 1 składniki są bardzo zdrowe i mega smaczne . Babcia robiła najlepszy farsz do naleśników serwowanych na słodko .

usmażone naleśniki.png
Canva / Mariha-kitchen

Źródło: YouTube Tłuste Gary

Jak prawidłowo zawijać w folię aluminiową? 1 szczegół ma ogromne znaczenie
Zapomnij o rosole i pomidorowej. Teraz gotuje się zupę botwinkową
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy