Smakosze.pl Przepisy Weź jogurt i bakalie. Przepis na to ciasto mam z zeszytu babci
Fot. Shutterstock/Sofiia Popovych

Weź jogurt i bakalie. Przepis na to ciasto mam z zeszytu babci

15 stycznia 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Ciasto, to z pewnością nieodłączny element spotkania przy kawie czy herbacie. Istnieje wiele rodzajów ciast, które zdobyły sympatię ludzi. W końcu każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Jednak bywa i tak, że niektóre smakołyki zaczynają nam się nudzić. Dlatego warto wtedy sięgnąć po przepis, który na nowo podbije nasze kubki smakowe. To ciasto z pewnością do takich należy.

Czym jest keks jogurtowy?

Ciasto jogurtowe to z pewnością takie, które może zawrócić w głowie. Jest nie tylko smaczne, ale również bardzo łatwe w przygotowaniu. Jest to na pewno odskocznia od tradycyjnych ciast typu sernik czy szarlotka. Na pewno ciekawe również jest to, że to ciasto z bakaliami . Nieoczywisty składnik , a jednak dzięki niemu smak staje się jeszcze lepszy . Koniecznie sprawdź jak to zrobić.

Pokrojony keks na desce
Fot. Canva
Popularna przyprawa znika ze sklepów. Sieć apeluje o zwrot, wykryto toksyny

Keks jogurtowy, czyli szybkie ciasto

Jest to z pewnością jeden ze słodkich smakołyków , które są szybkie w przygotowaniu i potrzebujemy do tego następujących składników.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • pół szklanki oleju
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 suszone figi
  • 3 sztuki suszonego mango
  • 3 łyżki rodzynek
  • pół szklanki orzechów włoskich

Jak zrobić keks jogurtowy?

W pierwszej kolejności należy jajka połączyć z cukrem i utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać mąkę, a także proszek do pieczenia, olej oraz jogurt , cały czas ucierając . W kolejnym kroku trzeba dodać bakalie i wymieszać wszystko łyżką. Przełożyć całość do formy, w której wcześniej rozłożyliśmy papier do pieczenia. Piec przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni .

Keks jogurtowy z bakaliami
Fot. Canva

Zobacz, jak najlepiej zagęszczać gulasz . Sprawdź przepis na ciasto z owocami .

Wlej do surówki z kiszonej kapusty. Wystarczą 2 łyżki, a będzie zdrowsza i smaczniejsza
Dodaj do zupy pomidorowej. Przyprawa podkreśli smak pomidorów
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy