Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Weź lejek, wlej do niego ciasto i zatkaj palcem. To hit, aż szkoda, że nie znałem tego wcześniej
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 12.01.2025 10:23

Weź lejek, wlej do niego ciasto i zatkaj palcem. To hit, aż szkoda, że nie znałem tego wcześniej

Małe naleśniki
Fot. YouTube/Simple Fast Delicious

Im mniejsze naleśniki, tym trudniej je zrobić, prawda? Są jednak proste sposoby na porcjowanie ciasta. Są znacznie czystsze i łatwiejsze od stosowanych na co dzień.

Małe pankejki

W przygotowaniu naleśników nie ma nic trudnego. Wydawałoby się, że nie ma tu miejsca na kuchenne triki. Jednak kiedy już zaczynamy nakładać płynną masę na rozgrzaną patelnię, a ciasto kapie na blat i brudzi płytę kuchenną, nachodzą nas pewne wątpliwości co do sensu tego wszystkiego.

Dlatego pewnie tak chętnie sięgamy po magiczne sztuczki, które obiecują nam bardziej czysty proces przygotowywania naleśników. Pomysł z lejkiem jest tak prosty, że przy odrobinie wprawy można przygotować dosłownie naleśniczki na jeden kęs. Przypominają nieco biszkopty, są puszyste i delikatne.

wylewanie placuszków
Fot. YouTube/Simple Fast Delicious
Ta sałatka jest lepsza nawet niż gyros. Zrobię ją na Dzień Babci i Dziadka

Smażenie małych naleśników

Kanał Simple Fast Delicious, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, pokazuje podobną metodę nakładania małych naleśniczków na suchą patelnię, wraz ze swoim sposobem na ciasto. Metoda sprawdzi się jednak do każdego niezbyt gęstego ciasta na małe i średnie pankejki.

Składniki

  • 180 g mąki
  • 2 jajka
  • 120 ml mleka
  • 30 ml oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 1-2 saszetki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Tłuszcz do smażenia

Ciasto na małe naleśniki

Mokre składniki – jajka, mleko, olej i miód – mieszamy ze sobą na jednolitą masę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy wszystko, aż masa jajeczna będzie puszysta.

Przesiewamy do niej mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto ma być lejące, ale niezbyt rzadkie – w razie potrzeby rozrzedzamy je wodą, mlekiem albo sokiem z cytryny.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wycieramy delikatnie nadmiar ręcznikiem papierowym, tak by patelnia była niemal sucha. Ustawiamy niezbyt dużą moc palnika.

Ciasto nalewamy do lejka zatkanego od dołu palcem. Lejek przenosimy nad patelnię i, odsuwając palec, wylewamy na patelnię ciasto porcjami wielkości łyżki. Smażymy na złocisto z obu stron, obracając placuszki widelcem.

Wypróbuj też przepisy na galaretkę drobiową Ani Lewandowskiej i ciasto makowe Heni.

gotowe pankejki
Fot. YouTube/Simple Fast Delicious