Smakosze.pl Porady Weź gąbkę i natnij w ten sposób. Patent na medal
Fot. Anna Zyśk

Weź gąbkę i natnij w ten sposób. Patent na medal

21 lutego 2025

Ten sposób na pomysłowy zmywak kuchenny spodoba się wszystkim miłośnikom domowych rozwiązań. Dzięki prostemu urządzeniu domowej konstrukcji z łatwością dostaniemy się do zakamarków trudnych do umycia naczyń.

Domowa gąbka do naczyń

Ania Zyśk, autorka profilu jedz.pysznie na Instagramie , uczy nas nie tylko o pysznym jedzeniu. Ma także sposoby na praktyczne sztuczki w kuchni. Podzieliła się z nami jedną z nich.

Trik znajdzie zastosowanie wszędzie tam, gdzie cierpimy na niedostatek przyborów kuchennych. Dzięki niemu w prosty sposób zmienimy zwykłą gąbkę do mycia naczyń w zmywak na patyku do czyszczenia butelek . Pomoże on dotrzeć do dna szklanych butelek, słoików o wąskich otworach i we wszystkie inne niedostępne miejsca.

Nikt nie robi takich pierogów ruskich, jak moja babcia. Sekret tkwi w cieście

Improwizowany zmywak do butelek

Aby wykonać ten patent potrzebujemy dwóch rzeczy. Jedną z nich jest nowa gąbka do zmywania. Świeża, bo musi odpowiednio stawiać opór nożowi podczas nakrawania. Najlepiej użyć takiej z szorstkim zmywakiem, dzięki któremu patent będzie lepiej się trzymać.

Drugą rzeczą jest uchwyt do szczotki . Najlepiej w tej roli sprawdzą się pałeczki od azjatyckiego jedzenia . Jednorazówki, których jeszcze nie rozdzieliliśmy, często zalegają w naszych kuchniach – mogą więc się przydać.

Trik z gąbką do mycia naczyń

Krok 1 . Natnij gąbkę w poprzek, by podzielić ją na cztery segmenty.

nakrawanie gąbki
Fot. Anna Zyśk

Krok 2 . Gąbkę owiń wokół pałeczek do chińszczyzny, nacięciami do zewnątrz.

owijanie gąbki
Fot. Anna Zyśk

Krok 3 . Przymocuj ją gumką recepturką.

gumka i gąbka
Fot. Anna Zyśk

Krok 4 . Zmywak do butelek gotowy.

szczotka z gąbki
Fot. Anna Zyśk

Krok 5 . Wyczyść dokładnie butelkę w zakamarkach.

mycie gąbką butelki
Fot. Anna Zyśk
Rekordowa cena pączków w Polsce. Padła trzycyfrowa liczba
Zrobiłem na obiad dorsza z przepisu Strzelczyka. Wyszło cudo
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy