Rewolucyjne naleśniki z jednego składnika. Jest niesamowicie zdrowy
Naleśniki warto przygotować nieco inaczej. Zastępując popularne składniki jednym zdrowym produktem — niepaloną kaszą gryczaną — uzyskamy przysmak o niesamowicie przyjemnym smaku. Danie wprost rozpłynie się w ustach.
Przepis na naleśniki gryczane
Prosta, choć nieco czasochłonna, odsłona lubianego dania z pewnością przyjemnie zaskoczy waszych bliskich. Zachwyceni będą zwłaszcza ci, którzy nie mogą skosztować klasycznej wersji z nabiałem czy jajkami.
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej niepalonej
- sól w ilości do smaku
- woda
- odrobina oleju do smażenia
Jak zrobić zdrowe naleśniki? Skorzystajcie z kaszy gryczanej
Kaszę gryczaną wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą. Naczynie przykrywamy i pozostawiamy je na blacie kuchennym przez kolejne 24 godziny. Po tym czasie wymieniamy płyn na świeży i powtarzamy namaczanie. Odcedzamy i przekładamy do pojemnika blendera.
Znów zalewamy wodą — tak, aby przykryć ziarno — i dodajemy trochę soli. Miksujemy, do czasu, aż uzyskamy ciasto o konsystencji śmietany. Powinno ładnie rozlewać się po powierzchni rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej patelni. Naleśniki gryczane smażymy do zrumienienia z obu stron.
Jak podać naleśniki gryczane?
Ciasto na naleśniki tylko delikatnie solimy, więc pasowały będą dowolne dodatki. Kasza gryczana niepalona nie ma wyraźnego smaku, więc nie musimy się ograniczać jedynie do wypełniania ich wytrawnymi farszami.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na naleśniki. Sprawdźcie koniecznie wytrawną odsłonę z jajkiem sadzonym od Ewy Wachowicz — będzie idealna na obiad. Spróbujcie też słodkiego rarytasu z twarogiem — pokochają go nie tylko dzieci.