Smakosze.pl Przepisy Wiejski rosół to mój hit na niedzielę. Gotuję go na nietypowym mięsie
Fot. Canva

Wiejski rosół to mój hit na niedzielę. Gotuję go na nietypowym mięsie

22 lutego 2025
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Niedziela to już tradycyjny dzień gotowania rosołu. Każda gospodyni ma już sprawdzony przepis, jednak jest ich tyle, że warto testować nowe i po prostu bawić się smakiem. Rosół wiejski jest najlepszym rosołem, jaki w życiu jadłam. Wywar bije na głowę nawet rosół z wołowiną, czy kaczką. Wszystko przez nietypowe mięso.

Wiejski rosół poleca się na niedzielę

Rosół jest chyba najbardziej polską zupą. Wywar uwielbiamy za jego prostotę, a także wyjątkowy smak i aromat. Rosół to także bogactwo witamin i składników, które nie tylko wzmacniają odporność, ale doskonale wspierają organizm podczas grypy, czy przeziębienia.

Sekretem doskonałego rosołu jest zarówno mięso , jak i warzywa. Nie bójmy się dodawać do garnka zielonej części pora. Liście są bardzo zdrowe, a dodatkowo podkreślają smak wywaru. Do rosołu wiejskiego dodajmy także czosnek oraz kilka liści białej kapusty. Rosół ugotowany w ten sposób smakuje jak marzenie.

rosół wywar.jpg
Fot. Canva
Nowe nagranie Tomasza Jakubiaka. Na takie wieści czekała cała Polska

Tradycyjny przepis na aromatyczny rosół

Do przygotowania wiejskiego rosołu potrzebujemy dwóch rodzajów mięsa drobiowego, mianowicie udek i żołądków. Podroby doskonale podbijają smak wywaru. Taki rosół nie ma sobie równych.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 200 g żołądków drobiowych
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • biała i zielona część pora
  • 2 liście białej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • świeży lub suszony lubczyk
  • sól, pieprz

Jak ugotować rosół na żołądkach drobiowych?

Żołądki drobiowe opłucz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Zalej zimną wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i doprowadź do wrzenia. Gotuj 20 minut na wolnym ogniu i pod przykryciem.

Po tym czasie do garnka włóż umyte udka drobiowe, opaloną nad ogniem cebulę, obraną marchew, korzeń selera, pietruszki, czosnek, a także białą i zieloną część pora.

marchewka na rosół.jpg
Fot. Canva

Dolej zimną wodę, by przykrywały wszystkie składniki i gotuj na wolnym ogniu przez 2,5 godziny. Do rosołu włóż liście białej kapusty oraz lubczyk.

Gotuj kolejne 30 minut. Rosół dopraw do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Smacznego!

Wiejski rosół najlepiej smakuje podany z domowym makaronem . Świetnie pasują tutaj kluseczki przepisu Magdy Gessler .

rosół.jpg
Fot. Canva
Po prostu weź tarkę do warzyw. Te 3 triki powinien znać każdy
Wydrąż kapustę i wypchaj dodatkami po brzegi. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy