Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Weź jajko i mały lejek. Żałuję, że nie znałam tej sztuczki wcześniej
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.01.2025 08:14

Weź jajko i mały lejek. Żałuję, że nie znałam tej sztuczki wcześniej

jajko i lejek
Fot. Anna Zyśk

Lejek jest niezwykle przydatnym narzędziem w kuchni. Mało kto jednak wie, że możemy go wykorzystać nie tylko do przelewania płynów. Doskonale sprawdzi się również podczas pieczenia ciast i przygotowywania innych potraw.

Jajka i lejek. Patent na medal

Jajka wykorzystujemy w kuchni praktycznie codziennie. Przyrządzamy z nich nie tylko jajecznicę, czy dania główne. Do większości wypieków, a także np. do domowego, pieczonego pasztetu potrzebujemy oddzielnie białek i żółtek. I tu często pojawia się problem.

Trik z lejkiem i jajkiem znacznie ułatwi pracę! Pokazała go nam Anna Zyśk. Vlogerka kulinarna prężnie działa w mediach społecznościowych, a zobaczyć ją możemy między innymi na kanale jedz.pysznie na Instagramie, do czego gorąco zachęcamy. Ania Zyśk zdradza nie tylko praktyczne triki, ale przede wszystkim przepisy na wyśmienite zupy, dania główne, czy też ciasta. 

Tutaj masło podrożało do absurdalnego poziomu. Rosną też kwoty za kawę i czekoladę

Piana z białek nie chce się ubić? Oto największy błąd

Piana z białek wykorzystywana do ciast i innych dań nigdy się nie ubije, jeśli źle oddzielimy białka od żółtek. Jeśli do białek dostanie się nawet odrobina żółtka, nie pomoże nawet dodanie odrobiny soli, która przyspiesza proces tworzenia piany, czy też ubijanie jej na najwyższych obrotach.

Dzieje się tak, ponieważ zawarty w żółtkach tłuszcz uniemożliwia przemianę delikatnych białek w lekki puch. Jeśli więc chcesz szybko i przede wszystkim skutecznie oddzielić białka od żółtek, przygotuj szklankę i mały lejek. Ten trik sprawi, że gotowanie i pieczenie będzie o wiele przyjemniejsze.

Jak szybko i skutecznie oddzielić białka od żółtek?

Krok 1. Szklankę podstaw na blacie kuchennym i włóż do niej lejek.

jajko i lejek.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Wbij jajko do lejka.

jajko i lejek.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Zaczekaj, aż białko opadnie na dno szklanki. Żółtko ma inną gęstość i zostanie w lejku.

jajko i lejek.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Przygotuj pianę z białek. Na pewno szybko się ubije.

jajko i lejek.jpg
Fot. Anna Zyśk