Wlej ciasto do foremki, ułóż morele i wstaw do piekarnika. Ten deser to hit w moim domu
Ciasto z morelami jest nie tylko pyszne, ale też z łatwością je upieczesz. Kilka składników i niewiele pracy w kuchni gwarantują znakomity deser. Polubi go cała rodzina i poprosi o dokładkę ciasta pełnego owoców.
Ciasto z morelami na letni deser
Ten przepis został stworzony z myślą o łasuchach. Wszystko dlatego, że jest prosty i każdy sobie z nim poradzi . Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Pyszne ciasto z morelami wychodzi puszyste i wilgotne.
Będzie idealne na deser dla całej rodziny. Sprawdzi się latem, gdy mamy pod dostatkiem moreli. Takie ciasto można też zrobić z brzoskwiniami . Wyjdzie równie pyszne. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Lecker mit Kristy. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak upiec ciasto z morelami?
Składniki:
- 10 moreli
- 2 jajka
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 6 łyżek masła
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie ciasta zacznij od wbicia jajek do miski i wsypania cukru. Wlej aromat waniliowy i roztopione masło . Dołóż jogurt naturalny i wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksuj składniki na jednolitą masę.
Morele umyj, przekrój na pół i pozbądź się pestek. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wlej do formy i wygładź powierzchnię. Na wierzchu ułóż morele przekrojoną częścią do ciasta. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Ciasto z morelami znika w mgnieniu oka
Ciasto z morelami pięknie wyrasta, jest puszyste i delikatne. Wypiek pełen owoców podaj na deser, a każdy będzie chciał go spróbować . Zapewniam, że ciasto jest tak pyszne, że szybko znika z talerzy. Jego zaletą jest łatwość przygotowania.
Dlatego sięgnij po ten przepis i upiecz ciasto , które najlepiej smakuje latem. Pyszny deser z morelami będzie hitem także w twoim domu . Pisaliśmy o tym, jak zrobić prosty obiad z patelni. Magda Gessler ujawniła swój wiek i wszystkich zaskoczyła.