Smakosze.pl

Źródło własne

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas

22 Września 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Papier do pieczenia jest nieodłącznym wyposażeniem każdej kuchni. Ułatwia pieczenie i pomaga zachować naczynia i piekarnik w czystości. Ma on jednak jedną wadę, która może uprzykrzać korzystanie z niego. Na szczęście znamy na to skuteczny sposób.

Zapomnij o walce z papierem do pieczenia

Papier do pieczenia to niezwykle wygodny wynalazek. Zanim wszedł do użycia, formy i blaszki smarowało się tłuszczem, by potrawy do nich nie przywierały. To jednak generowało dodatkowy bałagan i zmuszało nas do dodatkowego zmywania. Dzięki papierowi ten nieprzyjemny obowiązek odszedł w zapomnienie.

Aby użyć papieru do pieczenia, wystarczy wyłożyć nim formę. Łatwiej jednak powiedzieć, niż zrobić. Każdy, kto choć raz tego próbował wie, że sztywny arkusz niechętnie daje się formować. A jeśli powiemy, że znamy na to skuteczny sposób? Koniecznie dowiedzcie się o nim z dalszej części artykułu.

użycie papieru do pieczenia.jpg
Canva / Felicity Tai z Pexels
tani obiad

Gdy brakuje mi czasu i pomysłów, biorę te składniki. Robię z nich przepyszny obiad, każdy chce dokładkę

CZYTAJ DALEJ

Jak możemy używać papieru do pieczenia?

Papier do pieczenia występuje w kilku różnych wersjach. Ten najbardziej popularny, to papier powlekany. Dzięki specjalnej warstwie, ciasto z łatwością odchodzi od arkusza po wyjęciu z piekarnika. Jest najczęstszym wyborem wśród gospodyń domowych.

Papier do pieczenia możemy znaleźć w sklepie pod dwiema postaciami. Dostępny jest w dociętych arkuszach lub w jednej dużej rolce. Oba rodzaje mają swoich zwolenników, ale też charakteryzują się tą samą wadą. Dziś jednak podpowiemy, jak skutecznie się jej pozbyć.

Przed wlaniem ciasta do formy należy wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ten często jednak za nic nie chce przyjąć kształtu, którego od niego oczekujemy. Od teraz raz na zawsze możecie pożegnać się z tym uciążliwym problemem. To prostsze, niż można sobie wymarzyć.

Jak łatwo pożegnać kłopotliwy papier do pieczenia?

Papier do pieczenia zwija się pry wkładaniu do formy. Dotyczy to zwłaszcza tego rozwijanego z rolki. Ten w arkuszach także nie daje się łatwo formować w naczyniu. Jak temu zaradzić?

Odcięty na wymiar kawałek papieru zwiń w kulkę. Włóż ją pod bieżącą wodę, a następnie wyciśnij. Dzięki tej czynności stanie się on bardziej elastyczny, przez co łatwiej wyłożysz nim dowolną blaszkę. Przekonaj się, jak ta prosta czynność zmieni rzeczywistość w twojej kuchni. Ta sztuczka z ręcznikiem papierowym to prawdziwa kuchenna rewolucja . Nie ma lepszego sposobu na pieczenie warzyw, niż ten opisany w naszym artykule .

forma z papierem do pieczenia.jpg
Canva / Antic Zlatko
wywar św. Hildegardy

Wszyscy mają katar, a ja się nim nie przejmuję. Na odporność codziennie piję wywar św. Hildegardy

CZYTAJ DALEJ
obiad na piątek

Smażę tę rybę w każdy piątek. Mąż i dzieci zajadają aż się uszy trzęsą, mój sekret to panierka

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >