Smakosze.pl Przepisy Weź cebulę i wrzuć do gara z wodą. To danie wymyślił chyba jakiś geniusz
Fot. YouTube/Nur'un Yemek Tarifleri 2

Weź cebulę i wrzuć do gara z wodą. To danie wymyślił chyba jakiś geniusz

5 lutego 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Często zastanawiamy się co zrobić na obiad lub kolację. Mimo że Internet i książki kucharskie są pełne przepisów, to czasami każdy ma pustkę w głowie. Dlatego przychodzimy dzisiaj z nowatorskim przepisem na połączenie mięsa mielonego i cebuli. Koniecznie musisz to wypróbować w domu.

Połączenie mięsa mielonego i cebuli

Mięso mielone jest głównym składnikiem wielu dań . Przede wszystkim możemy z niego zrobić wszystkim dobrze znane Spaghetti, które jest nie tylko bardzo popularne we Włoszech, ale i w Polsce. Dodatkowo u nas w kraju bardzo często się robi wszelkiego rodzaju pulpety czy klopsiki, które zdobyły sympatię wielu Polaków .

Mięso mielone umieszczone na desce
Fot. Canva/HandmadePictures

Cebula jako dodatek jest wykorzystywana w wielu potrawach . Można też np. zrobić syrop z cebuli na przeziębienie. Co jednak wyjdzie z połączenia tego warzywa z mięsem mielonym? Przekonajcie się sami .

Nieobrane cebule
Fot. Canva/_Alicja_
Już wiadomo, czy można jeść kiełkujący czosnek. Wiele osób się zdziwi

Mięso mielone w cebuli

Mięso mielone schowane w warstwach cebuli ? To może się udać . Do przygotowania takiej potrawy będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 5-6 cebul
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • czerstwy chleb
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • pół opakowania proszku do pieczenia
  • pietruszka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki oleju

Dalsza część tekstu pod filmem .

Danie z mięsa mielonego i cebuli

Przygotowanie potrawy charakteryzującej się połączeniem mięsa mielonego i cebuli .

W pierwszej kolejności zagotowujemy wodę w płytkim garnku lub najlepiej w głębokiej patelni. Kiedy zacznie wrzeć, umieszczamy w niej nasze nieobrane ze skórki cebule. Całość przykrywamy .

W międzyczasie do miski przekładamy mięso mielone, jedną starta cebulę o raz ulubione przyprawy . Może to być np. papryka suszona, pieprz oraz kminek. Wszystko doprawiamy solą, a także wsypujemy 5 g proszku do pieczenia. Uzupełniamy składniki małą ilością czerstwego chleba. Do tego zalewamy wszystko 100 ml wody i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 15 minut .

Kiedy cebule będą miękkie , wyciągamy je z wody i obieramy ze skórki. Następnie każdą cebulę dzielimy na cienkie warstwy.

Wyjmujemy mięso z lodówki i formujemy z niego małe kuleczki , po czym zawijamy je w warstwy cebuli.

Bierzemy się za sos. Do małej miski przekładamy łyżkę koncentratu pomidorowego, 100 ml oliwy z oliwek, sól, a także 200 ml gorącej wody. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie tak przygotowanym sosem zalewamy nasze cebule z mięsem .

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż cebula uzyska złoty kolor .

Pieczona cebula z mięsem
Fot. YouTube/Nur'un Yemek Tarifleri 2

Sprawdź przepis na pyszne kotlety . Zobacz, jak zrobić naleśniki zapiekane z sosem .

Taką zupę podam na obiad w Środę Popielcową. Nie ma w niej mięsa i robi się sama
Najgorszy tłuszcz do smażenia. Polacy używają go bez zastanowienia
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy