Taką zupę podam na obiad w Środę Popielcową. Nie ma w niej mięsa i robi się sama
Żur grzybowy to nieco zapomniana postna zupa. Warto jednak odkurzyć na nią przepis. Nie tylko dlatego, że wielu z nas wciąż praktykuje post. Także dlatego, że to powrót do korzeni naszej kuchni.
Żur postny
Choć zupy należą do najmocniejszych stron polskiej kuchni, trudno wynaleźć w głowie przepis na dobrą, pełną w smaku zupę, która będzie zupełnie pozbawiona wkładki mięsnej. Wyobrażamy sobie je jako cienkie, przypominające kompoty dania. Tu na arenę wkraczają żury.
Większości potraw z tej kategorii smaku dodają kiszonki. W końcu sama nazwa pochodzi od niemieckiego słowa oznaczającego kwaśny. Używamy więc kiszonych warzyw albo kiszonej mąki, czyli zakwasu. Tak jest tym razem – używamy zakwasu żytniego, który najczęściej mamy w lodówce.
Najgorszy tłuszcz do smażenia. Polacy używają go bez zastanowieniaŻur grzybowy na Środę Popielcową
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Prosto i smacznie. Autorka proponuje tam swój sposób podania takiego żuru grzybowego z kopczykiem tłuczonych ziemniaków. Rzadka wersja bez jakiejkolwiek wkładki będzie dobra dla tych, którzy chcą przestrzegać postu ścisłego np. w Środę Popielcową.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- Ok. 40 g suszonych grzybów
- Zakwas żytni
- Majeranek
- Liście laurowe, ziele angielskie, ziarnisty pieprz
Postne danie na Wielki Post i Środę Popielcową
Suszone grzyby namaczamy przez kilka godzin, a następnie gotujemy do miękkości. Najlepiej nie wymieniać wody, by uzyskać jak największą koncentrację grzybowego smaku. Pamiętajmy jednak, by dobrze wyczyścić okazy, zwłaszcza jeśli zbieraliśmy je samodzielnie.
Garnek z grzybami stawiamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy grzyby przez ok. 10 minut. Następnie wyjmujemy je na miseczkę. Można użyć ich w innych przepisach, np. na pierogi czy bigos.
Zupa na Środę Popielcową
Do wody po grzybach dodajemy zimnej wody z kranu – tyle, by w garnku było 1,5-2 l płynu. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy 2-3 liście laurowe, 4-5 kulek ziela angielskiego i małą garść ziarnistego pieprzu. Gotujemy przez 10 minut.
Po tym czasie do zupy dolewamy zakwas żytni, by uzyskać pożądaną kwasowość. Dodajemy majeranek, mieszamy i gotujemy przez kolejne kilka minut. Po tym czasie zupa jest gotowa do podania.
Wypróbuj też przepisy na doskonałe szybkie kotlety i zupę warmińską.